Τις εκτιμήσεις της έκανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, για τον τρόπο που θα περάσουμε και φέτος τις γιορτές των Χριστουγέννων δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και των θανάτων.

Ads

Η κα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε ειδικά στις γιορτές που πλησιάζουν και διερωτήθηκε πώς μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους. Η ίδια επισήμανε πως η εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δείχνει πως δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πώς πρέπει να γιορτάσουν, επαναλαμβάνοντας ότι και φέτος θα πρέπει το ρεβεγιόν να είναι με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας.

«Δεν μπορούμε. Βαρεθήκαμε. Κουραστήκαμε» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, και συνέστησε απευθυνόμενη στους πολίτες, είπε να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν για να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά.

Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας, εξήγησε ότι οι δείκτες είναι σαν «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα. Όταν ξεκινά ο ένας να ανεβαίνει, ανεβαίνει και ο άλλος. «Όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι λογικό ένα ποσοστό από αυτούς να διασωληνωθεί και να πεθάνει» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Παγώνη.

Ads

Το χειρότερο σενάριο -μέχρι στιγμής- περιλαμβάνει ένα lockdown για τους ανεμβολίαστους. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε να επιβεβαιώνονται μέτρα τύπου Αυστρίας. Το σχέδιο ονομάζεται «Χριστούγεννα 2G» και εφαρμόζεται την ώρα που η Ολλανδία ανοίγει πρώτη στην Ευρώπη τον κύκλο με τα νέα lockdown. Στα Χριστούγεννα 2G εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης είναι οι μόνοι που πηγαίνουν σε διασκέδαση, εστίαση, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, κάθε εκδήλωση άνω των 25 συμμετεχόντων.

Η Ολλανδία από την άλλη μπήκε σε lockdown αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Η ανακοίνωση έφερε συγκρούσεις στους δρόμους.