Για τις οικονομικές εξελίξεις και ειδικότερα για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μίλησαν στις κυριακάτικες εφημερίδες κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη τςη αντιπολίτευσης.

Ads

Ανδρέας Λοβέρδος: «Αναπόφευκτες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό»

«Αναπόφευκτες» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας τις αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό πρέπει να υιοθετηθούν για να ιαθούν οι μεταπολιτευτικές ασθένειες που άφησαν πίσω τους οι λαϊκιστές και δηλώνει ότι η αδράνεια, πέραν από επιδείνωση θα φανέρωνε και τυχοδιωκτισμό.

Ads

Αναφορικά με τα όσα θα ορίζει το νέο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνει ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, στόχος δεν είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ενώ τονίζει ότι δεν θα θιχτούν οι χαμηλές συντάξεις αλλά μόνο όσες ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ. Τέλος, επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρειαστεί η θέσπιση ειδικού φόρου για τη στήριξη των ταμείων.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ότι καλύτερο, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός»

«Σοβαρή επίπτωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας επιφέρουν οι βίαιες αλλαγές στην οικονομία, σχολιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εφημερίδα Real News.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προαναγγέλλει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας λέγοντας πως θα γίνει για τη χώρα «ότι καλύτερο, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. «Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει», ξεκαθαρίζει ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας πως ο μηχανισμός στήριξης είναι «ένας πραγματικός μηχανισμός ασφαλείας». Όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολιάζει πω αυτές «δοκιμάζουν τις αντοχές της ευρωζώνης». Την ίδια στιγμή, σχετικά με τα νέα μέτρα και το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων, λέει ότι είναι ήδη σκληρά και ότι το θέμα είναι «η συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης των 2 μεγάλων κομμάτων, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «η ύπαρξη μιας υπεύθυνης κυβέρνησηςπου αναλαμβάνει τις ευθύνες της και μιας αντιπολίτευσης που ασκεί έλεγχο, είναι εγγύηση διαφάνειας και αποτελεσματικότητας για τη χώρα συνολικά».

Τέλος, σχετικά με τους εξοπλισμούς δηλώνει πως εφαρμόζονται οι εγγυήσεις διαφάνειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση προεκλογικά, αν και αυτό θίγει συμφέροντα, τα οποία και «δυσφορούν».

Δημήτρης Ρέππας: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δεν σημαίνει ΔΝΤ»

Την άποψη ότι ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ταυτόσημος με το ΔΝΤ, διατυπώνει ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

«Ο μηχανισμός στήριξης δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε αυτοτελή επιλογή. Συνιστά μια δυνατότητα που προέκυψε … και η αξιοποίηση της υπακούει σε όρους εθνικού συμφέροντος», σημειώνει ο κ. Ρέππας.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, στη στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Ρέππας τονίζει ότι τα όργανα της ΕΕ «έχουν λόγο στον τρόπο διαχείρισης του μηχανισμού αυτού… ο οποίος δεν είναι ταυτόσημος του ΔΝΤ».

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που επιτάσσει η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, ο υπουργός Μεταφορών σημειώνει ότι ο ΟΣΕ είναι η πιο απαξιωμένη και χρεωμένη υπηρεσία και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές παντού και όχι μόνο στον ΟΣΕ, με κριτήριο το «δημόσιο συμφέρον».

Χρήστος Παπουτσής: «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα»

«Από ανάγκη παίρνουμε σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η γενικότερη «πολιτική κι οικονομική κρίση της Ευρώπης, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής ο Χρήστος Παπουτσής.

Όπως αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η οικονομική συγκυρία, κατάστησε απαραίτητο για την κυβέρνηση να δράσει με ρεαλισμό και υπευθυνότητα και να πάρει σκληρά μέτρα, προσπαθώντας παράλληλα να αντισταθμίσει τις σκληρές αποφάσεις με μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι όπως λέει ο κ. Παπουτσής το να μην επιτρέψει η Ελλάδα στους κερδοσκόπους να ορίσουν την πορεία του λαού και της χώρας μας. Ο κ. Παπουτσής αποδίσει την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στο μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που αποκαλύφθηκε, και δηλώνει πως αν και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα είναι «πρωτόγνωρη εξέλιξη γι τα δεδομένα της Ελλάδας», ο μηχανισμός αυτός «αποτελεί ένα δίχτυ προστασίας» και ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι είναι κατά βάση ευρωπαικός.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφοροποιήσεις του από άλλα κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Παπουτσής απαντάει: « Η Βουλή είναι ζωντανός χώρος διαβούλευσης. Και οι βουλευτές είμαστε άνθρωποι, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας εμφανίζουν απόμακρους με ξύλινο πολιτικό λόγο. Η συζήτηση για αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί. Εκείνο που έχει σημασία να κερδίσουμε τη μάχη που δίνει η χώρα μας καθημερινά και να επιτύχει ο αγώνας που δίνουμε όλοι μας. Ο καθένας στο δικό του μετερίζι.

