Ανίψια, αδέλφια, παιδιά αλλά και σύζυγοι γνωστών πολιτικών έχουν εξασφαλίσει μία θέση στα ψηφοδέλτια των εκλογών του Νοεμβρίου. Αν και η προσοχή έχει στραφεί κυρίως στις υποψηφιότητες των Κ. Μπακογιάννη, Δ. Ψωμιάδη, Χρ. Χριστοφάκη και Μ. Βαρβιτσιώτη, υπάρχουν πολλοί ακόμα συγγενείς πολιτικών που διεκδικούν το χρίσμα.

Ads

Αναλυτικά, ο Κ. Μπακογιάννης έθεσε υποψηφιότητα στο Καρπενήσι, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Όπως δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόκειται για «φυσική εξέλιξη ενός τέκνου που μεγαλώνει σε πολιτική οικογένεια και όπως το παιδί ενός δικηγόρου έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δικηγόρος ή ενός γιατρού να γίνει γιατρός, έτσι τα παιδιά των πολιτικών είναι πολύ πιθανόν να ασχοληθούν και αυτά με την πολιτική…».

Η υποψηφιότητα της Χρ. Χριστοφάκη, συζύγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, είναι από τις πλέον προβεβλημένες. Η υποψήφια δήμαρχος στο Δήμο Σαρωνικού, έχει δηλώσει ότι δεν πήρε χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ.

Ο δήμος της Γλυφάδας αποτέλεσε το μήλο της έριδος για δύο γνωστά πολιτικά τζάκια της ΝΔ. Υποψήφιος με το κόμμα είναι τελικά ο βουλευτή Β’ Αθήνας Μ. Βαρβιτσιώτης, υιός του Ι. Βαρβιτσιώτη, ενώ χαμένη είναι η θυγατέρα της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, Αλεξάνδρα Πάλλη. Πάντως, σημειώνεται ότι εάν τελικά εκλεγεί ο Μ. Βαρβιτσιώτης, την έδρα του στη Βουλή θα καταλάβει η κ. Πετραλιά.

Ads

Παράλληλα, έπειτα από σχετικό αίτημα του Αντώνη Σαμαρά ο Διονύσης Ψωμιάδης δεν είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο ψηφοδέλτιο του αδερφού του, Παναγιώτη. Αντικαταστάθηκε από τον -υιό βουλευτή- Απ. Τζιτζικώστα.

Επίσης, στο ψηφοδέλτιο του Κ. Γκιουλέκα συγκεντρώνονται υιοί και θυγατέρες πρώην βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δικηγόρο Μελίνα Δερμετζοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή Εβρου Αλ. Δερμετζόπουλου, τη δημοσιογράφο Ανθή Σαλαγκούδη, κόρη του πρώην υφυπουργού Γ. Σαλαγκούδη, η οποία μάλιστα δέχτηκε ανάλογη πρόταση και από την πλευρά Μπουτάρη, τους υιούς των Θ. Ασπασίδη και Κ. Εγγλέζου, αντιδημάρχων επί σειρά ετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Αντ. Βακάλη, υιό του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Βακάλη, καθώς και τον Σωκ. Δημητριάδη, υιό του πρώην δημάρχου της πόλης Δημ. Δημητριάδη.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη Ν.Δ. Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι πρότεινε ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Βόρειας Αττικής τον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, υιό του Νώντα Ζαφειρόπουλου, βουλευτή της Ν.Δ.

Με τον συνδυασμό του Ν. Κακλαμάνη, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο Διονύσης Παπαδόγγονας, υιός του πρώην υπουργού Αλ. Παπαδόγγονα που εξελέγη και στις προηγούμενες εκλογές. Στο δήμο Παιανίας, ανεξάρτητος υποψήφιος είναι ο Γ. Κατσίκης, υιός του πρώην βουλευτή Γ. Κατσίκη.

Στην δήμο Ηρακλείου Αττικής, είναι υποψήφιος δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ ο Νώντας Σπυρόπουλος, αδελφός του διοικητή του ΙΚΑ, πρώην υφυπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη του αδελφού του: «Θα ήταν προσωπική προσβολή προς εμένα η ανάμειξη του αδερφού μου. Όταν γίνονταν οι συζητήσεις όχι μόνο δεν ήταν παρών, άλλαζε όροφο».

Στον δήμο Ανατολικής Μάνης είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μιχαλολιάκος, αδελφός του νυν υποψηφίου δημάρχου Πειραιά και μέχρι πρότινος υπεύθυνου της Ν.Δ. για την ανάδειξη υποψηφίων, Β.Μιχαλολιάκου.

Στα Ιωάννινα, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης είναι η αδελφή του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη, Τατιάνα. Σημειώνεται ότι τα αδέλφια Καλογιάννη είναι γόνοι πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Η Τατιάνα Καλογιάννη είναι συγκεκριμένα υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του νυν νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη, υποψήφιου περιφερειάρχη Ηπείρου. Ο ίδιος, κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου αφιέρωσε πολύ χρόνο στο όνομα της επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική περί διαιώνισης της οικογενειοκρατίας: «Θλίβομαι για όσα λέγονται, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι αξίες και οι ικανότητες δεν έχουν συγγένεια».

Στη Δυτική Ελλάδα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο Παπαναστασίου που στηρίζει η Ν.Δ., είναι η σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλου, Α. Μανωλοπούλου.

Ο Θωμάς Στάικος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας με τον συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, είναι υιός βουλευτή ΠΑΣΟΚ που θήτευσε ως γ.γ. στο υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, στον δήμο Δίου – Ολύμπου είναι υποψήφιος με το χρίσμα της Ν.Δ. ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Κώστα Δημόπουλου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία