Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν υπερ-οκταπλασιαστεί από το 2009 σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε πως οι φόροι στην ακίνητη περιουσία από 526 εκατ. ευρώ το 2009 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δισ. ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με τον Σ. Παραδιά η «εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς και οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι «οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν “έκτακτη” επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το “εξαμβλωματικό” και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014» σημειώνοντας πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τυχόν φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο.

Στην ίδια εκδήλωση ο φορολογικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, Ευστάθιος Μπακάλης, είπε πως «οι δυνατότητες δικαστικής προστασίας των ιδιοκτητών που αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, για λόγους στους οποίους περιλαμβάνεται η αδυναμία αμφισβητήσεως των αντικειμενικών αξιών, το γεγονός ότι η δικάσιμος στα φορολογικά δικαστήρια προσδιορίζεται μετά από 5-7 χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής των φόρων. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση δε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το χαράτσι της ΔΕΗ».

Ads