Το μήνυμα δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, η δεύτερη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με τις συμφωνίες των Πρεσπών και του Eurogroup, και η τρίτη – και πολιτικά καθοριστική – περίοδος για την κυβέρνηση της αριστεράς ανοίγει μαζί με το τέλος του Μνημονίου. Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία το Μαξίμου φιλοδοξεί να αποδώσει, σταδιακά έστω, στην κοινωνία το μέρισμα της εξόδου από την οκταετή κρίση και, μαζί, να διαμορφώσει και τις πολιτικές συνθήκες για την εκλογική ανατροπή.

Ads

Το κρίσιμο διάστημα για τον τελικό σχεδιασμό αυτού του εγχειρήματος ορίζεται στο επόμενο δίμηνο – για την ακρίβεια, στις περίπου 70 ημέρες που απομένουν έως την ΔΕΘ και τις εξαγγελίες που θα κάνει από εκεί ο πρωθυπουργός. Το δε πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι εξαγγελίες το έδωσε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν – μπορεί όμως να υπάρξει «μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Για να προσθέσει ότι θα πρόκειται για μια οικονομική επέκταση με δύο στόχους: «Από την μία την στήριξη των πλέον αδύναμων, και από την άλλη την τόνωση της ανάπτυξης».

Πάνω σ’ αυτό το δίπτυχο θα βασιστούν και τα πρώτα μέτρα μεταμνημονιακής ανακούφισης που θα εξειδικευθούν και θα ποσοτικοποιηθούν πλήρως μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Πρόκειται για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, την εφαρμογή στοχευμένων φοροελαφρύνσεων 750 εκατομμυρίων ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, καθώς και την χορήγηση, και αυτή την χρονιά, του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης από το υπερπλεόνασμα – δηλαδή, του μερίσματος που περιγράφεται και ως «13η σύνταξη», όμως δεν θα αφορά μόνον τους συνταξιούχους αλλά όλες τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Στο τραπέζι βρίσκονται και εισηγήσεις για, επίσης, στοχευμένες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στον ΕΝΦΙΑ.

Ads

Πέραν τούτων, πρώτη θέση στην ατζέντα των κυβερνητικών σχεδιασμών έχει πάντοτε η υπέρβαση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, είτε δια της ακύρωσης, είτε δια της αναστολής εφαρμογής του μέτρου. Επ’ αυτού όμως, και παρά τα σαφή μηνύματα που στέλνουν κυβερνητικά στελέχη ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, οι συζητήσεις με τους δανειστές και οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται μετά την 20η Αυγούστου και την επίσημη λήξη του Μνημονίου.

Εως τότε, ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου περιλαμβάνει και νέες θεσμικές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τα διλήμματα μεταξύ «προόδου και συντήρησης» και θα εντείνουν την πίεση σε ολόκληρη το πολιτικό σύστημα. Κορυφαία εξ αυτών των παρεμβάσεων παραμένει η πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του συντάγματος η οποία, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, θα ανοίξει πριν από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση της τελικής κυβερνητικής πρότασης για την συνταγματική αναθεώρηση πιθανώς στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ενώ η όλη διαδικασία θα εκκινήσει με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.

Ο Σεπτέμβρης προσδιορίζεται από κυβερνητικά στελέχη και ως ο πιθανότερος χρόνος για τον ευρύ ανασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκπλήξεις – να γίνουν, δηλαδή, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από το τέλος του καλοκαιριού.