Τα 7 χρόνια φτάνει κατά μέσο όρο ο χρόνος αναμονής για ένταξη στα προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, ενώ περίπου 5.300 χρήστες βρίσκονται στη λίστα. Το έντονο πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο λόγω των συζητήσεων για αλλαγές στον κώδικα περί ναρκωτικών.
Ads
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα μας, με αφορμή τη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με αλλαγές στον κώδικα περί ναρκωτικών, μία προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη ενημέρωσε την επιτροπή για τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, οι οποίες είναι απογοητευτικές. Πανελληνίως λειτουργούν 71 Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτησιογόνων Ουσιών με 400 εργαζόμενους, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών. Υπάρχουν ολόκληροι νομοί που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα.
«Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 5.200 χρήστες, ενώ άλλοι 5.358 άρρωστοι άνθρωποι περιμένουν πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για τα στεγνά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ σε αυτή τη χώρα; Τα επτά χρόνια» τόνισε η κ Μαλιώρη.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης στηρίζονται στην εντατική ψυχοκοινωνική θεραπεία, χωρίς τη χρήση υποκαταστάτων και έχουν στόχο την απεξάρτηση των χρηστών από όλες τις ουσίες και την πλήρη κοινωνική επανένταξή τους. Ενδείκνυται για όλα τα εξαρτημένα άτομα, ακόμα και για αυτά που τελικά θα ζητήσουν βοήθεια στο πρόγραμμα υποκατάστασης.
Ανεπαρκή όμως είναι και τα προγράμματα υποκατάστασης, καθώς σύμφωνα με την κ. Μαλιώρη: «Πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναφέρουμε το πρόγραμμα θεραπείας με υποκατάστατα. Έχουμε καταργήσει το δικαίωμα στη θεραπεία. Όταν δεν τους δίνουμε θεραπευτική θέση, δεν τους δίνουμε φαρμακευτική στήριξη, τους σπρώχνουμε στη πιάτσα. Όσο στερούμε από τόσο μεγάλο πληθυσμό αυτό το δικαίωμα, θα κάνουν οτιδήποτε για να βρουν τη δόση τους».
«Τα ναρκωτικά θα χτυπηθούν μόνο αν χτυπηθεί το εμπόριο», τόνισε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας. «Λύση στο πρόβλημα δεν πρόκειται να βρεθεί γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο ισχυρές δυνάμεις δεν το θέλουν. Στο Αφγανιστάν επί εποχής Ταλιμπάν η καλλιέργεια ηρωίνης ήταν στο 14%. Σήμερα με την παρουσία των δυνάμεων προστασίας έφθασε στο 98%!», υποστήριξε.
Παρά τις εκκλήσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στον ΟΗΕ για βοήθεια και συνεργασία για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος αντιμετώπισης, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Σύμφωνα με τον κ. Τσούρα «Είναι πολλά τα λεφτά και υπάρχουν τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και ένα από αυτά είναι και στην Ελλάδα».
Τα οικονομικά συμφέροντα οδήγησαν και στην… εξαφάνιση των 60 εκ ευρώ από ναρκωτικά που έχουν κατασχεθεί, χρήματα που προορίζονταν για την καταπολέμηση του προβλήματος. Από αυτά, οι 600.000 μόνο παραδόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δε βοηθά το ήδη έντονο οικονομικό πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ έχουν κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα προβλήματα οικονομικής και θεσμικής φύσεως μπορούν να οδηγήσουν στο κλείσιμο κάποιων από τα ήδη λίγα κέντρα απεξάρτησης. Αυτό δε θα κοστίσει μόνο τις δουλειές ων εργαζομένων αλλά και την παροχή βοήθειας στα χιλιάδες άτομα που την έχουν ανάγκη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >