Ads

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιος, βάσει της οποίας συντελούνται οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή προβλέπονται, μεταξύ άλλων, βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη και βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο. Οι μειώσεις στους μισθούς δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 22%, ενώ για την εφαρμογή τους δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι συμβάσεις δεν μπορούν να ισχύουν για περισσότερα από τρία χρόνια.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τα νόμιμα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, την αμοιβή των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη διαιτησία, την αναστολή αυξήσεων μισθών και ημερομισθίων, τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας που λήγουν με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και την κατάργηση των όρων εκείνων που υποκρύπτουν μονιμότητα ή εμπεριέχουν ρήτρες μονιμότητας.

Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, μειώνονται από τις 14 Φεβρουαρίου κατά 22% σε σχέση την προηγούμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είχε υπογραφεί στις 15/7/2010. Έτσι, ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι 32%. Ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ. Για τους εργαζόμενους της κατηγορίας αυτής, η μείωση υπολογίζεται σε σχέση με την ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, ακόμη και αν προσλαμβάνονται σε κλάδους που προβλέπεται μεγαλύτερος βασικός κλαδικός μισθός.
 
Από τις 14/02/2012 η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δε μπορεί να είναι μικρότερη από 1 έτος και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 έτη. Το όριο της τριετίας για τις συλλογικές συμβάσεις επηρεάζει και το χρονικό όριο των ατομικών συμβάσεων που ενσωματώνουν τους όρους των κλαδικών.
 
Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει, δίνεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι κοινωνικοί εταίροι.
 
Στο διάστημα αυτό παραμένουν σεβαστές και ισχυρές οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που περιέχουν τους όρους των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει.
 
Μετά τη λήξη του τριμήνου, στις 14 Μαΐου, και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας.
 
Αυτή η «εύνοια» δεν ισχύει για τους νεοπροσλαμβανομένους, ενώ από την ίδια ημερομηνία τη μείωση των αμοιβών στα όρια του βασικού κλαδικού μισθού μπορεί να επιβάλει μονομερώς ο εργοδότης.
 
Οι όροι των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου και έχει παρέλθει και η εξάμηνη μετενέργεια, χάνουν τον κανονιστικό τους χαρακτήρα αλλά εξακολουθούν να ισχύουν σαν όροι των ατομικών συμβάσεων.
 
Σύμφωνα με το νόμο, για τη σύναψη νέας ή τροποποιημένης ατομικής σύμβασης εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνήσουν αμοιβές μεγαλύτερες από τον βασικό κλαδικό μισθό, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μειωμένα κατά 22%.

Ads

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

 

Η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά το ίδιο το εργατικό δίκαιο μετατρέποντάς σε δίκαιο των εργοδοτών, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
 
Πρόσθεσε πως «η ολοκλήρωση από την κυβέρνηση του σφαγιασμού των μισθών, του επιδόματος ανεργίας και μητρότητας καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί στη μαζική εξαθλίωση και ταπείνωση των εργαζομένων, σε μετατροπή των νέων εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους και σε εξόντωση των ανέργων».