«Άριστος» και κατά τη θητεία του στον τραπεζικό τομέα φαίνεται να ήταν ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέσσερα χρόνια που ήταν διευθύνων σύμβουλος της «Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών» του ομίλου της «Εθνικής Τράπεζας», ήταν και στέλεχος του Δ.Σ. μια ιδιωτικής εταιρείας – της «InformΠ. Λύκος». Το 2002, η «InformΠ. Λύκος» εξαγοράζει το 51% των μετοχών της εισπρακτικής εταιρείας Fintrust, στην οποία όμως μέτοχος είναι η «Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών». Λίγους μήνες μάλιστα μετά αγοράζει επιπλέον 16.429 μετοχές ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 61%.

Τι κάνει δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το δημοσίευμα; Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρεία τραπεζικού ομίλου του Δημοσίου και παράλληλα συμμετέχει σε ιδιωτική εταιρεία. Και σαν να μην έφτανε η σύγκουση συμφερόντων σε αυτό, η ιδιωτική εταιρεία στην οποία συμμετέχει αγοράζει μια άλλη, μέτοχος της οποίας είναι στην ουσία ο τραπεζικός όμιλος στα ανώτατα κλιμάκια του οποίου εργάζεται. Ουσιαστικά δηλαδή ως τραπεζικό στέλεχος της «Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών» πουλάει το πλειοψηφικό πακέτο μιας εταιρεία της, στην ιδιωτική εταιρεία στην οποία είναι επίσης στέλεχος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διαφημίζει» συχνά – πυκνά τη σταδιοδρομία του στην «Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών», γράφοντας μάλιστα στο βιογραφικό του ότι κατά τη θητεία του εκεί έλαβε τη διάκριση «Global Leader for Tomorrow» από το World Economic Forum…. ως «άριστος». Μάλιστα δημοσιεύματα της εποχής τα οποία επικαλείται η Documento ανέφεραν ότι η πρόσληψη τους έγινε κατόπιν αιτήματος του πατέρα του Κωνσταντίνου, στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κι ότι ο μισθός του άγγιζε τα 10.000 ευρώ.

Ads

Εκείνο που δεν αναφέρει ωστόσο στο βιογραφικό του ο Κ. Μητσοτάκης, είναι το κατά πόσο η όλη εξαγορά εγείρει σύγκρουση συμφερόντων και ηθικό ασυμβίβαστο για τον ίδιο.

«Εκτός και αν με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται την ορθή λειτουργία της αγοράς που ο ίδιος ευαγγελίζεται», όπως σχολιάζει στο ρεπορτάζ της η Documento.