Το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) για αδράνεια και απροθυμία ανάληψης των ευθυνών που απαιτεί ο ελεγκτικός του ρόλος, επιτρέποντας έτσι φαινόμενα διαφθοράς και πάσης φύσεως παρανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως στην υπόθεση με τη διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις του Βaccalaureate, τα σχολικά έτη 2007 – 2009, για την οποία παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη 21 άτομα, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Ads

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το υπουργείο για ατελείς πειθαρχικούς ελέγχους, ήπιες κυρώσεις εν είδει προστίμου σε σοβαρές υποθέσεις παρανομίας, αλλά και το κλείσιμο υποθέσεων που εν τέλει απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη. Τα αποδεικτικά στοιχεία για την αδράνεια του ΥΠΕΠΘ κατατέθηκαν με τη μορφή υπομνήματος, χθες, στην υπουργό κα Άννα Διαμαντοπούλου.

«Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας αποκαλύφθηκαν από το 2002 και ύστερα πολλά φαινόμενα διαφθοράς», τονίζεται στο σχετικό υπόμνημα, όπου καταγράφεται αναλυτικά η πορεία όλων των υποθέσεων που καταγγέλθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων των αρμόδιων αρχών (ΥΠΕΠΘ, Δικαιοσύνη κ.ά.).

Η υπόθεση που επανήλθε στο προσκήνιο χθες με την απόφαση για παραπομπή 21§ ατόμων στη Δικαιοσύνη για τη διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις του Βaccalaureate, βρέθηκε στο επίκεντρο των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ, αφού σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα έγγραφα, το υπουργείο αντέδρασε ως εξής:

Ads

Στην αρχή αρνήθηκε να εμπλακεί, υποστηρίζοντας πως «τα τμήματα ΙΒ που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν τελούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΠΘ», και ακολούθως, κατά τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, διαπίστωσε «αδυναμία κίνησης πειθαρχικής διαδικασίας» κατά του υπευθύνου ΙΒ στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, ο οποίος και φέρεται να είναι εις εκ των τριών που διώκονται για κακούργημα. Για κακούργημα επίσης φέρονται να διώκονται ένας εκπαιδευτικός και ένας ιδιοκτήτης φροντιστηρίου. Οι υπόλοιποι 18, γονείς και μαθητές, παραπέμπονται για ενεργητική δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα κατ’ εξακολούθηση. Η διαρροή διαπιστώθηκε σε τρία λύκεια: Κολέγιο Ψυχικού, Σχολή Μωραΐτη και Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη.

Εξίσου αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία για παρόμοιες υποθέσεις, μεταξύ αυτών, η έκδοση «αργυρώνητων παράνομων πτυχίων» από ιδιωτικά τεχνικά εκπαιδευτήρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας με τα οποία οι ιδιοκτήτες εξαπάτησαν «και συνεχίζουν να εξαπατούν», όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, την κοινωνία και τους συνυποψηφίους τους στους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Καμία διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου (από το 2008) δεν έχει ολοκληρωθεί, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, με εξαίρεση την απόφαση Γιαννάκου το 2004 να ακυρωθούν τα πτυχία των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων για την τετραετία 2004-2008. Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει επίσης την περίπτωση όπου επιβλήθηκε πρόστιμο σε ιδιοκτήτη σχολείου στην Καλαμάτα μετά τη διαπίστωση διαρροής θεμάτων στις περσινές Πανελλαδικές.

Ο Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας καταλήγει υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις στη συνείδηση του εκπαιδευτικού που επιφέρει η «αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων» από το πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα η διάταξη για τις αναιτιολόγητες απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία. Όπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ: «Το πιο πιθανό είναι να κατασταλούν πλέον τα άμεσα ανακλαστικά και οι καταγγελίες εκπαιδευτικών προς την Ομοσπονδία μας, παρακολουθώντας την περιρρέουσα ύφεση οικονομικών και ηθικών αξιών, αφού πλέον διασυνδέονται με εργασιακό κόστος».

Με σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας απαντά στην ΟΙΕΛΕ, υπογραμμίζοντας ότι:

1) Σχετικά με την έκδοση παράνομων πτυχίων από ιδιωτικά TEE – που έλαβε χώρα επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας – έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία για την πλειονότητα αυτών και επιβλήθηκαν οι ποινές από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια σε ιδιοκτήτες και Διευθυντές Ιδιωτικών ΤΕΕ.

2) Σχετικά με το ζήτημα της διαρροής θεμάτων, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων του 2009, στην Καλαμάτα, η Υπουργός Παιδείας με έγγραφό της υπέβαλε ένσταση για την ποινή των 25.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι δυσαναλόγως επιεικής και ελήφθη ύστερα από κακή εκτίμηση των παραβάσεων που διέπραξε ο εν λόγω νόμιμος εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης.

3) Η υπόθεση του Ι.Β. που ανέκυψε πριν από ένα χρόνο απασχόλησε την εγχώρια και την διεθνή κοινή γνώμη, έχει μείζονα ηθική, εκπαιδευτική και πολιτική σημασία. Η εμπλοκή εκπαιδευτηρίων, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μία υπόθεση με αυτές τις διαστάσεις, εγείρει ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη Δικαιοσύνη και το Υπουργείο, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Αυτό που κατ’ ουσίαν αναδεικνύεται μέσα από αυτή την «πατέντα» για την παραβίαση των διεθνών κανόνων και διαδικασιών, που ορίζονται αποκλειστικά και μόνο από τον Οργανισμό Διεθνούς Απολυτηρίου (Ιnternational Baccalaureate Οrganisation) που εδρεύει στην Γενεύη, είναι το τεράστιο ηθικό κενό που εντοπίζεται πλέον στα θεμέλια της κοινωνικής οργάνωσης στον τόπο μας και αφορά στην αγοραπωλησία της «επιτυχίας».

«Όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της έρευνας, που ζήτησε η Υπουργός Παιδείας, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διέταξε ΕΔΕ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009. Το Πόρισμα της, που καταλόγισε ευθύνη σε ένα Εκπαιδευτήριο, σε ένα άτομο μη εκπαιδευτικό και σε ιδιώτες (γονείς και μαθητές), αρχειοθετήθηκε με την από 14.09.2009 απόφαση του Διευθυντή Δημόσιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής με το αναφερόμενο στην απόφαση αυτή αιτιολογικό ότι «δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για υπαλλήλους που υπόκεινται στην πειθαρχική εξουσία μας». Με την ίδια απόφαση το Πόρισμα διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών στις 8.10.2009 (είκοσι μέρες μετά την έκδοση της και αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009), όχι όμως στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας» σημειώνει το υπουργείο.

Η ανακοίνωση καταλήγει, αναφέροντας ότι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων χθες (11/05/2010) για την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά 21 υπευθύνων και σε συνδυασμό με τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας, η Υπουργός Παιδείας αποφάσισε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής για την αποκατάσταση της ηθικής ζημίας που υπέστη το εκπαιδευτικό έργο και η εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα και να διατάξει κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση με βάση τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας και τις τυχόν ατέλειες και παραλείψεις οργάνων του Υπουργείου και εποπτευομένων από αυτό φορέων.