Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το σοβαρό ατύχημα με τη σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού Καλλιστώ με εμπορικό πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά ερευνούν το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό. Την ίδια στιγμή, έρχονται οι πρώτες εικόνες που αποδεικνύουν την τεράστια ζημιά που υπέστη το Καλλιστώ, με την πρύμνη να «κόβεται» από τη σφοδρή σύγκρουση. 

Ads

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάκριση του πληρώματος του φορτηγού πλοίου πορτογαλικής σημαίας από το αρμόδιο τμήμα του Λιμενικού Σώματος. Ο καπετάνιος του «MAERSK LAUNCESTON» συνελήφθη και απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε. Το μεγάλο πλοίο, μήκους 266 μέτρων και πλάτους 36 μέτρων, πορτογαλικής σημαίας είχε ως προορισμό το Τσανάκκαλε της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, οι δυο άντρες του πληρώματος του Καλλιστώ έχουν μεταφερθεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Τα υπόλοιπα 50 μέλη του πληρώματος έχουν περισυλλεγεί και είναι ασφαλείς. 

image

Ads

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν τέσσερα πλοία ακτοπλοΐας, τα οποία απομακρύνθηκαν εν συνεχεία από το Λιμενικό Σώμα που ανέλαβε την επιχείρηση. Κατόπιν από ρυμουλκά σκάφη καταβλήθηκε προσπάθεια για να μην βυθιστεί το Καλλιστώ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο αφού το πλοίο είχε πάρει μεγάλη κλίση και είχε εισροή υδάτων. Όπως ανέφερε στο Open TV, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης ρυμουλκών ναυαγοσωστικών Θ. Σκόρδας, τελικά τα ρυμουλκά κατάφεραν να προσδέσουν το Καλλιστώ και να το μεταφέρουν στο ναύσταθμο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο λόγος που δεν βυθίστηκε ολόκληρο το πολεμικό πλοίο, αν και κόπηκε η πρύμνη, φέρεται να είναι το υλικό κατασκευής του. Πρόκειται για πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα (GRP) το οποίο από τη μία ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος του πλοίου, αλλά από την άλλη το καθιστά ευάλωτο σε χτυπήματα, πόσο μάλλον όταν η σύγκρουση γίνεται με βαρύ σιδερένιο πλοίο, όπως είναι το εμπορικό «MAERSK LAUNCESTON». Ταυτόχρονα όμως αυτού του τύπου τα πλοία έχουν αυξημένη πλευστότητα. 

Η ρυμούλκηση του πλοίου στη Σαλαμίνα

image

Το χρονικό της σύγκρουσης

Στις 07:30 το πρωί σήμανε συναγερμός αφού λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά το φορτηγό πλοίο  «MAERSK LAUNCESTON» με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο μεταφέρει κοντέινερ, συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ».

Άμεσα ενημερώθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις με ρυμουλκά από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ξεκίνησε η επιχείρηση από το λιμενικό και το πολεμικό ναυτικό. Το Καλλιστώ πήρε αμέσως κλίση κι άρχισε να βυθίζεται. 

Η επιχείρηση περισυλλογής του πληρώματος ολοκληρώθηκε στις 09:00 το πρωί, με όλα τα μέλη να μεταφέρονται στη στεριά με σκάφη του πολεμικού. Δυο από τα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο.  Για τις συνθήκες της σύγκρουσης, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι το εμπορικό έβγαινε από εγκαταστάσεις της Cosco και «χτύπησε» στην πρύμνη το πλοίο του Πολεμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Φωτογραφίες από το σημείο της σύγκρουσης

image

image

image

image

image

image

image

image