Πολλοί πιστεύουν πως τα νέα παιδιά που η τεχνολογία είναι κτήμα τους από την στιγμή που γεννιούνται, έχουν ξεχάσει τις παραδόσεις. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Πολλοί νέοι ασχολούνται με την Ελληνική παράδοση με την μουσική, την κατασκευή παραδοσιακών οργάνων, μουσικά συγκροτήματα «παντρεύουν» την παραδοσιακή μουσική με την σύγχρονη, την λαϊκή ζωγραφική και πολλά άλλα.
Ένα από αυτά τα νέα παιδιά είναι και ο 20χρονος Μιχάλης Παπανικολάου, που ασχολείται με μια τέχνη που χάνεται τον Καραγκιόζη. Ο Μιχάλης μαγεύτηκε από τον Καραγκιόζη, όταν τεσσάρων χρονών είδε την πρώτη του παράσταση «Ο γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου» στο Θέατρο Σκιών Αθανασίου και ζήτησε να του αγοράσουν την πρώτη του φιγούρα, μόλις βγήκε από το θέατρο.
Αρχικά ως παιχνίδι μόνος του στο σπίτι, όταν έξη χρονών του πήραν δώρο μια ολοκληρωμένη συλλογή από φιγούρες του Μόλλα, ξεκίνησε να στήνει παραστάσεις με αυτοσχέδιο μπερντέ ένα σεντόνι, βασισμένος σε βιβλία που διάβαζε μανιωδώς και σενάρια με κλασσικά έργα πουν ήδη υπήρχαν, για συγγενείς και φίλους με κάθε αφορμή (γενέθλια, γιορτές) ή και χωρίς αφορμή απλά για την χαρά της παράστασης.
Στα δεκατέσσερα άρχισε να γράφει σενάρια – πάντα όμως βασισμένα στον Καραγκιόζη – δικής του έμπνευσης που θα ήθελε ο αγαπημένος του πρωταγωνιστής να τα ζήσει και αρχίζοντας σιγά σιγά να φτιάχνει ο ίδιος τις φιγούρες δουλεύοντας με υλικό την ζελατίνα και προσαρμόζοντας τες σε αυτά, όπως «ο Παπα-Φλέσσας», «οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη «Η κρεμάλα του Πατριάρχη» και άλλα.
Οι υποχρεώσεις του σχολείου, δεν του επέτρεπαν να στήνει παραστάσεις, όμως στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε, σχεδίαζε και προσπάθησε να τελειοποιηθεί στην κατασκευή τους. Όταν έδωσε εξετάσεις και μπήκε στο Πανεπιστήμιο αρχίζει να υλοποιεί αυτές τις δικές του ιστορίες και το 2019 στήνει το κανάλι του στο You Tube ονομάζοντας το «Θέατρο Σκιών Μιχαήλ Παπανικολάου» παίζοντας τις δικές του παραστάσεις και ανεβάζοντας τες εκεί.
Συνεχίζει να διαβάζει και να παρακολουθεί μαθήματα ή ότι σχετικό υπήρχε στο internet για αυτήν την τέχνη που τόσο αγαπά από παιδί και στο lockdown, καθώς η τεχνική του στις φιγούρες εξελίσσεται και το κανάλι σιγά σιγά έχει απήχηση, μετονομάζεται σε «ΣΠΙΤΙ ΣΚΙΩΝ» (ιδέα του μικρού του αδελφού Ηλία που ασχολείται κυρίως με τα ηλεκτρονικά μέσα) και έτσι φτιάχνουν μαζί την ιστοσελίδα του και το instagram.
Κάπου εκεί τα Χριστούγεννα του 2020, αρχίζει να σκέφτεται πως ο Καραγκιόζης μπορεί να περάσει στο σήμερα. Έτσι υλοποιείται η ιδέα μιας παράστασης προσαρμοσμένης σε Θέατρο Σκιών της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς που πραγματικά κάνει την διαφορά! Στο 3ο locdown πια, το κανάλι αποκτά φανατικό κοινό, που περιμένει τις παραστάσεις του Μιχάλη που προετοιμάζονται, στήνονται και βιντεοσκοπούνται εξολοκλήρου από τον ίδιο, από το σενάριο μέχρι τις φιγούρες, αλλά και παλιές σπάνιες ιστορίες που τις ξαναπαίζει για να μην ξεχαστούν.
Παράλληλα ασχολείται με μια τεχνική από το Εργαστήριο Σκιών του Κούζαρου, που οι φιγούρες σκαλίζονται στο χέρι, είναι αποκλειστικά ασπρόμαυρες και αν τις δει κανείς θα μπορούσε άνετα να τις χαρακτηρίσει ως μικρά έργα τέχνης.
Η λατρεία που έχει για το θέατρο σκιών φαίνεται στον τρόπο που παίζει , αγκαλιάζοντας τρυφερά τις φιγούρες και στο πρόσωπο του που γελά ασταμάτητα, καθώς ο Καραγκιόζης και οι παρέα του, μιλούν, χορεύουν, τσακώνονται, αστειεύονται και ζωντανεύουν μέσα από εκείνον. Τα σχέδια του είναι να πάει ένα βήμα παρακάτω αυτήν την τέχνη, προσαρμόζοντας την στο σήμερα, αλλά με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος «θέλω να συνεχίσει να υπάρχει ζωντανός ο Καραγκιόζης, πάντα επαναστάτης, πάντα καπάτσος και πολυμήχανος και όχι να μπει σε μουσείο, θα στενοχωρηθεί και έτσι θα πεθάνει πραγματικά…».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >