Η πολύμηνη απαγωγή του 53χρονου Κρητικόυ επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν η τελευταία από μια σειρά απαγωγών, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Κάποιες είχαν ευτυχές τέλος, όπως αυτή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, άλλες πάλι όχι, ενώ σε κάποιες ακόμη δεν έχει γραφτεί ο επίλογος.

Ads

Μαρσελίνο: Οι φίλοι που κανείς δεν θέλει

Πίσω από την υπόθεση του Γιάννη Τσατσάνη αποδείχθηκε πως κρύβονταν αδερφικοί του φίλοι και συμπαίκτες του στην ομάδα Κεραυνός Αγίας Βαρβάρας. Ο Τσατσάνης, γνωστός και ως “Μαρσελίνο”, απήχθη το απόγευμα της 18ης Μαρτίου του 1990. Οι φίλοι του τον ενημέρωσαν πως γνώριζαν ποιοι του είχαν κλέψει το μαγνητόφωνο από το αυτοκίνητο του. Ο 17χρονος, γόνος εύπορης οικογένειας τους ακολούθησε για να πάνε να βρούνε τους δράστες. Στο δρόμο προς το σχιστό τους σταμάτησε ένα αυτοκίνητο. Οι δράστες άνοιξαν πυρ στο αέρα. Οι φίλοι του Μαρσελίνο τον εγκατέλειψαν προσποιούμενοι πως φοβήθηκαν. Οι απαγωγείς τον μετέφεραν σε ένα σπίτι στο Χαϊδάρι, όπου τον κράτησαν για πέντε ημέρες, ενώ διαπραγματεύονταν με την οικογένειά του τα λύτρα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η αδυναμία του πατέρα να συγκεντρώσει το ποσό, αλλά και ο φόβος πως ο νεαρός είχε αρχίσει να τους αναγνωρίζει, οδήγησε τους απαγωγείς στην απόφαση να σκοτώσουν τον παιδικό τους φίλο. Μάλιστα ακόμη και μετά τη δολοφονία οι απαγωγείς συνέχισαν να επικοινωνούν με τον πατέρα ελπίζονταςπως θα κατάφερναν να εισπράξουν μέρος των λύτρων. Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε τον Ιούνιο του 1990 όταν ένας κτηνοτρόφος ανακάλυψε το πτώμα του Γιάννη Τσατσάνη στο μαντρί του σε ένα χωριό της Βοιωτίας. Στην κηδεία οι δύο φίλοι του, που συμμετείχαν στην απαγωγή, κρατούσαν το φέρετρό του. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε λίγες ημέρες αργότερα και οι δράστες οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Αλέξανδρος Χαΐτογλου: Ογδόντα ώρες σε ένα αυτοκίνητο

Ads

Το μεσημέρι της 15ης Δεκεμβρίου του 1995 ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαΐτογλου έκανε τη συνηθισμένη διαδρομή για να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο. Σε ένα χωματόδρομο τον περίμεναν πάνοπλοι δύο άνδρες οι οποίοι και τον απήγαγαν. Επί 80 ώρες τον κρατούσαν σε ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν συνεχώς σε κίνηση. Οι δύο απαγωγείς επικοινώνησαν με τον αδερφό του θύματος Κώστα Χαΐτογλου, τότε πρόεδρο της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή και υπερτυχερό του ΛΟΤΤΟ με κέρδη 160 εκατ., ζητώντας του λύτρα 260 εκατ. δραχμών. Ο Κώστας Χαΐτογλου άφησε τα λύτρα σε μια ερημική τοποθεσία στη Φθιώτιδα και ο αδερφός του απελευθερώθηκε στα ΚΤΕΛ Καρδίτσας. Χρόνια αργότερα έγινε γνωστό πως εγκέφαλοι της απαγωγής ήταν τα αδέρφια Παλαιοκώστα.

