Μια νέα πολιτική κίνηση με στόχο να εκφραστεί ένα καινούριο ρεύμα σκέψης που θα κινηθεί στο χώρο της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας φιλοδοξούν να συγκροτήσουν διακόσια περίπου στελέχη προερχόμενα κυρίως από το συνδικαλιστικό τομέα του ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία έχει τη μορφή κίνησης αλλά δεν αποκλείεται μελλοντικά να εξελιχθεί σε πολιτικό φορέα, αν οι συνθήκες την οδηγήσουν στο μονοπάτι αυτό. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και συμμετέχων στην κίνηση, Σπύρος Παπασπύρος μίλησε στο tvxs.gr για τις προοπτικές της πολιτικής πρωτοβουλίας αυτής, και έδωσε μια πρώτη απάντηση στα σενάρια  γύρω από το νέο εγχείρημα.

Ads

Το περασμένο Σάββατο έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση της κίνησης στο ξενοδοχείο Τιτάνια, η οποία κατέληξε σε πολιτικό κείμενο, ενώ στο  χρονοδιάγραμμα προβλέπεται μια σειρά από περιφερειακές συνδιασκέψεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ με στόχο να γίνει το Δεκέμβριο στην Αθήνα μια μεγάλη πανελλήνια διάσκεψη. Ανάμεσα στους διακόσιους βρέθηκαν οι Σπύρος Παπασπύρος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχος , καθώς και ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ανάμεσα τους και σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Χάρης Τσιόκας και ο Λευτέρης Τζιόλας. Οι μελλοντικές κινήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στη δημιουργία πολιτικού φορέα, όπως αναφέρεται στο κείμενο που προέκυψε από τη συνάντηση.

Εν μέσω του κύματος εσωτερικών πράσινων παραφωνιών που βγήκαν στην επιφάνεια με την ευκαιρία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η κίνηση ερμηνεύεται ήδη ως μία ακόμη εκ των έσω αποδοκιμασία των επιλογών Βενιζέλου, αλλά και ως μια προσπάθεια απεμπλοκής του χώρου από τη διαμάχη παπανδρεϊκών – βενιζελικών.

«Κατανοώ τον τρόπο που ερμηνεύονται διάφορες πρωτοβουλίες αλλά εμείς δεν πρόκειται να στενέψουμε την κίνηση μας σε τέτοιου τύπου σκιαμαχίες. Η βάση της κίνησης είναι τελείως διαφορετική», λέει στο tvxs.gr o κ. Παπασπύρος. «Προφανώς έχουμε σαφή οριοθέτηση ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική δεν οδήγησε στη βελτίωση της θέσης του λαού, αλλά το αντίθετο. Από την άλλη μεριά είμαστε οριοθετημένοι απέναντι σε επιφανειακές πολιτικές που εμφανίζονται ως εναλλακτική λύση. Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη πολιτικών με αξία και χρησιμότητα για τη ζωή των πολιτών και όχι η διανομή και η νομή εξουσίας», υπογραμμίζει. «Όλα τα άλλα δεν μας αφορούν. Δεν παίρνουμε μέρος. Δε συμμετέχουμε», λέει. Σχολιάζοντας δε την άποψη που θέλει το αντιβενιζελικό αίσθημα της νέας κίνησης να την οδηγεί πιο κοντά στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ  δηλώνει πως ήταν επιλογή των ανθρώπων της κίνησης αυτής, να μην εντάξουν στις τάξεις της «στελέχη που ασκήσανε εξουσία – είτε κυβερνητική ή συνεκτελεστική».

Ads

Αναφορικά με τα σενάρια που βλέπουν τη γέννηση ενός νέου κόμματος του κεντρώου χώρου, ο Σπύρος Παπασπύρος ξεκαθαρίζει πως προς το παρόν η νέα αυτή σύνθεση αποτελεί  απλά «μια πολιτική πρωτοβουλία η οποία θέλει να έχει λόγο, να κάνει προτάσεις και να μπει στον δημόσιο διάλογο». «Δεν κάναμε κόμμα», λέει ξεκάθαρα αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεξέλιξης σε ενεργό πολιτικό φορέα. «Δεν είμαι προφήτης για να πω τι μπορεί να συμβεί. Μιλάω για αυτό που είναι κοινή βάση και απόφαση τώρα», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Προφανώς στο μέλλον το εγχείρημα της ανασύστασης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, μπορεί να διαμορφώσει άλλες δυναμικές και να θέσει και σε εμάς άλλα ζητήματα». Τονίζει δε πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκροτημένος πολιτικός φορέας.

