Στον απόηχο της εκλογής Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και με αφορμή το «όχι» του ιταλικού δημοψηφίσματος, οι New York Times αφιερώνουν σήμερα ένα άρθρο τους στον «λαϊκισμό στην Ευρώπη». Ανάμεσα στα 8 ονόματα πολιτικών που φιγουράρουν στη λίστα της αμερικανικής εφημερίδας κι αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Οι 8 λαϊκιστές της Ευρώπης σύμφωνα με τους New York Times είναι οι εξής:

1. ΣΥΡΙΖΑ – Αλέξης Τσίπρας
2. Εθνικό Μέτωπο (FN – Γαλλία) – Μαρίν Λεπέν
3. Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5SΙταλία) – Μπέπε Γκρίλο
4. Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) – Χάιντς Κρίστιαν Στράχε
5. Κόμμα για την Ελευθερία (PVV – Ολλανδία) – Γκέερτ Βίλντερς
6. Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) – Φράουκε Πέτρι
7. Podemos («Μπορούμε» – Ισπανία) – Πάμπλο Ιγκλέσιας
8. UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου – Μεγάλη Βρετανία) – Νάιτζελ Φάρατζ

Ως κοινά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων κομμάτων, παρά τη διαφορετική προέλευσή τους, η εφημερίδα αναφέρει την αντίθεση τους στη λιτότητα και την παγκοσμιοποίηση, την κριτική έως και απορριπτική τους στάση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη περισσότερο της Ευρωζώνης, κάθως και την επίκληση από πλευράς τους της αντίθεσης στο παραδοσιακό πολιτικό και οικονομικό «σύστημα».

Ads

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι «είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. Δημιουργήθηκε από το συνασπισμό αριστερών και ακροαριστερών πολιτικών δυνάμεων οι οποίες ενοποιήθηκαν στον αγώνα τους κατά των μέτρων λιτότητας, τα οποία επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Σημειώνουν τέλος ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε τις σκληρές επικριτικές δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών κατά του Ντόναλντ Τραμπ.