Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που θα ολοκληρώσει τις εργασίες του το απόγευμα της Κυριακής. Το ΠΑΣΟΚ, είναι… εκεί έπειτα από τις αποχωρήσεις της πλειοψηφίας των εταίρων του κινήματος, με την Φώφη Γεννηματά να λέει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ».

Ads

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, η οποία έστειλε μηνύματα τόσο για την επόμενη μέρα του κινήματος όσο και των εκλογών. Μετά από ένα αντιφατικό «ναι» στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα «όχι» στην παλινόρθωση της Δεξιάς, η κ. Γεννηματά, έθεσε τους πέντε όρους ώστε το ΚΙΝΑΛ να συμμετέχει στη συγκρότηση κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, μετά τις εθνικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παπανδρέου: Σεισμός, σεισμός… στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ

Ζωντανά οι εργασίες του συνεδρίου:

«Με ρωτούν τι θα κάνουμε εμείς την επόμενη μέρα. Ξέρω από ποια κέντρα καθοδηγείται το τάχα υπαρξιακό ερώτημα για το ΚΙΝΑΛ, με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν μαδάμε τη μαργαρίτα. Έχουμε αυτόνομη πορεία. Λέμε ένα βροντερό “ναι” και ένα βροντερό “όχι”. Βροντερό “ναι” στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό “όχι” στη δεξιά παλινόρθωση. Επιβεβαιώνουμε και σήμερα στο συνέδριό μας την απόφαση αυτή, 4.500 σύνεδροι, και θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση συνεδρίου», είπε συγκεκριμένα και περιέγραψε τις πέντε βασικές προϋποθέσεις που θέτει για συμμετοχή σε κυβέρνηση. 

Ads

Αναλυτικά, σημείωσε: 

Πρώτον: Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –Ακροδεξιάς.

Δεύτερον: Η προοδευτική αλλαγή, που εμείς προτείνουμε, μόνο με ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργήσει περιβάλλον εθνικής συνεννόησης ευδοκιμεί. Μόνο έτσι θα μπει οριστικό τέλος στις διχαστικές λογικές, τις άσκοπες πολώσεις και τις σκιαμαχίες των δύο δήθεν μονομάχων. 

Τρίτον: Αυτό δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα. Έχει τεράστια πρακτική σημασία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης με αυξημένο κύρος και δυνατότητα διαρθρωτικών αλλαγών. Μια κυβέρνηση με αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία. Μόνο έτσι μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι.

Τέταρτον: Είναι φανερό ότι στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή. Θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. 

Πέμπτον: Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η λαϊκή ετυμηγορία. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλει το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στα κέντρα των παρασκηνίων. Οι εκλογές θα είναι η απαρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου για την χώρα, με το Κίνημα Αλλαγής καταλύτη των νέων πολιτικών συσχετισμών».

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ και τις επικρίσεις ότι έχει γίνει ξανά ΠΑΣΟΚ είπε πως «δεν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όμως μόνο με το ΠΑΣΟΚ». 

Επίσης δήλωσε ότι «ο ήλιος και το όνομα του ΠΑΣΟΚ όπως και το ’15, έτσι και τώρα, θα είναι στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας».

Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών «άδειασε» την Φώφη

«Αν αναζητήσω συνεργασίες, θα το κάνω βεβαίως και με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, στην οποία ανήκει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Δεν βλέπω γιατί να μην έχω μια εποικοδομητική συνεργασία με την Ενωτική Αριστερά» σημείωσε, σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραπέμποντας στις κοινές θέσεις των δύο πολιτικών ομάδων σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, φορολογίας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Τίμερμαν δίνει το παρών στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, και παρά την απόλυτα αρνητική στάση της Φώφης Γεννηματά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, ερωτηθείς για το θέμα, σχολίασε: «Πρόκειται για εσωτερικό ελληνικό θέμα και άπτεται στην ίδια τη Φώφη να αποφασίσει. Σέβομαι τη θέση της, αλλά στο πλαίσιο των συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις η Ενωτική Αριστερά είναι μία από τις ομάδες με τις οποίες βλέπω δυνατότητα συνεργασίας. Κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα, κατανοώ τη θέση της Φώφης και τη σέβομαι, αλλά και η ίδια καταλαβαίνει ότι στην Ευρωβουλή προσπαθώ να κινητοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις προοδευτικές δυνάμεις για να περιορίσουμε τους ακροδεξιούς».

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή το να δοθεί η ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία, να αναπτύξει γόνιμες και ευημερούσες σχέσεις με τους γείτονές της, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η προοπτική αυτή ήταν αδιανόητη πριν από δύο χρόνια», δήλωσε και κατέληκε ότι γνωρίζει τη συναισθηματική φόρτιση και πόσο βαθιά είναι τα συναισθήματα των Ελλήνων «και τα σέβομαι», όπως είπε, «αλλά οι ευκαιρίες στο πεδίο της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης, είναι τεράστιες και η περιοχή τις αξίζει».