Ακόμη και στην ίδρυση του κολεγίου στο κέντρο της Αθήνας, σε συνεργασία με ιδιώτες, για την παροχή πιστοποιητικών σπουδών είχαν προχωρήσει στελέχη της ΕΥΠ, σύμφωνα με την έρευνα εσωτερικού έλεγχου που πραγματοποιήθηκε στην υπηρεσία και τα αποτελέσματα της οποίας βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος. Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσε η προμήθεια από την ΕΥΠ «Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών».

Ads

Στον αρμόδια εισαγγελέα έχει διαβιβασθεί και το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο διαπιστώνει οικονομικές ατασθαλίες και κακοκοδιαχειριση στην Υπηρεσία, κατά τα έτη 2007 -2009.

Στελέχη της ΕΥΠ συνεργάζονταν με επιχειρηματίες για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ κάποια προωθούσαν επενδύσεις με επιχειρηματίες στον τομέα της ενέργειας και της πληροφορικής.

Αντικείμενο της έρευνας, αποτέλεσε η απόφαση να προμηθευτεί η ΕΥΠ το 2008, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών», με τελικό δικαιούχο το τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ads

Στο σχετικό πόρισμα, με το οποίο ζητείται και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος στελεχών της ΕΥΠ, επισημαίνεται ότι το έργο αυτό, που ήταν προϋπολογισμού 1.582.906,79 ευρώ, προέβλεπε την ανάρτηση στο διαδίκτυο πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα π.χ. αν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, εάν υπήρχαν ουρές κ.λπ.

Το 2008 ο διοικητής της ΕΥΠ συγκρότησε πενταμελής Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) της οποίας αποκλειστική αρμοδιότητα ήταν η παρακολούθηση και η παραλαβή του έργου, ωστόσο η εν λόγω ομάδα δεν παρέλαβε το έργο καθώς όταν επήλθε ο χρόνος παράδοσής αυτό δεν ήταν έτοιμο. Η Ομάδα παρέπεμψε το θέμα στη νέα διοίκηση της ΕΥΠ, η οποία ωστόσο αρνήθηκε επίσης να το παραλάβει και να το αποπληρώσει επειδή δεν ήταν έτοιμο.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα η ΕΥΠ ανέλαβε την προμήθεια ενός έργου, το οποίο δεν έχει σχέση με την αποστολή της, καθώς όπως διαπιστώνεται δεν θα βελτίωνε σε τίποτα την επιχειρησιακή της ικανότητα.

«Αυτό που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης σαφώς και δεν ήταν ‘αναφορά’ στον πρέσβη μιας ξένης χώρας. Αντίθετα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αποδείξει πόσο δραστικός και πόσο σημαντικός ήταν στην υπηρέτηση της δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων αναφορικά με τις διαρροές του Wikileaks που αφορούν τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Δεν μπορούμε να συρόμαστε πίσω από διαρροές που δεν έχουν ελεγχθεί», υποστηρίζοντας πως η πηγή «δεν είναι αξιόπιστη».

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ειλικρινέστατα ότι αυτά δεν ήταν ‘αναφορές’ σε κανέναν ξένο πρέσβη, αλλά ήταν αυτά που έλεγε και στις δημόσιες συζητήσεις και πως δεν υπήρχαν αναφορές σε κανέναν ξένο πρέσβη ούτε από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ούτε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση έχει ισχυρή άποψη ότι η ΕΥΠ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο, πολύ ιδιαίτερο και πολύ ευαίσθητο, τον οποίο θα πρέπει να τον προασπίζει ανεξάρτητα από ποια πολιτική εποχή διανύουμε και ποια είναι η κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εάν η άσκηση συνδικαλισμού επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΠ, ο Γιώργος Πεταλωτής απάντησε πως «ό,τι είναι νόμιμο, είναι νόμιμο και εφόσον ο συνδικαλισμός είναι νόμιμος, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά».