Από τις υποσχέσεις αλλαγής που ανοίγει η νέα συμμαχία του Club Med έως την… επανάσταση και την ανατροπή στην Ευρώπη υπάρχει απόσταση. Όση απόσταση, ίσως, υπάρχει κι ανάμεσα στον στρατηγικό σχεδιασμό για λύση στο θέμα του χρέους και στους… ονειροπόλους του κυβερνητικού μπλοκ που προδιαγράφουν εθνικούς θριάμβους «εδώ και τώρα».

Ads

Το κυβερνητικό hangover

Αυτή την απόσταση ήρθε να αναδείξει το… ελαφρύ hangover που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η παρέμβαση Δραγασάκη για τη λύση στο ζήτημα του χρέους – μια λύση την οποία προσδιόρισε σε δύο άξονες, έναν πρώτο άξονα με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαίου κι έναν μακροπρόθεσμο, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής συμφωνίας επί της αρχής της αμοιβαιότητας.

Και το μεν Μαξίμου έκλεισε το θέμα – έστω και με ολιγόωρη καθυστέρηση – διαμηνύοντας, εν ολίγοις, πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε απλώς τα αυτονόητα, στα κομματικά… πέριξ ωστόσο επέμειναν οι διαρροές περί διαφοροποίησης Δραγασάκη τόσο από τις θέσεις του πρωθυπουργού («είμαστε πιο κοντά από ποτέ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη λύση στο χρέος στη ΔΕΘ) όσο και από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Στην εκτόνωση της ζάλης, δε, δεν συνέβαλε ούτε ο χθεσινός «χρησμός» Τσακαλώτου, ο οποίος όταν ερωτήθηκε εάν έχει δίκιο ο Τσίπρας ή ο Δραγασάκης άφησε… φιλικές αιχμές προς τον αντιπρόεδρο λέγοντας: «Υπάρχουν ερωτήσεις που δεν απαντώνται, διότι εαν απαντηθούν, τότε θα σου πουν ότι βαράς τον φίλο».

«Καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι»

Από την πλευρά Δραγασάκη το όλο θέμα απαντάται με πολιτική ψυχραιμία. Κύκλοι της αντιπροεδρίας επαναλάμβαναν χθες ότι δεν υπάρχουν αντιθέσεις εντός της κυβέρνησης, και ότι ο Γιάννης Δραγασάκης ουσιαστικά περιέγραψε τα βήματα που προκύπτουν για την ελάφρυνση τους χρέους από τον ίδιο τον οδικό χάρτη του Eurogroup – έναν οδικό χάρτη που προβλέπει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα κι, εκ των πραγμάτων, οδηγεί τη διαδικασία και πέραν του 2018.

Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιοι κύκλοι στέλνουν και μήνυμα με νόημα προς άπαντες τους… βιαστικούς, ονειροπόλους και αιθεροβατούντες της κυβερνητικής παράταξης: «Καλό είναι να είμαστε πιο προσγειωμένοι, ώστε να μην δημιουργούνται προσδοκίες που δεν συνυπολογίζουν τη διεθνή συγκυρία και το ευρωπαϊκό περιβάλλον», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο tvxs.gr πηγές που βρίσκονται κοντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις αιτιάσεις περί διαφοροποιησης Δραγασάκη από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι «η πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος βρίσκεται καταγεγραμένη στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που το κόμμα βρισκόταν στο 3%».
«Κάποιοι βιάζονται…»

Αλλες κυβερνητικές πηγές, με γνώση των ισχυρών διεργασιών αυτή τη στιγμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωναν ότι οι «υπεραισιόδοξοι» – στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνουν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο – σ’ αυτή την συγκυρία δεν βοηθούν. «Υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αλλά η πολιτική των παρορμητισμών δεν βοηθά. Και υπάρχουν και κάποιοι που βιάζονται, και εκβιάζουν ένα αμφιβόλου έκβασης success story. Επίσης δεν βοηθούν», είναι η χαρακτηριστική επισήμανση κυβερνητικού στελέχους.

Σ’ αυτή την πτέρυγα των «συγκρατημένων» της κυβέρνησης, υποδεικνύεται ως κομβική παράμετρος, που πρέπει να αξιολογηθεί και να αξιοπιηθεί στην Ευρώπη, η μέγιστη δυνατή διεύρυνση του αιτήματος για έξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και ανακούφιση των υπερχρεωμένων χωρών.

Το ανοιχτό αίτημα Γιούνκερ για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και η σύμπραξη Ντράγκι στο αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα θεωρούνται θετικοί οιωνοί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, οι γερμανικές εκλογές και οι αντιστάσεις των βορείων «δορυφόρων» του Βερολίνου είναι, ντε φάκτο, ανασταλτικοί παράγοντες. Και δείχνουν πως η μάχη της αλλαγής θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, έστω κι εάν για πρώτη φορά ενέχει θετικούς οιωνούς για τον ευρωπαϊκό Νότο…