Κωστάκης Δαλάκας: Ο παρατηρητικός 11χρονος

Ένα λαχείο που κλήρωσε 130 εκατ. δραχμές στη γιαγιά του 11χρονου Κωστάκη Δαλάκα αποτέλεσε και το δέλεαρ για τον σύντροφο μακρινής του θείας να οργανώσει την απαγωγή του. Τον Νοέμβριο του 1995, ενώ ο 11χρονος γύριζε σπίτι του από το σχολείο τον πλησίασαν συνεργοί του εν λόγω ατόμου , τον έβαλαν μέσα σε ένα φορτηγάκι και εξαφανίστηκαν. Μάλιστα οι απαγωγείς τηλεφωνούσαν στην οικογένεια και υποστήριζαν πως ήταν φορείς του HIV και πως αν δεν έπαιρναν τα λύτρα θα μετέδιδαν τον ιό του AIDS στον 11χρονο. Πέντε ημέρες αργότερα η οικογένεια του Κωστάκη Δαλάκα τους έδωσε το ποσό των 41 εκατ. δραχμών και τον απελευθέρωσαν. Στη συνέχεια ο 11χρονος είπε στους αστυνομικούς πως οι απαγωγείς τον είχαν μεταφέρει σε ένα σπίτι κοντά στο σημείο της απαγωγής του καθώς έκαναν περίπου πέντε λεπτά για να φτάσουν. Επίσης είχε συγκρατήσει πως στο σπίτι υπήρχε μια σκάλα. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το εν λόγω σπίτι ανήκε σε άνδρα που διατηρούσε σχέση με τη θεία του 11χρονου. Μετά τις συλλήψεις αποδείχθηκε πως τα ίδια άτομα είχαν προβεί πριν από καιρό και στην απαγωγή της 12χρονης Ταμάρ Οσκανιάν, κόρης εμπόρου πολύτιμων λίθων στο Πόρτο Ράφτη.

Διαμαντής Μασούτης: Οι αστυνομικοί ήταν οι απαγωγείς

Τον Δεκέμβριο του 2005 δύο αστυνομικοί εμφανίζονται έξω από το σπίτι του επιχειρηματία Διαμαντή Μασούτη στη Θεσσαλονίκη ζητώντας να τους ανοίξει. Ο επιχειρηματίας μη ν έχοντας λόγο να αμφιβάλει για την ταυτότητα και τα κίνητρά τους ανοίγει την πόρτα και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η πιο μεγάλη περιπέτεια της ζωής του. Οι δύο δράστες του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν και απαίτησαν λύτρα 1 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με τον οικονομικό του διευθυντή που τον ενημέρωσε πως διαθέσιμα μετρητά ήταν μόνο 300.000 ευρώ. Τελικά οι δράστες συμφώνησαν, τα πήραν και αποχώρησαν.

Γιώργος Μυλωνάς: Οι Βαρδινογιάννηδες των απαγωγών

Τον Ιούνιο του 2008 ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας Γιώργος Μυλωνάς απήχθη από το πάρκινγκ του σπιτιού του στη Θεσσαλονίκη. “Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, εμείς όμως είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες των απαγωγών”, του είχε πει ο απαγωγές, που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Το ποσό που είχε ζητηθεί ως λύτρα ξεκίνησε από τα 30 εκατ. ευρώ και κατέληξε στα 12 εκατ. ευρώ. Τελικά ο Βασίλης Παλαιοκώστας πιάστηκε στο σπίτι που είχε κρατηθεί ο Μυλωνάς. Οι δυο τους συναντήθηκαν στην Ασφάλεια. “Μη μου κρατάς κακία. Τη δουλειά μου έκανα”, είπε ο Παλαιοκώστας στον Μυλώνα, ο οποίος καταθέτοντας στις αρχές περιέγραψε τον απαγωγέα του ως έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, με οργανωτικό μυαλό, σημειώνοντας πως οι απαγωγείς του είχαν φερθεί πολύ καλά. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν θα τον έπαιρνε ως εργαζόμενο στη βιομηχανία Alumil ο κ. Μυλωνάς απάντησε: “Ναι, αν έβρισκα μια ασφαλή θέση”.

