Τη συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς και των ιδιωτών επενδυτών θέτει ως προϋπόθεση για το νέο «πακέτο βοήθειας» προς την Ελλάδα, η οποία καλείται επίσης να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Απαραίτητο είναι επίσης να διασφαλιστεί «ο συνεχής και ενδελεχής έλεγχος των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα».

Ads

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε σήμερα το ψήφισμα των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, με την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης. Το ψήφισμα, ωστόσο, δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά διαμορφώνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που θα ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση στα συμβούλια που θα ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στις 17 Μαρτίου 2011, αναφορικά με τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM, που θα λειτουργήσει από το 2013, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε κανονισμούς αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας – μέλους της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι «η ίδια η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της με διαρκείς, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις», αλλά και πως «για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φέρουν ευθύνη και οι ιδιώτες επενδυτές με την αγορά ομολόγων, χωρίς να συνυπολογίσουν επαρκώς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας».

Ads

Με το ψήφισμα αυτό, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας καλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν:

– Να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τις συνέπειες που προκύπτουν από την έκθεση της τρόικας.

– Να συμφωνήσει σε επόμενες δόσεις και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο εάν είναι διασφαλισμένη η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια.

– Να συμφωνήσει στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνον αν τεθεί σε εφαρμογή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να επιτευχθεί ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

– Να συμφωνήσει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμβάλει με ένα φιλόδοξο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, η υλοποίηση του οποίου θα έχει διασφαλιστεί, μέσω διεθνούς πραγματογνωμοσύνης.

– Στην επεξεργασία του προγράμματος προσαρμογής να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δομικές αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και δανειστών.

– Να διασφαλίσει το συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα, προκειμένου να είναι μέσω προσαρμογών, ανά πάσα στιγμή, εξασφαλισμένη η επιτυχία του προγράμματος. Σ΄ αυτό εντάσσεται και η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί βοήθεια ξένων ειδικών.

– Να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της εξασφάλισης των απαιτήσεων των μελών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας.

Τέλος, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή επισημαίνει ότι «για όλες τις αποφάσεις και συμφωνίες που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής».

Spiegel: Μεταξύ 20 και 35 δισ. η συμμετοχή των ιδιωτών

«Προκειμένου να σωθεί η Αθήνα από την καταστροφή, κατά την άποψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συμμετάσχουν με ποσό μεταξύ 20 και 35 δις ευρώ», γράφει, στο μεταξύ, το περιοδικό Der Spiegel.

Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται πως «υπό συζήτηση είναι το λεγόμενο μοντέλο roll over», δηλαδή η ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

«Προφανώς τώρα η γερμανική κυβέρνηση θα δήλωνε ότι συμφωνεί με μια εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν όσο το δυνατό περισσότεροι», αναφέρει.

Άτυπο Ecofin την Τρίτη

Άτυπο δείπνο εργασίας των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με αντικείμενο την έγκριση του νομοθετικού πακέτου για την οικονομική διακυβέρνηση, το οποίο αποτελεί τον «θεμέλιο λίθο» της ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση χρέους και «έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπο του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι εξέφρασε την Παρασκευή την πεποίθηση ότι ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιουνίου. «Εργαζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα για το πακέτο. Πρώτον, στην Ελλάδα, σε ένα πακέτο μέτρων για τη διόρθωση της δημοσιονομικής αστοχίας το 2011 και είναι μια αρκετά σημαντική προσπάθεια», είπε.

«Εργαζόμαστε και σε κάποιου είδους συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να προκληθεί χρεωκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο. Εργαζόμαστε για επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ελλάδα. Όπως και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και θα καταλήξουμε σε συμφωνία έως τα τέλη του μήνα. Είμαι σίγουρος», τόνισε.