Κατά την μία εκδοχή – εκείνη που μάλλον διευκολύνει την ΝΔ – ο Αλέξης Τσίπρας πατάει «προεκλογικό γκάζι», φλερτάροντας πάντοτε με το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Κατά την δεύτερη, και πιο προσεκτική ανάγνωση, ο πρωθυπουργός μάλλον ορίζει την ατζέντα και αρχίζει να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό με τον οποίο θα διεκδικήσει την μεγάλη πολιτική ανατροπή, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές του Μαίου και με ορίζοντα τελικής και μετωπικής αναμέτρησης τις εθνικές κάλπες του φθινοπώρου.

Ads

Σ’ αυτή την ατζέντα, τα χαρτιά που στην πραγματικότητα παίζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι δύο: Το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο και η οικονομία. Και ανοίγοντάς τα στο τραπέζι δείχνει ήδη, τα τελευταία 24ωρα, πως στόχος του είναι να κινητοποιήσει το «βουβό κύμα» των πολιτών, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε στην συνέντευξή του στον ANT1, μέσα από θετικό αφήγημα και όχι δια της αποδόμησης του αντιπάλου όπως έχει επιλέξει να πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εν ολίγοις, και στην σκιά του πολιτικού πολέμου για την Novartis, ο πρωθυπουργός προτάσσει ως βασικό «όπλο» του κόντρα στην Νέα Δημοκρατία το οικονομικό σχέδιό του για την επόμενη ημέρα. Αυτό το σχέδιο έδειξε ήδη προχθές με την δέσμευσή του ότι θα ακυρώσει την ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, και πάνω σ’ αυτό το σχέδιο πατούν και οι κινήσεις του για όλο το επόμενο διάστημα.

Ηδη χθες, από την Κοζάνη και τις εκεί συναντήσεις του με τους αγρότες ανέδειξε το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για την μεσαία τάξη, ενώ και ο ίδιος και κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό – μεσοπρόθεσμα έστω – το ενδεχόμενο της χορήγησης 13ης σύνταξης, και δη, ως μόνιμου μέτρου. Τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ενισχυθούν και θα εξειδικευθούν με τακτική κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα, αφού όμως προηγουμένως γίνει πράξη ένα από τα ισχυρότερα – όπως τουλάχιστον εκτιμάται στο Μαξίμου – χαρτιά της κυβέρνησης, εκείνο των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα ψηφιστεί μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και το πολιτικό της βεληνεκές είναι ήδη προφανές από τους ίδιους τους αριθμούς: Η ρύθμιση θα αφορά 500.000 οφειλέτες και συνολικό ποσό χρέους 13 δις. ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, 500 εκατομμυρίων ευρώ για επιστήμονες, και περίπου 2 δις ευρώ για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, η μέση μείωση της κύριας οφειλής θα φθάνει στο 61%, ενώ για όσους μπουν στην ρύθμιση αίρονται οι κατασχέσεις και οι εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες. Προβλέπεται επίσης πλήρης κατάργηση των προσαυξήσεων και των τόκων για όσους καταβάλουν ολόκληρη την οφειλή, η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ για τους επαγγελματίες και 30 ευρώ για τους αγρότες, ενώ θα απεγκλωβιστούν και περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που λόγω των οφειλών μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη.

Ads

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία, όπως κι εκείνη για την Εφορία που θα ακολουθήσει, θέλουν σχετικό χρόνο για να αποτυπωθούν στην «τσέπη» των πολιτών και να αποδώσουν πολιτικό μέρισμα υπέρ της κυβέρνησης. Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και για τα παράλληλα θετικά οικονομικά μέτρα που θα εξαγγελθούν, ή και θα ληφθούν, το επόμενο διάστημα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιμονής Τσίπρα στην εξάντληση της τετραετίας.

Προκειμένου, δε, το μήνυμα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ηχηρό, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον πρώτο ρόλο στην, μακρά όπως όλα δείχνουν, προεκλογική εκστρατεία κλιμακώνοντας την αντεπίθεσή του σε δύο δόσεις: Μία έως τις ευρωκάλπες της 26ης Μαίου και μια δεύτερη, και τελική, αμέσως μετά το καλοκαίρι κυρίως με τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ήδη χθες βρέθηκε στην Κοζάνη, θα ακολουθήσουν στο τέλος της εβδομάδας η Καλαμάτα και η Πάτρα ενώ για μετά το Πάσχα σχεδιάζει περιοδεία στην Κρήτη και, βεβαίως, έντονη και συνεχή παρουσία στην Μακεδονία.