Περικλής Παναγόπουλος: “Σε συγχωρώ…”

Στις 12 Ιανουαρίου του 2009 ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος πέφτει θύμα απαγωγής από τρεις κουκουλοφόρους με καλάσνικοφ, οι οποίοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του, τον πήραν και τον έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος. Στη συνέχεια τον μετέφεραν σε μια οικοδομή, όπου και τον κράτησαν όμηρο ζητώντας από την οικογένειά του το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις, το ποσό μειώθηκε στα 30 εκατ. ευρώ. Αφού παραδόθηκαν τα λύτρα ο εφοπλίστης αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο σπίτι του ύστερα από οκτώ ημέρες ομηρίας. Τελικά για την υπόθεση οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός. Ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Χαράλαμπος Μουστάκας, κατά τη διάρκεια της δίκης, απευθυνόμενος στον εφοπλιστή, δήλωσε μετανιωμένος: “Σας ζητώ συγγνώμη, λυπάμαι πολύ για το κακό που σας προξένησα. Αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτό”. Απαντώντας ο Περικλής Παναγόπουλος του είπε: “Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η περιπέτειά σου και να βρεις τον δρόμο σου. Έχεις την ηλικία του εγγονού μου. Σε συγχωρώ. Σου εύχομαι καλή τύχη”.

Μάριος Παπαγεωργίου: Απαγωγή χωρίς επίλογο

Ανοιχτή πλήγη παραμένει για την οικογένεια του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου η απαγωγή του το 2012, καθώς, αν και τελικά οι δράστες συνελήφθησαν, κανείς δεν έχει ακόμη ομολογήσει το μέρος που έθαψαν το θύμα τους. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 9ης Αυγούστου του 2012 . Ο Μάριος Παπαγεωργίου απήχθη ενώ επέστρεφε από το Αίγιο στο Παλαιό Φάληρο. Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη μητέρα του ζητώντας 620.000 ευρώ ως λύτρα. Στο πλευρά της μητέρας βρέθηκε από την αρχή ένας 72χρονος οικογενειακός φίλος, ο οποίος μάλιστα είχε προσπαθήσει να την αποτρέψει να απευθυνθεί στην αστυνομία. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ο 72χρονος ήταν συνεργός των απαγωγέων. Μάλιστα οι δράστες είχαν αποπειραθεί να ληστέψουν και τη μητέρα. Ο άνθρωπος που έστησε την απαγωγή του Μ. Παπαγεωργίου και εξαφάνισε τη σορό του καταδικάστηκε ομόφωνα σε ισόβια για ανθρωποκτονία. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το σημείο που θάφτηκε ο άτυχος νέος.

Μανώλης Καραμολέγκος: Απελευθέρωση με υποσχετική

Μια ιδιαίτερα ανατρεπτική απαγωγή ήταν αυτή του αρτοβιομήχανου Μανώλη Καραμολέγκου, στις 14 Ιανουαρίου του 2014. Ο Μ. Καραμολέγκος είδε μπροστά του ένα τροχαίο. Όταν κατέβηκε να βοηθήσει οι απαγωγείς τον χτύπησαν στο κεφάλι και τον μετέφεραν με μια μαύρη Mercedes στο κρησφύγετό τους στην Κερατέα. Σε επικοινωνία που είχαν με την οικογένεια του θύματος ανακοίνωσαν πως ζητούν να τους καταβληθεί το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Όμως ο Μανώλης Καραμολέγκος κατάφερε να πείσει τους απαγωγείς πως η αστυνομία είναι στα ίχνη του. Από την πλευρά του ο Μολδαβός απαγωγέας διηγήθηκε τη ζωή του στον βιομήχανο, του μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την αγωνία του για το μέλλον της γυναίκας του και του παιδιού του. Ο Μ. Καραμολέγκος του υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει οικονομικά και τους δύο αν τον άφηνε ελεύθερο. Έτσι και έγινε… Μαζί πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Κερατέας, όπου ο απαγωγέας παραδόθηκε. Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας φέρεται να τήρησε την υπόσχεσή του: Προσέλαβε τη σύζυγο του Μολδαβού δράστη και φρόντισε οικονομικά το παιδί τους. 

* Από την εφημερίδα Documento / Της Λαμπρινής Παπαδοπούλου