Ερωτήματα για τη στάση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τη χρήση καμερών στις σχολικές αίθουσες εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και ειδικότερα σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που εγκρίθηκε χθες. Με αυτή προβλέπεται η με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοση του μαθήματος για όσους μαθητές δεν μπορούν να παραστούν στο μάθημα.
 
Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι «η μετάδοση από την τάξη συνιστά καταπάτηση θεμελιωδών συνταγματικών ελευθεριών και παραβιάζει τη νομοθεσία και εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα θίγει την ιερή ιδιωτικότητα της διδασκαλίας» και διαμηνύει ότι θα εξετάσει «τις επόμενες νομικές και συνδικαλιστικές» τις ενέργειες.
 
«Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε δια στόματος της Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως ότι η τροπολογία για τη χρήση οπτικοακουστικής μετάδοσης από την τάξη που ψηφίστηκε εκτάκτως στη Βουλή, καταρτίστηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» αναφέρει η Ομοσπονδία για να  προσθέσει το εξής:
 
Η επί της ουσίας συναίνεση της Αρχής με μια νομοθετική ρύθμιση που καταστρατηγεί το Σύνταγμα, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα, εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, εκπλήσσει δυσάρεστα και γεννά εύλογες απορίες. Διότι τέσσερα μόλις χρόνια πριν η ίδια Αρχή με απόφασή της (77/2016) προέβη σε αυστηρή προειδοποίηση προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διότι μη αποσπώντας τη συναίνεση εκπαιδευτικών και φοιτητών, επιχείρησε τη μετάδοση μαθημάτων. Χαρακτηριστικά η απόφαση (επικαλούμενη τον τότε ισχύοντα νόμο 2472/1997, οι διατάξεις του οποίου είναι, εν πολλοίς, κοινές με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4624/2019) αναφέρει ότι:

Ads
  • Σύµφωνα µε το άρ. 2 στοιχ. α΄ του ν. 2472/1997 και τις αιτιολογικές σκέψεις 14-17 στο προοίµιο της Οδηγίας 95/46/ΕΚ, τα δεδοµένα ήχου και εικόνας, εφόσον αναφέρονται σε  πρόσωπα, συνιστούν δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα.
  • Σύµφωνα µε το άρθρο 5 παρ. 1 ν. 2472/1997, επεξεργασία δεδοµένων επιτρέπεται µόνο όταν το υποκείµενο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
  • Σύµφωνα µε το άρθρο 7 ν. 2472/1997, για την συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδοµένων, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία σχετικού αρχείου, απαιτείται άδεια της  Αρχής.

Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει «ότι χρειάζεται η συναίνεση εκπαιδευτικών και φοιτητών, αν και για τους εκπαιδευτικούς τονίζει πως συχνά, το στοιχείο της εξάρτησης, που κατά  κανόνα κυριαρχεί στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόµενου, αποδυναµώνει τη βαρύτητα της ελεύθερης συγκατάθεσης. Για τους διδασκόμενους αναφέρει πως, σε περίπτωση μη συγκατάθεσης, “θα πρέπει να  υπάρχει µέριµνα ώστε να µην υπάρξει µετάδοση της φωνής του φοιτητή στο διαδίκτυο. Αυτό για τη µεν απευθείας µετάδοση προϋποθέτει δυνατότητα ανωνυµοποίησης (π.χ. µέσω σίγασης του µικροφώνου ή αλλαγή χροιάς/παραµόρφωση φωνής)”».

Σε αυτό το σημείο η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως «η ψήφιση της τροπολογίας εγείρει κρίσιμα ζητήματα, όπως:

  • Τη συγκατάθεση εκπαιδευτικών και γονέων μαθητών (μιας που οι μαθητές είναι ανήλικοι)
  • Την πλήρη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
  • Την ασφαλή χρήση του υλικού, ώστε να μην υπάρξει, όπως φοβούμαστε, ένα πανηγύρι διαδικτυακού bullying εναντίον εκπαιδευτικών και μαθητών από ανεπιθύμητες διαρροές.
  • Την οικονομική και τεχνική δυνατότητα των σχολείων να ανταποκριθούν σε ένα τόσο φιλόδοξο πλάνο μετάδοσης».