Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμουμ μετά και την 13η φετινή γυναικοκτονία στη χώρα, με θύμα την 48χρονη Νεκταρία στην Κρήτη, η οποία δολοφονήθηκε από το εν διαστάσει σύζυγό της, δήλωσε πως «η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει ένα σχέδιο, που σε μεγάλο βαθμό έχει αρχίσει να υλοποιείται, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για να υπάρχει έγκαιρα και γρήγορα καταγραφή τέτοιων περιστατικών, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο».

Ads

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα, μέσα στις οικογένειες, μέσα από δομές αντιμετώπισης των περιστατικών που οδηγούν σε ακραία οικογενειακή βία για να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση «έχει κάνει μεγάλα βήματα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή». 

Σημείωσε, επίσης, ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται οι ποινές εγκληματικών πράξεων σε όλη τους την έκταση και αυξάνεται η παραμονή στη φυλακή όσων διαπράττουν εγκλήματα, κυρίως όσων αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. «Αποκαθίσταται μια στρέβλωση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. Για τις ανθρωποκτονίες, καταρχήν, η μοναδική ποινή είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη. Επιπλέον, επεκτείνεται ο χρόνος παραγραφής περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης ανηλίκων, είτε αυτό αφορά την άσκηση σωματικής βίας είτε, πολύ περισσότερο, τη σεξουαλική κακοποίηση. Η ποινή για βιασμούς και κακοποίηση γίνεται πάρα πολύ αυστηρή και φτάνει πλέον μέχρι τα ισόβια. Θεσμικά και νομικά θωρακίζει η Πολιτεία τους πολίτες απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά», επεσήμανε.