Τις προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού παρουσίασε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. 

Ads

Ο Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση δρομολογημένων έργων προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, την αναμόρφωση του ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) ώστε να γίνει η «παραγωγική ατμομηχανή» του υπουργείου, αλλά και την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού κτηματολογίου που εκκρεμμεί εδώ και χρόνια.


 

Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για τη στήριξη όλων των θεσμών εθνικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ προανήγγειλε την «εθνική στρατηγική εξωστρέφειας» με στόχο τη διάχυση στο διεθνές περιβάλλον του πολιτιστικού πλούτου που παράγεται.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να μη γίνεται ιδεολογική χρήση της αρχαιολογίας και της επιστήμης. Τέλος μίλησε για «πολιτιστική άνοιξη» η οποία θα έρθει μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών: 

Οι προτεραιότητες του υπουργείου

  • Λύση προβλημάτων από την εφαρμογή νέου οργανισμού που έχει κενά και δυσχέρειες στην εφαρμογή

    Ads
  • Αποκέντρωση στις περιφερειακές δομές του υπουργείου και βελτίωση επικοινωνίας υπουργείου πολίτη

  • Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για διορισμό μελών ΚΑΣ και ΚΣΝΜ

  • Αμεση αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχει το ΕΣΠΑ για στήριξη υφιστάμενων δομών, περάτωση εργασιών που τρέχουν ήδη και στρατηγικές επιλογές για τη νέα εποχή

  • Εκπόνηση νέας εξωστρεφούς πολιτικής με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία. Συγκρατημένη εθνική πολιτική για επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα και συστηματικές παρεμβάσεις για τη συνολική επιστροφή αρχαιοτήτων

  • Ενεργό διασύνδεση και συνέργειες με παιδεία, τουρισμό, ανάπτυξη εργασίας και συνύπαρξη με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επέμεινε ξανά πως η πολιτιστική κληρονομιά είναι «εφαλτήριο για νέα ανάγνωση της παρούσας ταυτότητας και ενίσχυση ζωντανού διαλόγου με διεθνή περίγυρο».