Ανακοίνωση αναφορικά με την φραστική επίθεση του Δημήτρη Μαρκόπουλου σε καθηγητή της κόρης του, που έλαβε χώρα σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), στηλιτεύοντας το φαινόμενο του γονεϊκού bullying.

Ads

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η υπόθεση σκληρής λεκτικής επίθεσης ισχυρού πολιτικού στελέχους σε εκπαιδευτικό ιδιωτικού σχολείου ενώπιον δεκάδων εμβροντητων γονέων και συναδέλφων μας που έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, δικαιώνει την επιμονή της ΟΙΕΛΕ για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του φαινομένου του εκφοβισμού εκπαιδευτικών από γονείς.

Από το 2022 η ΟΙΕΛΕ έχει αναδείξει το ζήτημα του γονεϊκού bullying ως ενός τεράστιου κινδύνου για το σχολείο και την εκπαίδευση. Σε πολλά πλέον δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, γονείς προβαίνουν σε επιθέσεις εναντίον γονέων είτε επειδή διαφωνούν για τους βαθμούς είτε με τον πειθαρχικό έλεγχο των παιδιών τους.

Ads

Στην ιδιωτική εκπαίδευση ορισμένοι γονείς θεωρούν πως μπορούν, επειδή έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την κοινωνική ισχύ, να επιβάλουν το δικό τους “νόμο” στο σχολείο, αντιμετωπίζοντας τους εκπαιδευτικούς ως υπαλλήλους.

Οι λεκτικές ή, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σωματικές, επιθέσεις εναντίον δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι δείγμα βαρύτατης κοινωνικής παθογένειας. Απαιτείται στήριξη των εκπαιδευτικών τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από τις Διευθύνσεις των σχολείων.

Θεωρούμε πολύ θετικό το ότι πολλές διοικήσεις ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης των εκπαιδευτικών και συνεργάζονται με την Ομοσπονδία μας για την λήψη μέτρων προστασίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αυτονομίας των συναδέλφων μας».

Μαρκόπουλος: «Δεν έχω δικαίωμα να ρωτήσω για την πρόοδο της κόρης μου;»

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος μιλώντας στον Ant1 αρνήθηκε και πάλι ότι χρησιμοποίησε τη φράση «θα σε τελειώσω» και ότι απαίτησε την απόλυση του καθηγητή.

Παραδέχθηκε πάντως ότι διαφώνησε με τον εκπαιδευτικό και αναρωτήθηκε «δεν έχω το δικαίωμα να συζητώ με τους εκπαιδευτικούς της κόρης μου ρωτώντας για την πρόοδό της;».

«Ουδέποτε απείλησα, ούτε προσέβαλα, ούτε και ζήτησα την απόλυση κανενός» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το “μοίρασμα” κυρώσεων σε εκπαιδευτικούς λόγω διαφωνίας σχετικά με το παιδί» είναι κάτι που δεν προσιδιάζει στον αξιακό του κώδικα.

Ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ακόμα ότι «η κόρη μου συνεχίζει να κάνει μάθημα με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό. Αν είχα πειστεί ότι δεν θα έπρεπε να διδάσκει σε βαθμό ρήξης μαζί του, θα την άφηνα να πηγαίνει στο μάθημά του;».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στο σχολείο από τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υποστεί την παραμικρή κύρωση ο μαθηματικός, λόγω του “επεισοδίου” μεταξύ τους.

Κατά τον βουλευτή της ΝΔ οι φημολογίες αυτές οφείλονται σε αντιπαλότητες που εκδηλώνονται λόγω της θέσης του προέδρου που έχει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.

Κατήγγειλε δε ότι ο ίδιος και τα παιδιά του δέχονται απειλές μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, και ότι τα παιδιά του αναγκαστικά πηγαίνουν στο σχολείο τους με αστυνομική συνοδεία τις τελευταίες ημέρες.

«Υπάρχουν απειλές και κατάρες» τόσο για τον ίδιο, όσο και τα παιδιά του, όπως είπε και υποστήριξε ότι ορισμένοι διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά του και είπαν ότι για αυτές κατηγορεί τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών.

«Στα Τέμπη σκοτώθηκαν νέα παιδιά και κάποια κυρίαρχα κέντρα θέλουν να συνδυάσουν “παιδιά με παιδιά”. Αλλά ως εδώ! Χτυπήστε εμένα, όχι τα παιδιά μου» είπε με έμφαση ο κ. Μαρκόπουλος.