Μία σημαντική εκδήλωση με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21.11.2015 στον φιλόξενο χώρο του Polis Art Café στην Αθήνα.

Ads

Αφορμή, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, συγγραφέα με τίτλο:  «Οι Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα – Το δίκτυο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών προς την Ελλάδα στην Γερμανία» (εκδόσεις Γόρδιος, τηλ. 210 8252279).

Για το βιβλίο αλλά και την πορεία της διεκδίκησης του μείζονος αυτού εθνικού θέματος μίλησαν τρεις συναγωνιστές του συγγραφέα από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: ο Γιάννης Μαύρος (οικονομολόγος), ο Βασίλης Μπρακατσούλας (αντιστασιακός και πρώην βουλευτής) και ο  Αριστομένης Συγγελάκης (διδάκτωρ. Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΕΣΔΟΓΕ Μανώλης Γλέζος.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα μοναδικά επιτεύγματα της Εθνικής μας Αντίστασης (ο Βασίλης Μπρακατσούλας μάλιστα κατέθεσε προσωπικές εμπειρίες από την δράση του ως αητόπουλο στην περιοχή της Καρδίτσας) και στον πολύχρονο και δύσκολο αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Καυτηρίασαν την προκλητική αδιαλλαξία της Γερμανίας, η οποία επιμένει να αθετεί την υπογραφή της στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 αρνούμενη, επί της ουσίας, να αναλάβει την ευθύνη της για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ΄ Ράιχ στην Ελλάδα. Η στάση αυτή του γερμανικού κράτους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ολόθερμη και ανιδιοτελή στήριξη του κινήματος διεκδίκησης ΜΕΣΑ στην ίδια τη Γερμανία, όπως αναλυτικά τεκμηριώνεται, με στοιχεία και ντοκουμέντα, στο βιβλίο του Δαμιανού Βασιλειάδη. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στην προσωπικότητα και τη συμβολή του συγγραφέα (ως μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και υπεύθυνου Γερμανίας) στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Ads

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειές του ως ευρωβουλευτής για την προώθηση του ζητήματος και μίλησε με συγκίνηση για την πρόσφατη περιοδεία του στη Γερμανία, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επιτροπών στήριξης της διεκδίκησης από Γερμανούς πολίτες στο Χανάου, τη Φραγκφούρτη, το Βερολίνο και διεύρυνση της υπάρχουσας επιτροπής στο Αμβούργο. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου επισήμανε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται εναντίον του γερμανικού λαού και τόνισε τη σημασία σύναψης Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και της αντιδικτατορικής πάλης (Χαράλαμπος Ρούπας, Βαγγέλης Σακκάτος και Δημήτρης Παπαχρήστος κ.α.), μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, εκπροσώπους ενώσεων θυμάτων και μαρτυρικών δήμων και ενεργούς πολίτες. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της αντιπροσωπεία από τη Γεωργία, στην οποία συμμετείχαν και ο εγγονός και η δισέγγονη του στρατιώτη που ανήρτησε τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο Ράιχσταγκ, τον Μάη του 1945.

Ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αγώνας για μνήμη, δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία, θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη!