Η συνάντηση του Κωνσταντίνου Φρουζή με το στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μπάμπη Παπαπαναγιώτου σε καφέ του Κολωνακίου, η οποία αποκαλύφθηκε από ΜΜΕ με φωτογραφικό υλικό, δεν είναι μια ασήμαντη κοινωνική συνάντηση αλλά μια επαφή με πολύ βαθύ πολιτικό περιεχόμενο και σημασία.

Ads

Και αυτό γιατί ο Φρουζής, κεντρικό πρόσωπο του τεράστιου σκανδάλου της Novartis και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές και τις σχέσεις τους την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, επιχείρησαν εξαρχής να διαψεύσουν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση. Έτσι η συνάντηση ενός συμβούλου επικοινωνίας του νέου πρωθυπουργού και επικρατέστερου για την προεδρία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, με τον πολυσυζητημένο Φρουζή, ελάχιστες μέρες μετά τις εκλογές και τη νίκη της ΝΔ, γεννά πολλά ερωτήματα.

Οι διώξεις και το σκοτεινό παρελθόν

Ο πολυσυζητημένος πρώην mr Novartis, εμπλέκεται ως βασικός κατηγορούμενος για δωροδοκίες προσώπων –  πολιτικών και μη – που σχετίζονται με τη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων με σκοπό τη χειραγώγηση τιμών, που ζημίωσε το δημόσιο με δισεκατομμύρια ευρώ.

Ads

Σε βάρος του έχει ασκηθεί από το 2018 ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δωροδοκία καθώς και για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, ενώ η υπόθεσή βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάκρισης. Το Μάιο του 2019, εξάλλου ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση που αφορά σε υπερτιμολόγηση φαρμάκου, που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο ενώ φέρεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, να είναι ανάμεσα στα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε πρόσφατα δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που φαίνεται να σχετίζεται με δωροδοκία πολιτικού προσώπου

Σημειώνεται πως ο Φρουζής δεν έχει απασχολήσει τις αρχές μόνο για το σκάνδαλο Novartis. Ιδιαίτερα σκοτεινό όμως είναι το παρελθόν του πρώην πανίσχυρου στελέχους καθώς το 1998 είχε συλληφθεί για σεξουαλική παρενόχληση εντεκάχρονης στην Κρήτη, πλην όμως οι γονείς απέσυραν στη συνέχεια τη μήνυση σε μια αρκετά περίεργη υπόθεση

Δείπνο Φρουζή για τη στήριξη της υποψηφιότητας Μητσοτάκη για την αρχηγία

Ο Φρουζής είχε υποστηρίξει ότι το Σεπτέμβριο του 2015 συναντήθηκε σε δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του, στο πλαίσιο απλής κοινωνικής συνάντησης καθώς ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη Novartis και ο Μητσοτάκης δεν είχε αναλάβει Πρόεδρος της ΝΔ. Όμως σύμφωνα με το υλικό των e-mails που έχουν ανταλλάξει και αξιοποίησε το FBI ο Φρουζής δεν είχε απλά μια συνάντηση, αλλά διοργάνωσε ένα δείπνο στήριξης του Μητσοτάκη στην εκλογική κούρσα που ξεκινούσε για την αρχηγία της ΝΔ, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι Διευθυντές Πολυεθνικών.

Οι δύο άνδρες φαίνεται πως έχουν πολύ στενή σχέση και, μάλιστα, σε ένα από τα mails, ο Φρουζής στέλνει τη λίστα των καλεσμένων του δείπνου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα μηνύματα που ανταλλάσσουν, επικοινωνούν με ιδιαίτερα φιλικούς χαρακτηρισμούς.  

Διάψευση Μητσοτάκη: «Απολύτως τυπική συνάντηση»

Ο Κ. Μητσοτάκης διέψευσε τις επαφές με τον Φρουζή και ισχυρίστηκε πως η σχέση του υπήρξε «απολύτως τυπική και στο πλαίσιο των κοινωνικών του συναναστροφών». Όμως τα emails επιβεβαιώνουν πως Φρουζής και Μητσοτάκης είχαν μια ιδιαίτερα στενή και φιλική σχέση. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ισχυριστεί πως «τον κ. Φρουζή τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου», κάτι που έρχεται σε αναντιστοιχία με τη διαβεβαίωση Φρουζή ότι είχε συναντηθεί μόλις μία φορά στο επίμαχο δείπνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκαλύψεις, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη του Φρουζή στην υποψηφιότητά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει αναλάβει την προώθηση του «βιογραφικού» του Φρουζή μετά την αποχώρησή του από την εταιρία. Δεν περνά απαρατήρητο, ότι μετά την φυγή του από τη Novartis, σχετίζεται και επαγγελματικά με την οικογένεια Μητσοτάκη: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, ο Φρουζής απασχολήθηκε ως σύμβουλος στην εταιρία Endeavor, το ελληνικό παράρτημα της οποίας έχει ιδρύσει η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη και συνδέεται με τις μετοχές περιβόητης Taxibeat

«Η αγαπημένη εταιρία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου»

Ο Φρουζής αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο ενός σκανδάλου που αφορά στην απώλεια δισ. ευρώ για το δημόσιο. Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αρνήθηκε κάθε σχέση και επαφή αλλά και κάθε εμπλοκή στελεχών της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «σκευωρία» έχει παραδεχτεί ότι υπάρχει τουλάχιστον εταιρικό σκάνδαλο.

Με βάση το υλικό που έχει έρθει στην επιφάνεια, το πρώην αφεντικό της Novartis στην Ελλάδα, ο οποίος φέρεται  να απομακρύνθηκε από τη θέση του λόγω της υπόθεσης, είχε σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη επί Σαμαρά. Σε βίντεο εκδήλωσης της εταιρίας, εμφανίζεται επιπλέον να διαφημίζει τη στενή σχέση με την τότε κυβέρνηση και τη διευκόλυνση που του παρείχε προκειμένου να συμμετάσχει ο ίδιος σε δείπνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Στον απολογισμό του για το έτος 2014 ο Φρουζής ανέφερε ότι «Η Novartis παραμένει η αγαπημένη εταιρία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου».

Η συνάντησή του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο συγκεκριμένο χρόνο, είναι κάτι που προκαλεί πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, πόσο μάλλον όταν για να στηθεί το αφήγημα της σκευωρίας, έχουν στοχοποιηθεί εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δικαστικοί.