Mε τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν σταθερά πάνω από τις 3.000, με το 90% των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα κατειλημμένο και με τον δείκτη θετικότητας στο 4,7% (5,89% χθες) η κυβέρνηση επιμένει με διαρροές σεναρίων για σχεδιασμό «ανοίγματος». Ωστόσο, τo πρώτο κυβερνητικό αίτημα για άμεση επαναλειτουργεία εμπορικών κέντρων, ινστιτούτων αισθητικής, και φροντιστηρίων (λόγω πανελλαδικών εξετάσεων), απορρίφθηκε από την επιτροπή Τσιόδρα.

Ads

Όπως προέκυψε κι από τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, η Επιτροπή απέρριψε – και μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες με συντριπτική πλειοψηφία – το άνοιγμα των Mall και των κέντρων αισθητικής, αλλά και την επιπλέον χαλάρωση στο λιανεμπόριο, ζητώντας να συνεχιστούν οι αγορές με click away και click in shop και με αποστολή sms στο 13032 με χρονική διάρκεια 3 ώρες. 

Το μεγάλο ντιμπέιτ όμως, και πιθανώς και η νέα σύγκρουση με τους επιδημιολόγους αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην οποία έχουν μετατεθεί οι τελικές εισηγήσεις και αποφάσεις για το τι θα γίνει με το περίφημο «Πάσχα στο χωριό» – δηλαδή την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό – αλλά και με τους όρους λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα.

Και στα δύο αυτά μέτωπα οι πληροφορίες φέρουν το Μαξίμου να διατηρεί την πρόθεση χαλάρωσης, παρ’ ότι το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και η εκτόξευση θανάτων και διασωληνωμένων προκαλεί ισχυρούς φόβους στους ειδικούς.

Ads

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 104 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές του χρόνου. Καταγράφηκε επίσης νέο ρεκόρ με 819 διασωληνωμένων, και τα κρούσματα ήταν 3.833 – περισσότερα από τα 3.228 της προηγούμενης Πέμπτης, με περισσότερα πάντως τεστ. Την ίδια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν γίνει 58.000 τεστ, ενώ χθες οι έλεγχοι ήταν 6.000 περισσότεροι χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί τα self tests που εντάσσονται στο σύστημα κάθε Τετάρτη.

Με αυτά τα δεδομένα ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,89%, επίπεδο μειωμένο μεν από το 6,4% της προηγούμενης εβδομάδας αλλά που ακόμη απέχει μακράν από το όριο ασφαλείας του 4% όπως επισημάνθηκε, κατά τις πληροφορίες, και στην σημερινή συνεδρίαση των επιδημιολόγων. Ανησυχία προκαλούν και τα αυξημένα κρούσματα (1.551) στις ηλικίες 40 έως 65 που είναι πιθανό να οδηγήσουν και σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες και, κατ’ επέκταση, και στις ΜΕΘ.

Η εικόνα αυτή προβληματίζει και διχάζει τους επιδημιολόγους κυρίως ως προς το επίμαχο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, αλλά και την λειτουργία των εκκλησιών με αυξημένο αριθμό πιστών όπως ζητά η Ιεραρχία.

Από τη μία πλευρά εκφράζεται η εκτίμηση πως μια έξοδος από τις πόλεις μπορεί να αποτρέψει τον συνωστισμό σε σπίτια και κλειστούς χώρους που ευνοούν την μετάδοση του ιού, από την άλλη πλευρά όμως των πιο επιφυλακτικών λοιμωξιολόγων τονίζεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού και σε περιοχές της χώρας που σήμερα δεν βρίσκονται στο «κόκκινο».

«Τα self – tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο MEGA, τασσόμενος υπέρ της απλευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα. «Υπάρχουν», πρόσθεσε, «δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους», είπε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης».

«Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω απ’ όλα θα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον Σκάι.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη συνέστησε να «ηρεμήσουμε με το Πάσχα». « Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», δήλωσε. «Περιμένουμε 100 θανάτους καθημερινά. Κάθε άνοιγμα είναι κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση» διαμήνυσε ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας  στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προειδοποίησε ότι «ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων».