Προνομιακές σχέσεις με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είχε ο Τάκης Μουσσάς, που κατηγορείται ως βασικός πρωταγωνιστής στη γνωστή υπόθεση εκβιασμών σε βάρος της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με το «Έθνος» που επικαλείται το περιεχόμενο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενέργησε η υπηρεσία του υπ. Οικονομικών για τον Τ. Μουσσά, προκύπτει ότι ο δημοσιογράφος «έλυνε και έδενε» σε μία από τις πιο κομβικές και ευαίσθητες δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας πάρει «πάσο ελευθέρας» από την τότε γενική γραμματέα, Κατερίνα Σαββαΐδου.
Η ΕΔΕ ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα εκβιαστών. Με βάση όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Τ. Μουσσά να έχει σχέσεις και με τη ΓΓΔΕ, αλλά και να διακριβωθεί εάν είχαν διαπραχθεί ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα. Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ συντάχθηκε πριν ένα μήνα και είναι διαφωτιστικό για το ρόλο του Μουσσά στην υπηρεσία, παρότι καταλήγει ότι δεν προκύπτουν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες για κανέναν.
Ο Τ. Μουσσάς εμφανίζεται να απασχολείται ως προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΓΔΕ, για όλο το χρονικό διάστημα της θητείας της πρώην γενικής γραμματέως, χωρίς ωστόσο να έχει σύμβαση εργασίας. Μάλιστα εμφανίζεται να είναι αυτός που χαράζει την κύρια επικοινωνιακή πολιτική της ΓΓΔΕ. Κοινώς ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, συμμετείχε σε συνεντεύξεις για προσλήψεις ατόμων, κανόνιζε τις άδειες του προσωπικού και ήταν θαμώνας του κτιρίου της Λ. Συγγρού όπου στεγάζεται η ΓΓΔΕ.
Οι μαρτυρίες
«Κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Σαββαΐδου, υπεύθυνος του γραφείου ήταν ο δημοσιογράφος Π. Μουσσάς. Οταν μετακινήθηκα στο Γραφείο Επικοινωνίας, ήταν ήδη εκεί, ως υπεύθυνος. Μου είπε ότι για τα ζητήματα του γραφείου θα συνεννοούμαι με αυτόν», κατέθεσε υπάλληλος του υπουργείου που εργαζόταν ως υφιστάμενη του Τ. Μουσσά.
Δεν εμφανιζόταν τακτικά και πήγαινε κυρίως απογεύματα. «Του αποστέλλαμε διάφορα SITES και την ημερήσια αποδελτίωση και σε σχέση με τα δελτία Τύπου που μας απέστελλαν οι υπηρεσίες, του τα διαβιβάζαμε προκειμένου να κάνει αυτός τη μορφοποίηση, ή οι διάφορες υπηρεσίες του τα απέστελλαν απ’ ευθείας σε αυτόν και μας τα διαβίβαζε εκείνος με τυχόν παρατηρήσεις – οδηγίες για τη διαμόρφωση του κειμένου, προκειμένου να το πάμε προς έγκριση από τη Γενική Γραμματεία», λέει χαρακτηριστικά η ίδια υπάλληλος.
«Ο κ. Μουσσάς κανόνιζε τα ωράριά, τις βάρδιές, τις άδειές και μορφοποιούσε τα Δελτία Τύπου που του αποστέλλαμε», καταθέτει διαφορετική υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας. Κατά την εξέτασή τους, οι σύμβουλοι της Κ. Σαββαΐδου αναφέρουν ότι δεν θυμούνται πότε γνώρισαν τον δημοσιογράφο, δεν γνωρίζουν αν είχε μόνιμη εργασιακή σχέση και ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του πρώην συμβούλου της Κ. Σαββαΐδου για τον Τ. Μουσσά: «Δεν θυμάμαι πώς τον γνώρισα και πότε ακριβώς. Άλλωστε τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας επισκέπτονταν συχνά πολλοί δημοσιογράφοι, διαπιστευμένοι ή μη, τους οποίους πολλές φορές έβλεπε η ίδια η γενική γραμματέας (…) Κάποιες φορές ζήτησα την καθαρά δημοσιογραφική του άποψη για ορισμένα Δελτία Τύπου. Δεν θυμάμαι για ποια ακριβώς».
