«Ο κόσμος ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο με το οποίο θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια. Στο βαθμό που ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού, θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά». Μπορεί να είναι αυτή η φράση του Αλέξη Τσίπρα που θα αποτελέσει το game changer των αυριανών ευρωεκλογών αλλά και της επόμενης μέρας;

Ads

Η απάντηση θα δοθεί, προφανώς, επί της κάλπης – το δεδομένο όμως είναι πως πλέον, όντως, όλα είναι ανοιχτά. Είτε το μήνυμα Τσίπρα εστάλη για λόγους συσπείρωσης και αποτροπής της χαλαρής ψήφου, είτε διότι πράγματι η ευρωκάλπη μπορεί να δημιουργήσει πολιτικά τετελεσμένα, η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ δίνει σκληρό διλημματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές. Και, μαζί, βάζει στο τραπέζι και όλα τα σενάρια, ακόμη κι εκείνο των άμεσων εθνικών εκλογών.

Ποιοι είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν εάν θα φθάσουμε εκεί; Επ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον άνοιξε μόνον τα μισά χαρτιά του. «Εαν εγκρίνουν (τα μέτρα)», είπε, «αυτό σημαίνει δύναμη για την επόμενη μέρα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και επικράτησης όσων θέλουν να ακυρωθούν αυτά τα μέτρα, μπαίνουμε σε μία συζήτηση που δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια».

Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου αποφεύγουν να ερμηνεύσουν ποια μπορεί να είναι τα ποσοστά, η διαφορά και τα ποιοτικά στοιχεία της ψήφου της Κυριακής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «περιπέτεια» την οποία έδειξε ο πρωθυπουργός. Οσοι συνομιλούν μαζί του, ωστόσο, θεωρούν πως μια ανατροπή των δημοσκοπήσεων ή ακόμη και μια μικρή διαφορά από την ΝΔ είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε άμεσες εθνικές εκλογές απ’ ό,τι μια καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Οι εισηγήσεις για εθνικές κάλπες «εδώ και τώρα» εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε ντέρμπι, παραμένουν υπαρκτές με το επιχείρημα ότι θα αξιοποιηθεί η θετική δυναμική αλλά και ο πολιτικός κλονισμός που θα επέλθει στην αντιπολίτευση. Η άλλη άποψη λέει πως ακόμη κι ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να μεγιστοποιηθεί εάν «δουλέψει κι άλλο η θετική οικονομική ατζέντα και εξαντληθεί η τετραετία».

Το βέβαιο είναι πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει αποκλειστικά ο Αλέξης Τσίπρας κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το βράδυ της Κυριακής. Και μέχρι τότε, τα κλειδιά κρατούν πλέον οι εναπομείναντες αναποφάσιστοι, καθώς και οι νέοι ψηφοφόροι (ηλικίας 17 έως 21 ετών) που προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες και η ψήφος τους είναι «πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμη» όπως λέει χαρακτηριστικά έμπειρος δημοσκόπος.

Οι νέοι ψηφοφόροι αγγίζουν τις 530.000 ενώ, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των πολιτών που μέχρι και δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές εξακολουθούσαν να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η πρόσφατη ιστορική εμπειρία, κατά τον ίδιο δημοσκόπο, δείχνει ότι περίπου το 10% με 15% των αναποφάσιστων κάνουν την επιλογή τους την τελευταία ημέρα, ή ακόμη και πάνω από την κάλπη. Τα ποιοτικά στοιχεία όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν επίσης σταθερά πως ποσοστό περίπου 30% των αναποφάσιστων (που μέχρι χθες Παρασκευή υπολογίζονταν στο 12% έως και 16% του συνόλου των ψηφοφόρων) προέρχεται από την ΣΥΡΙΖΑ – είχε, δηλαδή, ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Εν ολίγοις, είναι προφανές πως αυτοί ακριβώς οι ψηφοφόροι θα κρίνουν και το αυριανό αποτέλεσμα και τις επακόλουθες πολιτικές εξελίξεις. Και σ’ αυτούς ακριβώς τους ψηφοφόρους στόχευε κυρίως το μήνυμα Τσίπρα για την πιθανή «περιπέτεια»…