Τις προτάσεις της για τον τουρισμό στην Κομισιόν απέστειλε η κυβέρνηση εν όψει των αυριανών σχετικών ανακοινώσεων στις Βρυξέλλες. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ένα σχέδιο για τη στήριξη του τουριστικού τομέα που αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση για άνοιγμα των συνόρων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση ως προς την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού.

Ads

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει αύριο μια προσέγγιση τριών φάσεων για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών μελών που έχουν «αντίστοιχα επιδημιολογικά προφίλ». Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Κομισιόν θα υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας «τουριστικών διαδρόμων», με την σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε χώρες μέλη που θα ανοίγουν αμοιβαία για τους τουρίστες τους τα σύνορά τους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται ορισμένες από τις περισσότερο πληγείσες από την επιδημία χώρες, αλλά και χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία, που περιόρισαν τις συνέπειές της. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να συνάψουν διμερείς συμφωνίες, αλλά τονίζεται ότι αυτό θα αποτελέσει επιλεκτική μεταχείριση. «Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ανοίξουν τα σύνορα για τους πολίτες μίας χώρας, αλλά όχι άλλων χωρών. Είναι ουσιώδες», είχε δηλώσει εξάλλου στους ευρωβουλευτές την περασμένη βδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Οι ελληνικές προτάσεις

Στο σημείωμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν αναφέρεται ότι η Κοινή Αγορά και η αρχή της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και προσώπων αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προστίθεται ότι θα πρέπει να τεθεί ως στόχος έως τις 15 Ιουνίου να έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι συνδέσεις (πτήσεις κτλ.) μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ.

Ads

Επίσης σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διάκριση σε ό,τι αφορά τα μέσα του ταξιδιού, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας δίχως όμως ν’ αποθαρρύνουν την τουριστική κίνηση.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει:

  • Τεστ ανίχνευσης ή αντισωμάτων για όποιον πρόκειται να ταξιδέψει στη χώρα αναχώρησης έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Τα τεστ αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και από κοινοτικούς πόρους.
  • Εναλλακτικά, η υποχρέωση αυτή θα μπορεί να παραλείπεται στις περιπτώσεις χωρών για τις οποίες υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.
  • Τα τεστ θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου (ECDC) και να έχουν διοχετευτεί από αυτό στις διάφορες χώρες. Επίσης, τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη μορφή ενός «ψηφιακού πιστοποιητικού», ώστε να είναι εναρμονισμένα με τις πρακτικές της ΕΕ και να υπάρχει κοινή πολιτική.
  • Ευελιξία σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις και τις ακυρώσεις, ιδίως για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, αλλά θα βρεθούν θετικοί στο τεστ, άρα θα τους απαγορευτεί εν τέλει το ταξίδι.
  • Αποφυγή της διεξαγωγής τεστ στα αεροδρόμια, προκειμένου να μην υπάρξουν συγχρωτισμός και καθυστερήσεις.
  • Η χώρα προορισμού θα αναλαμβάνει να ενημερώσει με όλα τα μέσα τους τουρίστες που φτάνουν σ’ αυτή για τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του δημοσίου φορέα υγείας.
  • Η πληρότητα των αεροσκαφών μπορεί να είναι και στο 100%, χωρίς κενά καθίσματα, αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας για πλήρωμα και επιβάτες.
  • Δεν θα σερβίρονται φαγητά και ποτά κατά τη διάρκεια της πτήσης ούτε θα υπάρχουν έντυπα στα καθίσματα.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Φορέα Ασφάλειας των Αερομεταφορών και του ECDC.
  • Στη χώρα υποδοχής, οι τουρίστες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τη διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτησης σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων. Επίσης, θα παρέχεται από τη χώρα υποδοχής νοσηλεία και φροντίδα για όσους ασθενήσουν, ενώ αντίστοιχα οι ασθενείς θα πρέπει να παραμείνουν σ’ αυτή μέχρι να είναι ασφαλείς για να ταξιδέψουν ξανά. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή η επιβολή τοπικού χαρακτήρα περιορισμών σε περίπτωση έκρηξης της πανδημίας.
  • Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ελέγχουν αυστηρά τη συμμόρφωση με όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής και προστασίας σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, παραλίες, δημόσια μέσα μεταφοράς, ενοικιαζόμενα μέσα, αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, μουσεία, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων κτλ.
  • Οι χώρες υποδοχής θα πρέπει, επίσης, να έχουν εξασφαλίσει για τη δυνατότητα διενέργειας τεστ και εποπτείας της δημόσιας υγείας στις τουριστικές περιοχές, ενώ θα μπορούν να ζητήσουν και συνδρομή από την ΕΕ σε περίπτωση έκρηξης της πανδημίας.
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχει καραντίνα κατά την επιστροφή των τουριστών στη χώρα προέλευσής τους, καθώς κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει τους τουρίστες.

Στο σημείωμα αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσει για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την εθελοντική παρακολούθηση των κρουσμάτων – πάντοτε με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα – ενώ θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση των αρχών σε ευρωπαϊκών επίπεδο σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις.

Τέλος, τονίζεται πως αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει ν’ ακολουθηθούν και για την αποκατάσταση των συνδέσεων με τις χώρες εκτός ΕΕ.

Όπως επισημαίνεται, στον επίλογο του σημειώματος με τις ελληνικές θέσεις, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και των απαραίτητων ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων, ενώ θα πρέπει να εξασφαλιστούν και οι απαραίτητοι πόροι από την ΕΕ που θα συμβάλλουν στην επιτυχία του σχεδίου.