Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στην επιστολή του για τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων αναφέρει και τη δημιουργία ενός σώματος από πολίτες “μυστικούς εφοριακούς” για την είσπραξη του ΦΠΑ. 

Ads

Η εν λόγω πρόταση αναφέρεται στην πρόσληψη πολιτών – από διάφορες κοινωνικές ομάδες για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών και χωρίς προοπτική επαναπρόσληψης -, οι οποίοι θα λαμβάνουν βασική εκπαίδευση, θα παρουσιάζονται ως πελάτες σε περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή και με την κατάλληλη αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων (κάμερες, μικρόφωνα κλπ) θα βοηθούν στον εντοπισμό όσων δεν κόβουν αποδείξεις.

Το εν λόγω σώμα, το οποίο αποκαλεί «Onlookers’ VAT Evasion-Fighting Scheme», σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς, όπως επισημαίνει, και “μόνο η είδηση πως χιλιάδες απλοί παρατηρητές βρίσκονται παντού έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά”.

Η πρόταση Βαρουφάκη για “μυστικούς εφοριακούς” είναι εμπνευσμένη από αντίστοιχο σώμα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, από την υπηρεσία IRS. Οι “πληροφοριοδότες” στις ΗΠΑ αμείβονται με ένα ποσοστό από τα πρόστιμα. 

Ads