Σχολιάζοντας την πολυδιάσπαση του χώρου της κεντροαριστεράς, την ίδια στιγμή που -με το ενδεχόμενο άνετης εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο ζωντανό από ποτέ- η δεξιά κάνει κινήσεις συσπείρωσης των δυνάμεων της, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ λέει πως «αυτά δοκιμάζονται, κρίνονται κι έχουν τα αποτελέσματα τους». «Προχθές βρεθήκαμε δυνάμεις από την αυτοδιοίκηση οι οποίες στους χώρους τους έχουν ποσοστά από 30-45%. Αυτό είναι και το θέμα που επιβάλλει σε εμάς να δημιουργήσουμε διαφορετικά ένα πολιτικό πλαίσιο συντονισμού, ενότητας, κι έκφρασης αυτών των ανθρώπων», σημειώνει. «Όλα τα άλλα παιχνίδια τα θεωρούμε εκτός ουσίας», θα πει.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΛΙΑ και την Πρωτοβουλία των 1000 φαίνεται να είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- εκτός πολιτικής ατζέντας της νέας κίνησης. «Εμείς δεν θέλουμε καμία εμπλοκή σε πράγματα τα οποία έρχονται από πάνω, είναι σε συσκευασία κι έχουν άλλες σκοπιμότητες. Απλά μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός χώρος του δημοκρατικού  σοσιαλισμού να έχει μία ενότητα και μία σαφή πολιτική παρέμβαση», θα πει ο Σπύρος Παπασπύρος.

Κύκλοι που βολιδοσκοπήθηκαν για τη συμμετοχή τους στη νέα πολιτική πρωτοβουλία του κέντρου, δεν αποκλείουν την περίπτωση ο νέος σχηματισμός να έχει από πίσω του εκδοτικά συγκροτήματα που θα τον χρησιμοποιήσουν για να αναχαιτίσουν την εκλογική ορμή του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που Το Ποτάμι αποτύχει αυτό τον σκοπό. Κληθείς να σχολιάσει τα προαναφερόμενα,  ο κ. Παπασπύρος  δηλώνει πως δεν έχει καμία πληροφόρηση για κάτι τέτοιο και απαντά: « Ούτε που προβληματίζομαι για τέτοια θέματα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάδειξης μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε ενδεχομένως να βρει σημεία σύγκλισης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση εκλογικής του επικράτησης, το μέλος της κίνησης των 200 σπεύδει να τονίσει πως μια τέτοια πολιτική ανάμειξη δεν αποτελεί στόχο της πρωτοβουλίας, δεν εμφανίζεται όμως και κατηγορηματικά αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα λέει στο tvxs.gr: «Επειδή η πολιτική δεν είναι στατική και ειδικά για εμάς είναι μία δυναμική υπόθεση, δεν μπορεί κανείς σε αυτή τη ζωή να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα». «Δεν είναι όμως προς τα εκεί η κατεύθυνση μας. Δεν στενεύουμε με τίποτα την κίνηση μας, ως ανοιχτή δημοκρατική κίνηση δημιουργικών και χρήσιμων πολιτικών απόψεων κι επιστημονικών προτάσεων», υπογραμμίζει.

Τέλος,  αναφορικά με του κινδύνους για την ίδια την ουσία του συνδικαλισμού, που ελοχεύουν πίσω από την ανάμειξη του στην πολιτική σκηνή, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως αν ο συνδικαλισμός έχει μια πρόταση πολιτική κι όχι κομματική, μια τέτοια ανάμειξη συμβάλλει στην αναβάθμιση του συνδικαλιστικού ρόλου.

Oλόκληρη η ανακοίνωση

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή τους οι διακόσιοι επιχειρούν «να εκφράσουν το νέο όραμα, τους νέους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους: την οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα».

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στελέχη από όλη την Ελλάδα, από όλους τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς χώρους, πολιτικά στελέχη και νεολαία, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία, προκειμένου ο σοσιαλιστικός χώρος, σε όλο του το εύρος, να ανακτήσει αυτόνομα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στόχος μας οι δυνάμεις από την αριστερή σοσιαλοδημοκρατία, ως τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οικολογίας και του ριζοσπαστισμού, να συνευρεθούν σε ενιαία προοδευτική κατεύθυνση, να ανταποκριθούν στο αίτημα και την αγωνία της βάσης του μεγάλου κοινωνικού προοδευτικού σοσιαλιστικού χώρου για το πολιτικό κενό της μη εκπροσώπησης μας.

Με αφορμή το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πολλαπλασίασαν την πολύπλευρη πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική κρίση με την καθολικά πλέον αποδεκτή διαπίστωση ότι το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης όχι μόνο αποκλίνει από μια προοδευτική κοινωνία και παραγωγική οικονομία αλλά και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιχειρούμε τη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής προγραμματικής πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.

Επιχειρούμε να εκφράσουμε το νέο όραμα, τους νέους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους:

Την οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Αποφασίστηκε:

1. Η διαμόρφωση πανελλαδικής οργάνωσης ανά γεωγραφικό και εργασιακό χώρο.
2. Η διοργάνωση πολιτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή και αντιπροσώπευση όλων των τάσεων, ρευμάτων, κινήσεων, στελεχών, που συγκροτούν τον σοσιαλιστικό χώρο, την πραγματική προοδευτική δημοκρατική παράταξη στην κοινωνία και την πολιτική.
3. Η συγκρότηση επιτροπών και αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα».