Οι πλέον δυσαρεστημένοι πολίτες της ευρώπης είναι οι Έλληνες για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας και της πολιτικής, αλλά και των κοινοτικών οργάνων, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, ενώ παράλληλα, φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΕ από την κυβέρνηση.

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο, οι έλληνες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, αρνητικής προδιάθεσης και χαμηλής αξιοπιστίας, ενώ αρνητική είναι και η στάση τους απέναντι στην ΕΕ, ακολουθώντας του Βρετανούς, που είναι πρώτη στη σχετική κατηγορία. Ωστόσο, οι έλληνες χαρακτηρίζουν την ΕΕ ως έναν οργανισμό που προσφέρει ασφάλεια.

Οι 1.000 ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΕ από ό,τι την κυβέρνηση σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον τους. Ειδικότερα, ως η περισσότεροι ικανή για αυτόν τον σκοπό εμφανίζεται η ΕΕ, δεύτερη επιλογή στον σχετικό πίνακα είναι ο «κανένας» και τρίτη είναι η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, το 93% ζητά από την ΕΕ να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους.

Επιπλέον, 93% ζητά την εισαγωγή φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων, το 92% διαφάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το 90% περιορισμούς στα bonus των τραπεζικών στελεχών, και το 70% την εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Παράλληλα, οι έλληνες είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι πολίτες της ΕΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση, την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση, αλλά και για τις προοπτικές του 2011.
Κατά την παρουσίαση του ευρωβαρόμετρου οι εκπρόσωποι της ΕΕ σημείωσαν ότι «η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πριν από έξι μήνες», ενώ την αρνητική στάση που έχουν οι Έλληνες απέναντι στα κοινοτικά όργανα, αποδίδουν ευθύνες στους ελληνικούς φορείς που δεν έχουν ενημερώσει σωστά, προσθέτοντας πως «η ΕΕ έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση, και αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό».

Ads

Επιπλέον, οι έλληνες επιθυμούν η εθνική κυβέρνηση να αποφασίζει για θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας, ενώ θέλουμε να αποφασίζει η κυβέρνησή μας από κοινού με την ΕΕ σε θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.α.

Τέλος, σχετικά με τη δυσπιστία των ελληνών προς τους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης, αυτή καταγράφεται κατά σειρά: για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), τη δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%).