Με τη λογική: «όλα είναι ανοιχτά για τη στάση μας» σε μία «ρευστή» κατάσταση, οι Ανανεωτικοί του ΣΥΝ προετοιμάζουν την πανελλαδική σύσκεψη που θα διεξαχθεί την Παρασκευή (18.00) και το Σάββατο (10.00) στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στον απόηχο και της αποχώρησης 8 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τους κόλπους της, η Ανανεωτική Πτέρυγα καλείται να αποφασίσει καταρχάς αν θα συμμετάσχει -και με ποιο τρόπο- στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος*. Η ίδια τάση του ΣΥΝ, σε ξενοδοχείο της Πειραιώς την Τετάρτη το απόγευμα, ανίχνευσε «προτάσεις διεξόδου από την οικονομική κρίση».

Ads

Τα μηνύματα από τις οργανώσεις των Ανανεωτικών -οι οποίοι διαβουλεύονται με αντικείμενα την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ και «ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση χωρίς στείρο αρνητισμό»- ενόψει της διήμερης συνάντησης φέρονται να τοποθετούνται υπέρ της αποχής από το συνέδριο, ωστόσο, αυτό θα συνεπάγονταν την απουσία της τάσης και από τις υπόλοιπες κομματικές διαδικασίες.

«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε πολιτικό περιθώριο για τον ανακαθορισμό των σχέσεων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το περιεχόμενο της πολιτικής του που θα αντιστοιχεί στη σύγχρονη ανανεωτική αριστερά αλλά και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης», δήλωσε στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αυτονόητη» χαρακτηρίζει τη συμμετοχή στο συνέδριο, «όχι στη βάση της λογικής ‘όλα ανοιχτά’, αλλά με σημαία την ενίσχυση του ΣΥΝ, την ενίσχυση των ιδρυτικών χαρακτηριστικών και μέσα στο κόμμα, επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών και συνεννοήσεων με βάση την άποψη πρώτα ο ΣΥΝ και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ίδιος ναι μεν διαφοροποιήθηκε -σχετικά- από τη στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αλλά συγχρόνως κράτησε αποστάσεις από τα 8 μέλη της ΚΠΕ (Κ. Γκουτζαμάνης, Δ. Δημητριάδης, Α. Μανταδάκης, Γ. Μπαλάφας, Σ. Παναρέτου, Π. Ρήγας, Ν. Συρμαλένιος και Μ. Φραγκάκη) τα οποία μαζί με άλλους (3 στελέχη της Υπέρβασης και 9 γραμματείς οργανώσεων) αποχώρησαν, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΝ αλλά και των τάσεων.

Ads

Από τους «20», ο κ. Γ. Μπαλάφας -από τους άλλοτε «προεδρικούς» επί των ημερών Κωνσταντόπουλου που είχαν συνταχθεί με τους Ανανεωτικούς αλλά διαχώρισαν στη συνέχεια τη θέση τους στηρίζοντας τον κ. Αλέξη Τσίπρα– δήλωσε, επίσης, στην Αυγή της Κυριακής: «Δεν κάνουμε άλλο ένα μαγαζάκι ή τάση, αλλά ένα χώρο, ανοιχτό όχι μόνιμο, που θα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και θα προσπαθεί μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος να συμβάλλει στη διατύπωση ενός σύγχρονου, ανανεωτικού ριζοσπαστικού λόγου».

Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης»

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον επικεφαλής του «Πορτογαλικού Μπλόκου της Αριστεράς», Φρανσίσκο Λούσα είχε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Αντίθετα, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς να αλωνίζουν».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «στο γήπεδο πρέπει να μπουν και οι δυνάμεις της εργασίας. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους. Και πρώτη ευκαιρία γι’ αυτή την κατεύθυνση είναι ο συντονισμός της δράσης των εργαζόμενων των χωρών του Νότου, των χωρών εκείνων που βρίσκονται πρώτες στη λίστα να γίνουν πειραματόζωα στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών».

*Στο τακτικό συνέδριο του 2008 το ποσοστό της Ανανεωτικής Πτέρυγας ανήλθε στο 30%. Η τάση εξέλεξε 38 μέλη στην ΚΠΕ.