Τον δικηγόρο των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ για τη Novartis, Παύλο Σαράκη, αλλά και τους δύο ερευνητές – δημοσιογράφους, δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Η Στρατηγική», Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε, υποδέχεται το Tvxs.gr στο Cine Trianon, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 19:30, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας και θα προβληθεί το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης

Ads

Το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα άδυτα της Novartis με βίντεο ντοκουμέντα στελεχών της Novartis, αλλά και συνεντεύξεις προστατευόμενων μαρτύρων, που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές και ξετυλίγουν τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας. Το ντοκιμαντέρ θα το παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε, οι οποίοι από την έρευνά τους διαπίστωσαν πως πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που γνώρισε ο κόσμος των φαρμακευτικών εταιρειών», αλλά και τον Παύλο Σαράκη, δικηγόρο των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, ξεκλειδώνοντας τη «Στρατηγική» της Novartis

Info
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, 19:30
Cine ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 10434, Αθήνα)
Είσοδος ελεύθερη
Η σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Ελβετία και ΗΠΑ και τα όσα αποκαλύπτονται για τη δράση της Novartis, διεθνώς, αλλά κυρίως στην Ελλάδα που είχε επιλεγεί ως χώρα αναφοράς για τις τιμές των φαρμάκων της παγκοσμίως, προστίθενται στη μακρά λίστα των στοιχείων που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αποκαλύπτουν τα προγράμματα χρηματισμού γιατρών, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, αλλά και τον ρόλο των κυβερνητικών αξιωματούχων. «Μας ήταν χρήσιμοι για να δίνουν αστρονομικές τιμές στα φάρμακα», σημειώνει ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Είμαστε οι πρώτοι που γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο Υγείας», ακούγεται να λέει ο Κωνσταντίνος Φρουζής, επικεφαλης της Novartis στην Ελλάδα και εκ των πρωταγωνιστών του πολύκροτου σκανδάλου. «Η Novartis δεν είναι μόνο το καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς, αλλά και ο καλύτερος συνεργάτης, είτε είσαι γιατρός, ασθενής ή μέλος της Κυβέρνησης», λέει προς στελέχη της εταιρείας ο Άρνουτ Πλοσ Βαν Αμστελ πρόεδρος της εταιρείας την περίοδο 2011 – 2012. «Εταιρίες όπως η Novartis, μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές», δήλωσε κυνικά ο Άδωνις Γεωργιάδης στους ερευνητές του ντοκιμαντέρ που του έδειξαν το mail του Κωνσταντίνου Φρουζή, στο οποίο ο επικεφαλής της Novartis  στην Ελλάδα υποδείκνυε στον υπουργό Υγείας τι να κάνει.

Ads

Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, διηγείται το ντοκιμαντέρ, η τρόικα απαγόρευσε την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και η κυβέρνηση σταμάτησε να πληρώνει τα χρέη της προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Προς τη Novartis είχε χρέος 140 εκατομμύρια € ενώ 10 καινούργια φάρμακα περίμεναν έγκριση. Τότε η Novartis λάνσαρε το «Project Harvard», με αποτέλεσμα τα φάρμακα να εγκριθούν μέσα και σε λίγους μήνες ενώ πληρώθηκε και το χρέος προς την εταιρεία. «Ένα κομμάτι των χρημάτων της δωροδοκίας ερχόταν κατευθείαν από την Βασιλεία (την έδρα της εταιρείας στην Ελβετία)» λέει ένας μάρτυρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το υπόλοιπο ποσό αντλήθηκε από άλλες παράνομες πρακτικές μέσα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έναν από τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, η εταιρεία επιστράτευσε για το «Project Harvard» τον Νίκο Μανιαδάκη, οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος όλων των υπουργών Υγείας της εποχής και διαπραγματευόταν με την τρόικα, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας. Στην πραγματικότητα , λέει ο μάρτυρας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έπαιρνε μέρος στην διαπραγμάτευση για τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας. «Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μεταξύ της τρόικα και της Novartis!»

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ La Strategia θα προβληθεί την επόμενη μέρα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Ελβετικής Τηλεόρασης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το Στέλιο Κούλογλου και τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη. Η εκδήλωση γίνεται στις 19.00 στο ξενοδοχείο SANTA (περιοχή Ν. Επιβατών)