Διαλόγους μεταξύ στελεχών των αστυνομικών αρχών και νονών της νύχτας, λαθρέμπορων καυσίμων και γενικότερα μελών του οργανωμένου εγκλήματος φέρνει στο φως το «Βήμα της Κυριακής».

Ads

Οπως αποκαλύπτουν οι διάλογοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, στόχος ήταν οι αστυνομικοί να προχωρούν σε πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν στα κυκλώματα να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δράση τους.

Πρόκειται για SMS, ηχογραφημένες συζητήσεις και άλλες ηλεκτρονικές καταγραφές που έχουν εντοπιστεί, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ, σε κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες που έπεσαν θύματα «συμβολαίων θανάτου». Και ανάμεσα σε αυτά, η δολοφονία επιχειρηματία-ιδιοκτήτη πρατηρίου ή η εγκληματική ενέργεια με θύμα δραστήριο πρώην αστυνομικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν εντοπιστεί ύποπτες συνεννοήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με αλβανούς ποινικούς, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει «χαρτογράφηση» 25 αξιωματικών που πρωτοστατούν, σχετίζονται ή επωφελούνται από το κύκλωμα διαφθοράς. Ακόμα, φαίνεται να έχουν βρεθεί και SMS που στέλνονταν σε επιχειρηματίες για επικείμενους ελέγχους από κρατικές υπηρεσίες.

Ads

Με τα μέλη των κυκλωμάτων μάλιστα, όπως αποτυπώνεται στις εν λόγω καταγραφές, να έχουν αποκτήσει προσβάσεις σε ανώτατους υπηρεσιακούς, και όχι μόνο, παράγοντες, προκειμένου να επηρεάσουν τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. ή και ενδιάμεσες διαδικασίες μετακινήσεων αξιωματικών.

Επίσης, ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι από τους διαλόγους προκύπτει αναφορά σε συνεννοήσεις με «συνεργάτες υπουργών» και πρόσωπα σε αντίστοιχες θέσεις. Σύμφωνα με  εσωτερικές αναφορές που συντάχθηκαν μετά τη δολοφονία αυτή, «ορισμένοι συνεργάτες του δολοφονηθέντα εισήγαν διαλύτες από τη Βουλγαρία και λαθραίο γκάζι, το οποίο μεταφερόταν με φορτηγά και με βυτία. Τα ανωτέρω φορτηγά γκαζιού φόρτωναν βιομηχανικό γκάζι από εγκαταστάσεις νόμιμων εταιρειών και το μετέφεραν σε πρατήρια όπου γινόταν η νόθευση. Βοηθός στο κύκλωμα ήταν γνωστός ποινικός με τα αρχικά Π.Κ. καταδικασμένος αμετάκλητα για απάτες, πλαστογραφίες, παραχάραξη και λαθρεμπόριο διαλυτών από τη Βουλγαρία. 

Το κύκλωμα φέρεται να δωροδοκούσε, ανά περιόδους, πλήθος αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας, της Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της ΕΥΠ προκειμένου να χαίρει προστασίας. Απώτερος σκοπός τους φαίνεται είναι να λαμβάνουν εγκαίρως γνώση αστυνομικών επιχειρήσεων σε πρατήρια καυσίμων, τομέας όπου δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά μέλη του εν λόγω κυκλώματος. Για να συμβεί αυτό, προσπαθούν να επιτύχουν τη μετάθεση αστυνομικών στις παραπάνω υπηρεσίες».

Από το κινητό τηλέφωνο του θύματος της εγκληματικής ενέργειας ανασύρθηκαν πλήθος μηνυμάτων σε βάρος εν ενεργεία αξιωματικών-συνεργατών του που αποτελούν πλέον προϊόν δικογραφίας. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και διοικητής αστυνομικού τμήματος της Αττικής για τον οποίο καταγράφεται ότι «είναι έμπιστος υπηρεσιακού στελέχους (σ.σ.: μνημονεύεται το όνομά του) και αμείβεται για προστασία από μπαρ στα νότια προάστια». Επιπλέον φαίνεται να υπάρχουν επαφές και με άλλους ύποπτους αξιωματικούς, όπως και με ενστόλους που βρίσκονται κοντά σε πολιτικούς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ετσι, στα κινητά τηλέφωνα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία υπήρχαν συνομιλίες μέσω της εφαρμογής «Threema», ενώ ανακαλύφθηκαν και συνομιλίες στις οποίες ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος αναλύει σε εμπλεκόμενο επιχειρηματία τις κινήσεις του, για να τοποθετηθούν δικοί τους ένστολοι στις κατάλληλες θέσεις. Σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά: «Καλημέρα. Θέλω δύο ημέρες για το άτομο για να κάνει ένας δικός μου ραντεβού, να στείλουμε (σ.σ.: σε υπηρεσία ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων) υπαστυνόμο μικρό να μην το καταλάβουν. Επίσης για τον άλλο, για την Οικονομική Αστυνομία, μου είπε ότι σύντομα θα το περάσει από την Οικονομική μόνος του. Τις επόμενες ημέρες. Οπότε με δύο άτομα εκεί, θα δώσετε και ένα που θα πάει μόνος του ό,τι και να αλλάξει, θα είστε πολύ καλά».

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο ιδιώτης συνομιλητής του αστυνομικού μιλάει κι αυτός για συνεργασία με «ανθρώπους του υπουργού». Οπως σημειώνει στις 25 Μαΐου 2022 απευθυνόμενος στον διοικητή του αστυνομικού τμήματος, «είχα δώσει και έναν ακόμα άνθρωπο (σ.σ.: αστυνομικό για να προωθηθεί σε ελεγκτική θέση) και πέρασε! Μπήκε! Τώρα με πήρε του υπουργού αυτός και μου είπε “κομπλέ”».

Το πιο σημαντικό τμήμα των ερευνών αφορά τη δραστηριότητα ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και αναδείχθηκε μέσα από φάκελο που στάλθηκε στα τέλη του 2021 στην Εισαγγελία Αθηνών, στον οποίο περιλαμβάνονταν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από ανευρεθέντα κινητά μετά τη δολοφονία – την 1η Μαΐου 2018 – 58χρονου πρώην αστυνομικού. Τα κινητά αυτά, κατά έναν περίεργο τρόπο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, είχαν «εξαφανιστεί» και συνεπώς δεν είχαν ελεγχθεί μετά την εγκληματική ενέργεια.