Τι λέει ο Μουσσάς για τον ρόλο του στην ΓΓΔΕ
«Τον Σεπτέμβριο του 2014, εκλήθην να αναλάβω ως δημοσιογράφος την δημιουργία και την εκπαίδευση των υπαλλήλων, ούτως ώστε να προβληθεί βάσει της απόφασης της κυβέρνησης, έπειτα από απόφαση των δανειστών, το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος την αποτροπή φοροδιαφυγής που απέφερε – λόγω της δημοσιότητας – πολλά εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο…
Την πρόταση μου την έκανε η κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, με το σκεπτικό αφενός ότι είχα πολύχρονη εμπειρία και θητεία στη δημοσιογραφία και αφετέρου για την εξοικονόμηση χρημάτων του Δημοσίου, αφού, με προηγούμενη απόφαση του κ. Θεοχάρη, είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία σύμβαση για τη δημιουργία και την εκπαίδευση υπαλλήλων, για διάστημα τεσσάρων μηνών, ογδόντα χιλιάδων ευρώ. Απεδέχθην να κάνω τη δουλειά, αναμένοντας ως είθισται στον κλάδο μας, την επίσημη απόφαση ορισμού μου, οπότε και θα κατεβάλλετο η αμοιβή, η οποία ορίζεται με βάση τους κανόνες που διέπουν την ΕΣΗΕΑ.
Απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα στην υπηρεσία του Παρέδρου, ώστε να συναφθεί σύμβαση ως εκπαιδευτή, με αμοιβή δύο χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, η οποία όμως απερρίφθη. Ταυτόχρονα έγιναν οι απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες της υπηρεσίας, ώστε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη, έτσι ώστε να επιτρέπεται να τοποθετηθεί επικεφαλής του Αυτοτελούς Γραφείου, δημοσιογράφος, ώστε να διασφαλιστεί διαχρονικά η εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου αυτού».
Ο Τ. Μουσσάς αναφέρει και ότι, παρόλο που δεν έλαβε αμοιβή, συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του «λαμβάνοντας μόνο την ηθική ικανοποίηση από τις ευχαριστίες των στελεχών της ΓΓΔΕ. «Χαρακτηριστικές είναι – μεταξύ άλλων – οι δημόσιες δηλώσεις για το έργο μου, του κ. Μπάκα Ιωάννη, με την ιδιότητα που είχε τότε ως γενικός δ/ντής» αναφέρει.
Τι υποστηρίζει η Σαββαΐδου
Η πρώην γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων δίνει μία διαφορετική εκδοχή για τον ρόλο του δημοσιογράφου στη ΓΓΔΕ. «Ο κ. Μουσσάς, λόγω της ιδιότητάς του, μας είχε βοηθήσει πολλές φορές στη δημοσιογραφική προσέγγιση ορισμένων Δελτίων Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της σύνταξής τους από τους συμβούλους μου ή άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, ανάλογα με το αντικείμενό τους.
Με τον όρο δημοσιογραφική προσέγγιση, εννοώ ότι η μόνη εμπλοκή του στην έκδοση των Δελτίων Τύπου ήταν το να κάνει το “ρετουσάρισμα”, προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητά από τους πολίτες, αν και αυτό συνέβη ελάχιστες φορές. Σε κάθε περίπτωση, την τελική έγκριση του περιεχομένου των Δελτίων την είχα εγώ. Η παρουσία δε του κ. Μουσσά στη ΓΓΔΕ ήταν περιστασιακή και μετά το τέλος του ωραρίου, καθότι εργαζόταν σε δημοσιογραφικά μέσα».
«Προσφέρθηκε να βοηθήσει κι αυτός, μεταξύ των άλλων δημοσιογράφων», λέει η πρώην γενική γραμματέας για το πώς ο Τ. Μουσσάς βρέθηκε στην οικονομική υπηρεσία, ενώ για την παρουσία του στις συνεντεύξεις πρόσληψης ατόμων στο Γραφείο Τύπου εξηγεί ότι έγινε καθαρά λόγω της εμπειρίας του σε ίδια πόστα. «Ουδέποτε ανέφερα ότι ο κ. Μουσσάς ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Επικοινωνίας. Αντιθέτως, είχα δώσει ρητή εντολή στις υπαλλήλους του Αυτοτελούς Γραφείου, σε περίπτωση επικοινωνίας δημοσιογράφων (διαπιστευμένων και μη) να τους παραπέμπουν αποκλειστικά και μόνο στον (…). Τέλος σας αναφέρω ότι ο κ. Μουσσάς, δεν είχε καμία επαφή με οποιαδήποτε οργανική μονάδα της ΓΓΔΕ και ουδέποτε τον συνέστησα ως συνεργάτη μου», καταθέτει η Κ. Σαββαΐδου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >