Αξιόπιστη δημοσκόπηση μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου δεν έχει γίνει γιατί το -οριακό για τον ΣΥΡΙΖΑ- γεγονός συνέπεσε με τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και την κορύφωση της θερινής ραστώνης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ads

Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων δεν αρκεί για να αποτυπωθούν έγκυρα οι τάσεις της κοινής γνώμης, θα πρέπει να έρθει και ο λογαριασμός του φθινοπώρου (φόροι κ.ο.κ.), για να διαγραφεί ολόκληρη η εικόνα.

Όμως, αυτή την περίοδο, επειδή είναι ισχυρή η πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο (δείτε εδώ τις αποφάσεις Τσίπρα σχετικά με τη Βουλή), μελετώνται διεξοδικά στα επιτελεία πολιτικών αρχηγών ποιοτικά στοιχεία αναλυτικών μετρήσεων που έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινό τόπο στις περισσότερες έρευνες αποτελούν τα εξής:

-Πρωτοφανής η δημοτικότητα του Α. Τσίπρα: Η κοινωνική αποδοχή του πρωθυπουργού είναι εντυπωσιακή, υπερβαίνει όχι απλώς το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το 61% του δημοψηφίσματος, ενώ δεύτερος ουσιαστικά δεν υπάρχει, γιατί η απόσταση είναι τεράστια. Η δημοφιλία του Α. Τσίπρα παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα και όταν έγινε σαφές ότι έρχεται νέο μνημόνιο, αφού δηλαδή έκανε τη στροφή που προκάλεσε εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

-Ο Ευ. Μεϊμαράκης ως αρχηγός της ΝΔ καταφέρνει να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα της βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προηγείται με διαφορά από τον Μ. Βορίδη και την Ο. Κεφαλογιάννη που “μετριούνται”. Η Φ. Γεννηματά έχει πολύ υψηλότερη δημοτικότητα από τον Ευ. Βενιζέλο χωρίς όμως αυτό να καταγράφεται σε άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Ο Στ. Θεοδωράκης παραμένει σταθερός (σε καλά επίπεδα) όπως και το Ποτάμι που σημειώνει ελαφρά ανοδική τάση.

-Το αντιμνημονιακό κόμμα Λαφαζάνη εμφανίζεται να έχει απήχηση σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό που ξεκινά από 4% χωρίς ακόμη να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αφού, τυπικά, δεν υπάρχει ούτε κόμμα ούτε αρχηγός.

-Η κοινή γνώμη δεν θέλει εκλογές αλλά δείχνει να κατανοεί ότι το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ τις καθιστά αναπόφευκτες. Η πλειοψηφία στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία κρατά τη χώρα στο ευρώ παρά την απογοήτευση για την πορεία που έχει πάρει συνολικά η ευρωζώνη.

-Υπάρχει έντονη αποδοκιμασία για το παλιό πολιτικό σύστημα, ειδικά για πρόσωπα ταυτισμένα με την εξουσία των προηγούμενων ετών και ισχυρό αίτημα για ανανέωση.

-Δεν εκφράζεται αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας ούτε για την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση καθενός. Αντίθετα, κυριαρχεί η αίσθηση ότι έρχονται δύσκολες μέρες.

-Δεν εκφράζεται πεποίθηση ότι το νέο μνημόνιο, ακόμη και αν εφαρμοστεί με συνέπεια, θα αποδώσει. Αντίθετα, κυριαρχεί η άποψη ότι είναι μια ακόμη λάθος συνταγή που δεν θα καταπολεμήσει την ύφεση.

-Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο ευμετάβλητη φαίνεται η πολιτική τοποθέτηση στις μεγάλες ηλικίες (65+) και ειδικά σε πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ που στις 25 Ιανουαρίου επέλεξαν Αλέξη Τσίπρα.

Το επόμενο κύμα

Στο τέλος του μήνα οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα παραλάβουν νέα στοιχεία από μετρήσεις που θα έχουν αποτυπώσει, όσο αυτό είναι δυνατό, τον αντίκτυπο από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Παρόλο που η ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης και η κοινωνική υπόγεια ένταση κάνουν πολύ δύσκολη τη δουλειά όσων ασχολούνται με δημοσκοπήσεις, για τα κομματικά επιτελεία είναι κρίσιμο να καταλάβουν προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Και συγκεκριμένα:

-Υπάρχει φθορά για την κυβέρνηση από το τρίτο μνημόνιο;

-Αν ναι, αυτή η φθορά αγγίζει τον πρωθυπουργό;

-Ποια δυναμική μπορεί να αναπτύξει το κόμμα που θα προκύψει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ

-Εχει δυνατότητα ουσιαστικής ανάκαμψης η ΝΔ στη σημερινή της μορφή;

-Ποιες είναι οι δυνητικές δεξαμενές του Ποταμιού;

-Αντέχουν οι ΑΝΕΛ μετά το μνημόνιο;

-Μπορεί το ΠΑΣΟΚ με τη Γεννηματά αρχηγό;

-Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι με τις εκλογές θα αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα ή απλώς θα παραταθεί;

-Το ρεύμα της δραχμής ανεβαίνει ή πέφτει;