Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, προκάλεσε ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας περί δημιουργίας πολυτελούς χώρου στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια ώρα, ο ο αρχιφύλακας του Ψυχιατρείου των Φυλακών, Αντώνης Αραβαντινός, ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι χώρος που έχουν πρόσβαση οι κρατούμενοι, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδος Σπύρος Καρακίτσος δηλώνει πως από τον κρατικό κορβανά, από δημόσιο χρήμα, από χρήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ.
 

Ads

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν χτίσει πισίνα στο προαύλιο χώρο του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στον ίδιο χώρο υπάρχει μπάρμπεκιου, μικρός καταρράκτης υπερχείλισης, πετρόκτιστο ποταμάκι που καταλήγει σε λιμνούλα. Στην αυλή υπάρχουν, επίσης, κλουβιά με πολλών ειδών πτηνά, κότες, χήνες και παπαγάλους, ενώ στα σχέδια των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι η δημιουργία μικρογραφίας του Παρθενώνα, μιας μικρής εκκλησίας και ενός μύλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο -που ονομάστηκε “Ποτίστρα για ζώα και πτηνά”- κατασκευάστηκε χωρίς άδεια, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής, δύο κρατούμενοι από εκείνους που συμμετείχαν στις εργασίες κατάφεραν να αποδράσουν στήνοντας ράμπα με τα μπάζα.

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για σκοπιμότητες στη δημοσίευση του άρθρου και επισημαίνει ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης την έγκριση ώστε να γίνει αυτός ο χώρος -πρόκειται για πρώην σκουπιδότοπο- σημείο συνάντησης των κρατουμένων με τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 10 ετών.
 

Ads

Πρόκειται για μια προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες κράτησης στο ψυχιατρείο, τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος δημιουργήθηκε με προσωπική εργασία των κρατουμένων και με λίγα χρήματα που καταβλήθηκαν από την ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, χωρίς καμιά επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, η Ομοσπονδία διαψεύδει ότι στις 23 Μαρτίου του 2011 στη διάρκεια εργασιών, από τον συγκεκριμένο χώρο, βρήκαν την ευκαιρία δύο κρατούμενοι να αποδράσουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει άγνοια για τις εν λόγω κατασκευές και σήμερα αναμένεται να σταλεί στις φυλακές κλιμάκιο από τις τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να ελέγξει τον χώρο.

Ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε στο MEGA ότι σε ό,τι αφορά το υπουργείο, δεν υπήρχε ενημέρωση και απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος δεν υπήρχε ενημέρωση και των τεχνικών κλιμακίων, δηλαδή των υπηρεσιών της Θέμιδος.

image

Σύμφωνα με την εφημερίδα το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι φθάνει τις 35.000 ευρώ. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ισχυρίζονται οι ίδιοι έδωσαν μόλις 3.000 ευρώ από το ταμείο τους, ενώ πήραν χρήματα και από χορηγίες.

Ο αρχιφύλακας της πτέρυγας του Ψυχιατρείου των Φυλακών Αντώνης Αραβαντινός υποστήριζει ότι δεν είναι χώρος που έχουν πρόσβαση οι κρατούμενοι, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδος Σπύρος Καρακίτσος δηλώνει πως από τον κρατικό κορβανά, από δημόσιο χρήμα, από χρήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ.

Σύμφωνα με την iefimerida, ο Αντώνης Αραβαντινός, μιλώντας σήμερα στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα καθώς η περίφημη πισίνα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δεν είναι πισίνα, αλλά χώρος συγκέντρωσης ύδατος και η διαμόρφωση του χώρου έγινε έτσι ώστε να μπορούν να το βλέπουν οι κρατούμενοι του Ψυχιατρείου. Για το μπάρμπεκιου που υπάρχει στον ίδιο χώρο, ο αρχιφύλακας του Ψυχιατρείου επεσήμανε ότι αυτό έχει κατασκευαστεί για τους εργαζομένους στην περίπτωση που θα το χρειαστούν εν ώρα υπηρεσίας κάποια Τσικνοπέμπτη.
 
Παράλληλα, ο κ. Αραβαντινός επιτέθηκε και κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Γρηγοράκου, λέγοντας ότι τα γυμναστήρια της Βουλής τα πλήρωνε ο ίδιος.
 
Παρέμβαση στο θέμα, έκανε με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, ο οποίος υπογράμμισε ότι εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει «μείζον θέμα». Μάλιστα, ο κ. Σκανδάμης έπλεξε το εγκώμιο της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων για το κοινωνικό της έργο.