Την ανάγκη για μια «γενναία» αναθεώρηση του συντάγματος επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πλέον οι συνθήκες για κάτι τέτοιο έχουν ωριμάσει.

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τί πρέπει να αλλάξει», ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα», και πως αυτή η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. «Πρέπει να είναι γενναία και να αντιμετωπίζει τις παθογένειες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ήρθε η ώρα για μια νέα πολιτική γενιά να γράψει το δικό της Σύνταγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει το νέο Σύνταγμα:

– Να διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής
– Να αναβαθμίζει τη Βουλή απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών)
– Να αναβαθμίζει το  ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του
– Να είναι αναπτυξιακό με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον
– Να απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών
– Να καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16
– Να είναι ευέλικτο και να αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη
– Να είναι λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη την κρίση των τελευταίων ετών δεν τη δημιούργησε το Σύνταγμα. «Η πολιτική θα μας βγάλει από την κρίση με τη βοήθεια ενός νέου Συντάγματος. Η σημερινή κρίση υπάρχει γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη του για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Το Σύνταγμα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα για πιέσεις προς το κράτος για προνόμια και εκδουλεύσεις», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.