Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999, όταν κάτω από τα «φονικά» κτίρια βρήκαν τραγικό θάνατο πολλοί άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι. Ακόμη και τώρα, σε πολλές περιπτώσεις, συγγενείς των νεκρών της «Ρικομέξ» , της Πίνδου και Παπανδρέου στη Φιλαδέλφεια, δεν έχουν εισπράξει την χρηματική αποζημίωση που επιδίκασαν τα δικαστήρια για διατροφές παιδιών και την ψυχική οδύνη για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων. Οι δικαστικοί αγώνες των συγγενών έμειναν πίσω καθώς προηγούνταν οι έγγραφες προσημειώσεις υποθηκών στα κατεστραμμένα ακίνητα από τράπεζες. Οι περιπτώσεις αυτές παρουσιάζονται από την «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου, στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Κατή.

Ads

ΡΙΚΟΜΕΞ

Στη «Ρικομέξ» βρήκαν το θάνατο 39 άνθρωποι. Το 2004 κηρύχτηκε σε κατάσταση πτώχευσης. Δύο ακίνητα της κατασχέθηκαν από μία γυναίκα που επέζησε των ερειπίων με πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Τα ακίνητα εκπλειστηριάστηκαν στο ποσό των 3.521.230 ευρώ. Στον πλειστηριασμό αναγγέλθηκαν δώδεκα συγγενείς θυμάτων (κάθε γονέας αναγγελλόταν το ποσό των 49.700 ευρώ περίπου και κάθε αδελφός με το ποσό των 21.000 ευρώ) αλλά και μία τράπεζα για το ποσό των 1.054.198 ευρώ, επειδή μετά το σεισμό είχε εγγράψει προσημείωση υποθήκης στα ακίνητα της «Ρικομέξ».

Τελικά η τράπεζα προηγήθηκε των συγγενών των θυμάτων στον πίνακα κατάταξης των πλειστηριασμών όπως προηγήθηκαν και το Δημόσιο, το ΙΚΑ, η Εφορία κ.λ.π. Με αυτό τον τρόπο δεν έμεινε σχεδόν κανένα ποσό για τους συγγενείς των θυμάτων.

Ads

Οι συγγενείς έκαναν ανακοπή κατά του πίνακα του πλειστηριασμού ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου αιτούμενοι να ικανοποιηθούν πριν από την τράπεζα. Παρόλο που το δικαστήριο με οριστική απόφαση δέχτηκε την ανακοπή και οι δώδεκα συγγενείς θα λάμβαναν το ποσό των 1.060.658 ευρώ, η τράπεζα άσκησε έφεση κατά της απόφασης και των συγγενών. Όταν αυτή απορρίφθηκε η τράπεζα έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο και άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά των συγγενών των θυμάτων και της απόφασης του Εφετείου. Το επιχείρημά ήταν ότι αν έπαιρναν τα θύματα τις αποζημιώσεις η τράπεζα θα πάθαινε ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η αίτηση αναίρεσης παραπέμφθηκε από το Γ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2010 αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.

Όμως, πριν από την ημερομηνία πτώχευσης της «Ρικομέξ» υπήρχε χρεωστικό υπόλοιπο άλλης τράπεζας. Οι συγγενείς κοινοποίησαν στην τράπεζα κατασχετήριο έγγραφο και ζήτησαν το ποσό που οφείλει στη «Ρικομέξ» να το καταβάλει στα θύματα. Η τράπεζα δεν κατέβαλε κανένα ποσό στους συγγενείς οι οποίοι κατέφυγαν με αγωγές στα δικαστήρια. Εκκρεμεί δικάσιμος επί ανακοπής της τράπεζας για τις 5 Μαρτίου του 2013.

Το Πρωτοδικείο δεν παρέλειψε παρ’ όλ’ αυτά να κάνει δεκτή την αίτηση της τράπεζας για να αναστολή της κατάσχεσης με την αιτιολογία ότι η τράπεζα θα πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά αν πληρώσει για τα θύματα 145.094 ευρώ.

ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ

Στα ερείπια του εργοστασίου πλαστικών κατασκευών «Φιαλοπλάστ» στο Μενίδι, έχασαν τη ζωή τους δύο εργαζόμενες και η κόρη του επιχειρηματία. Για την οικογένεια της μίας εργάτριας (μητέρα τριών παιδιών) το Μονομελές Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημιώσεις που επικυρώθηκαν από το Εφετείο. Μετά την άρνηση της εταιρείας να πληρώσει, οι συγγενείς του θύματος εξέδωσαν διαταγή προς πληρωμή στο Μονομελές Πρωτοδικείο, προχώρησαν σε κατάσχεση ακινήτου της εταιρείας και στη συνέχεια σε πλειστηριασμό.

Εμφανίστηκε όμως πάλι μία τράπεζα που απαιτούσε τον ποσό των 618.864 ευρώ από τη «Φιαλοπλάστ» από προσημειώσεις υποθήκης. Η τράπεζα υπέβαλε αίτηση κατά της οικογένειας του θύματος ζητώντας την διόρθωση της τιμής της πρώτης προσφοράς. Το αποτέλεσμα ήταν στον πλειστηριασμό που ακολούθησε το ακίνητο να κατακυρωθεί στην τράπεζα.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και άλλοι τραυματίστηκαν βαριά. Δύο οικογένειες προσέφυγαν στα δικαστήρια, εκ των οποίων η μία έχασε δύο ανήλικα παιδιά. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του το 2009 αναγνώριζε στα μέλη αποζημίωση για ηθική βλάβη. Οι εταιρείες εις βάρος των οποίων είχαν στραφεί όχι μόνο δεν κατά κατέβαλαν τις αποζημιώσεις αλλά και άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. Η έφεση απορρίφθηκε, η πολυεθνική όμως δεν έχει καταβάλλει ακόμη της αποζημιώσεις.