Την παραδοχή πως η διοίκηση της ΕΡΤ γνώριζε ότι ο ανταποκριτής της στη Μόσχα βρισκόταν στην Αθήνα και μετέδιδε τα ρεπορτάζ του έκανε στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Αναστασίας Γκαρά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως η διοίκηση της ΕΡΤ είχε δώσει ρητή οδηγία να μην αναγράφεται στον «αέρα» ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος βρίσκεται στη Μόσχα.

Η παραδοχή αυτή, υποστήριξε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποδεικνύει πως η διοίκηση της ΕΡΤ γνώριζε ότι ο ανταποκριτής στη Μόσχα είχε πάψει προ πολλού να εργάζεται ως ανταποκριτής και πως επί μήνες έκανε ρεπορτάζ από την Αθήνα.

«Ομολογήσατε, πως, από τη στιγμή που φτάνουν στο σημείο οι υπεύθυνοι, οι διευθυντές να δώσουν ρητή εντολή και επεξήγηση ότι θα διευκρινίζεται πως ο συγκεκριμένος ανταποκριτής δεν είναι στη Μόσχα, αλλά βρίσκεται στην Αθήνα, ακόμη και αυτό δείχνει ότι γνωρίζατε το πρόβλημα, ότι συγκαλύπτατε το πρόβλημα και ότι πολύ συνειδητά κάτω στην οθόνη έγραφε “Μόσχα απευθείας”. Αν αυτό δεν είναι επιχειρούμενη εξαπάτηση του τηλεοπτικού κοινού και των Ελλήνων πολιτών, τότε τι είναι, κύριε υπουργέ;», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αν. Γκαρά.

Ads

«Εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι μετέδιδε το ρεπορτάζ από τη Μόσχα» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε πρόθεση παραπλάνησης του κοινού».

Δίνοντας εξηγήσεις για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι ο ανταποκριτής της ΕΡΤ «δρομολόγησε την ανανέωση του διαβατηρίου του. Τον Μάρτιο του 2021 απέστειλε τα απαραίτητα έγγραφα στη Ρωσία. Τον Απρίλιο ταξίδεψε στη Μόσχα μέχρι τον Μάιο. Η βίζα του χορηγήθηκε με πρωτοφανή καθυστέρηση 10 μηνών. Εντωμεταξύ ένα πρόβλημα υγείας δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει».

Η Αναστασία Γκαρά τόνισε, απαντώντας με τη σειρά της στον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «ομολογήσατε μόλις ότι γνωρίζατε ότι υπάρχει πρόβλημα με την συνέπεια του συγκεκριμένου ανθρώπου, ώστε να κάνει ανταποκρίσεις από τη Μόσχα. Δεν προχωρήσατε σε αντικατάσταση του ανταποκριτή. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ανταποκριτής» και πρόσθεσε πως ο δημοσιογράφος «αν και έχει δηλώσει αναρρωτική άδεια ή παραίτηση, εμφανίζεται να εργάζεται σε κυπριακό κανάλι».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «ως συμβασιούχος έργου δεν είναι υπόχρεος για αίτημα παράλληλης απασχόλησης για την εργασία του σε κυπριακό κανάλι».