Ο ρόλος μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ένας ρόλος καθαρός, συνεπής στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και στο πλευρό της κυβέρνησης. Επί επτά μήνες είμαι πάντοτε στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής».

Αντώνης Σαμαράς: «Όχι στην προσφυγή στο ΔΝΤ»

Την αντίθεσή του στην προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο Βήμα, κατηγορώντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ως υπάιτιο για την κρίση.

«Μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις», σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας πως ανησυχεί, γιατί «δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αναταραχής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και -όπως λεέι- εμπιστεύεται τον Γ.Παπανδρέου σε προσωπικό επίπεδο, κατηγορεί την κυβέρνηση, για αναβλητικότητα, γκάφες, διγλωσσία, καθυστερήσεις, αντιφάσεις και εμμονές και της προσάπτει ότι «μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος, κοινή για όλους, σε κρίση δημόσιου δανεισμού, μοναδική διεθνώς» καθώς και πως «μετέτρεψε την Ελλάδα σε “αδύνατο κρίκο” της Ευρωζώνης».

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, δηλώνει πως ο Κ. Καραμανλής «σε κάποιες περιπτώσεις, δίστασε, άργησε ή δεν τόλμησε», αλλά υποστηρίζει πως «σε κάποιες άλλες βρήκε τείχος άρνησης από όλη την αντιπολίτευση, προεξάρχοντος τότε του ΠΑΣΟΚ που έλεγε “όχι σε όλα”».

Τέλος, σχετικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ, επαναλαμβάνει ότι εσωστρέφεια δεν προτίθεται να ανεχθεί, ενώ για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει πως δεν έχει πρόβλημα να συνυπάρξει μαζί της.

Αλέξης Τσίπρας: «Συνθήκες απόλυτης λεηλασίας μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ»

«Συνθήκες απόλυτης λεηλασίας» προβλέπει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής». Όπως εκτιμά «ό,τι δεν έχει ακόμα πουληθεί, θα πουληθεί, όποιο δικαίωμα μάς έχει απομείνει, θα χαθεί».

Ο κ. Τσίπρας επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα στον δανεισμό, υποστηρίζοντας πως «ίσως κάποιοι σύμβουλοί του, που ακουμπούν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να έπαιξαν ρόλο».

Απαντώντας στα σενάρια οικονομικών αναλυτών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προκειμένου να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, απαντά: «Έξοδος από την ευρωζώνη, υπό τις σημερινές συνθήκες, θα σήμαινε δραματική επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. «Το ζητούμενο μετά την προχθεσινή ταπεινωτική, για την Ευρώπη, εξέλιξη της παράδοσης μια χώρας-μέλους της ευρωζώνης στην υπερατλαντική δικαιοδοσία, δεν είναι αν εμείς θα επιλέξουμε να μείνουμε στο κοινό νόμισμα, αλλά αν θα αντέξει το ίδιο το κοινό νόμισμα», λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας διαβλέπει «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» μετά τις «ακραίες επιλογές στην Οικονομία», εκτιμά ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και δηλώνει ότι «στόχος της Αριστεράς είναι να μετατρέψει την απογοήτευση αυτή σε ενεργή πολιτική στάση».

Τέλος, αναφερόμενος στην κατακερματισμένη εικόνα του κόσμου της Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει «μεγάλη ευθύνη στο ΚΚΕ».

Φώτης Κουβέλης: «Να πει ο Τσίπρας ποιοι εισηγήθηκαν τη διάσπαση του ΣΥΝ»

«Αφελείς και απολιτικούς» χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, όσους διατυπώνουν την άποψη ότι τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι «τζάμπα μάγκες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι Ανανεωτικοί θα μείνουν στον Συνασπισμό ανεξαρτήτως των αποφάσεων του Συνεδρίου, βάζοντας ως κόκκινη γραμμή την αντίθεση στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. «Δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνει ο κ. Κουβέλης, ο οποίος καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να πει ανοιχτά ποιοι εισηγήθηκαν τη διάσπαση του ΣΥΝ.