Έντονη αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για «VIP ΜΕΘ» -οι οποίες προκάλεσαν μάλιστα εισαγγελική παρέμβαση– με φόντο τους 183 βαρέως πάσχοντες με κοροναϊό, που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει τις 19.000, καθώς την Τετάρτη τα θύματα ξεπέρασαν τις 18.900 με τον εβδομαδιαίο δείκτη να έχει αυξητική τάση, με τις  εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου ο τραγικός αριθμός θα ξεπεράσει και τις 21.000. 

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αντέδρασε έντονα προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Μιχάλη Γιαννάκου, τον οποίο κατηγόρησε για fake news. Την ίδια ώρα όμως αίσθηση προκαλεί έγγραφο του υπουργείο Υγείας, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει κενές κλίνες ΜΕΘ σε διάφορα νοσοκομεία, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες βαρέως πάσχοντες σε λίστες αναμονής. 

Σημειώνεται πως ανάλογες καταγγελίες για παραβίαση της προτεραιοποίησης στις ΜΕΘ έκανε από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η πανδημία εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση Εντατικής Θεραπείας». Μίλησε δε για πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι λειτουργούν ως «θυρωροί της “πίσω πόρτας”» στις ΜΕΘ.

Ads

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως εκείνη που ήρθε πρόσφατα στο φως στο νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς, όπου οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κρατούν οι ίδιες κενές κλίνες ΜΕΘ, επικαλούμενες έλλειψη προσωπικού.

Η “σκληρή πραγματικότητα” των “σκληρών” δεικτών

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά  με τους θανάτους από τον φονικό ιό στη χώρα μας είναι άκρως απογοητευτικά, ενώ φαίνεται να αποτυπώνουν ανάγλυφα το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Our World in Data, στον εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο η χώρα μας βρίσκεται σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα χωρών της Ευρώπης σε ότι αφορά την θνητότητα από covid (αναλογία των θανάτων από τη νόσο σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με την νόσο σε δεδομένο χρονικό διάστημα) στο τελευταίο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες με ασθενές σύστημα υγείας (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία) ή με εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ουγγαρία) αλλά και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Σημειώνεται ότι χώρες, οι οποίες είχαν δοκιμαστεί άγρια από την πανδημία στην πρώτη φάση της (όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία) πλέον εμφανίζουν πολύ καλύτερους δείκτες από τη χώρα μας.

Μάλιστα, η χώρα μας παρουσιάζει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (1,46%) από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (0,74%).

Ο πίνακας της θνητότητας σε χώρες της Ευρώπης από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα

Εξίσου αποθαρρυντική είναι η εικόνα και σε ό,τι έχει να κάνει με την θνησιμότητα (το μέτρο του αριθμού των θανάτων από μια νόσο σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό), με τη χώρα μας να παρουσιάζει υπερδιπλάσιο μέσο όρο θανάτων από κοροναϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι του αντίστοιχου της ΕΕ (9,19 έναντι 4,29 με βάση τα στοιχεία στις 8 Δεκεμβρίου).

Μάλιστα, με βάση πάλι στα στοιχεία του Our World in Data, η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή άνοδο από την 1η Οκτωβρίου και μετά, ευρισκόμενη πλέον στην έβδομη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, ενώ πάνω της βρίσκονται η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουκρανία, η Τσεχία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.   

Ο πίνακας της θνησιμότητας σε χώρες της Ευρώπης από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα