Η σκλήρυνση της στάσης της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση δεν θα είναι χωρίς συνέπειες. Στο Μέγαρο Μαξίμου ενοχλούνται από τις επιθέσεις της Φώφης Γεννηματά εναντίον τους και είναι σαφές ότι τα πυρά της δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Ads

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν και πλέον το δηλώνουν ότι υπάρχουν φιλομητσοτακικές δυνάμεις που προσπαθούν να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ σε κόμμα-δορυφόρο της ΝΔ. Στο σχέδιο αυτό εντάσσουν, χωρίς να το λένε για προφανείς λόγους, την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου  για την ηγεσία.

Το ΚΙΝΑΛ επανήλθε στην καταγγελία της μεροληψίας των καναλιών υπέρ της ΝΔ. Μπορεί να μην υιοθέτησαν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 για παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ, αλλά δημοσιοποίησαν στοιχεία κατά τα οποία το διάστημα 8.11 – 2.12.2020 υπήρξαν 229 εμφανίσεις στελεχών της ΝΔ, 93 του ΣΥΡΙΖΑ και 24 για το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, σημειώνουν ότι «με τον μανδύα του “ειδικού” ή του “σχολιαστή”, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, προπαγανδίζοντας την κυβερνητική γραμμή, εργαλειοποιώντας την ενημέρωση, φιμώνοντας την αναγκαία κριτική».

Από τη στιγμή που οι επισημάνσεις τους δεν έχουν εισακουστεί, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα παρατηρητήριο δημοσιότητας, που θα μετρά και θα αξιολογεί την πολιτική πολυφωνία και θα δημοσιεύει σε τακτική βάση στοιχεία από τις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. «Απαιτούμε να ακούγεται η φωνή όλων. Είναι συνταγματικό δικαίωμά μας, δικαίωμα των πολιτών είτε αρέσει στον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία είτε όχι», καταλήγουν.

Ads

Είναι ένας ακτιβισμός στον οποίο δεν έχει συνηθίσει την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ και αυτό ήδη σχολιάζεται μεταξύ βουλευτών που διαπιστώνουν ριζοσπαστικοποίηση και αναρωτιούνται μέχρι πού μπορεί να φτάσει. 

Το βέβαιο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά θα δεχθεί πιέσεις για να μη συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Το σημερινό άρθρο του Γ. Πρετεντέρη στα ΝΕΑ είναι μια σαφής ένδειξη του κύματος που έρχεται. Ο γνωστός δημοσιογράφος είχε πάντα παρεμβατικό ρόλο στα τεκταινόμενα της κεντροαριστεράς και η προσπάθειά του να στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο απέναντι στον Γ. Παπανδρέου στη μάχη για την ηγεσία το 2007 έχει μείνει αξέχαστη σε όσους ενδιαφέρονται για το «χώρο».

Γράφει, λοιπόν, σήμερα:

«Ο Λίντον Τζόνσον έλεγε πως “πρώτος κανόνας της πολιτικής είναι να ξέρεις να μετράς”. Ας αρχίσουμε λοιπόν από το μέτρημα. Όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο 18μηνο δίνουν στο ΚΙΝΑΛ σταθερά ποσοστά 5,5%-7,1% – έναν μέσο όρο 6% και κάτι… Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο. Η Γεννηματά είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την επικαιρότητα. Και συμπέρανε ότι “διάφορα κέντρα και παράκεντρα μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο”. Γιατί; Επειδή “δεν θέλουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο” και “ιδιαίτερα ενοχλείται το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου”.

Απορίες. Ποιος είναι ο “πρωταγωνιστικός ρόλος” που δεν θέλουν διάφοροι; Ποια “κέντρα και παράκεντρα” μεθοδεύουν να ελέγξουν κάποιους και για ποιον λόγο; Ποιο “σύστημα εξουσίας” ενοχλείται ιδιαίτερα από ένα κόμμα του 6%; Να το πω πασοκικά μήπως γίνω περισσότερο κατανοητός. Οταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στα ντουζένια του ποιο “σύστημα εξουσίας” στο Μαξίμου του Ανδρέα ή του Σημίτη ή ακόμη και του Γιώργου ασχολήθηκε ποτέ με το ΚΚΕ, τον Συνασπισμό ή το ΛΑΟΣ που πάνω-κάτω κινούνταν τότε στα μεγέθη του σημερινού ΚΙΝΑΛ; Κανένα, είναι η απάντηση. Ούτε που τους ένοιαζαν. Κι αυτό επειδή (στην πολιτική και αλλού…) το μέγεθος μετράει. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να είσαι μια ιστορική, ευπρεπής, υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Πρέπει να βγαίνουν και οι αριθμοί».

Το απαξιωτικό σχόλιο του Γ. Πρετεντέρη συζητήθηκε πολύ στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Και έγινε κατανοητό ως προειδοποίηση.