Άμεσες πολιτικές εξελίξεις σε κυβέρνηση και κόμμα δρομολογεί η συμφωνία στην Ευρώπη – μια συμφωνία, που αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλά τραύματα και διαφοροποιήσεις. Η υποδοχή των αποφάσεων των Βρυξελλών από την Αριστερή Πλατφόρμα – «ταπεινωτική για την Ελλάδα» χαρακτήρισε την συμφωνία το Iskra.gr – προδιαγράφει δύσκολες στιγμές τόσο στη Βουλή, όσο και στα κομματικά όργανα που θα συνεδριάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η άρση της πιστωτικής ασφυξίας προϋποθέτει ψήφιση – εξπρές, έως την Τετάρτη, συγκεκριμένων νομοσχεδίων από τη Βουλή, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι πρώτη προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα είναι να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες, ενώ παράλληλα έρχεται και ο ανασχηματισμός.
Ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και ο ανασχηματισμός
Δεδομένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται η αποχώρηση από την κυβέρνηση των δύο υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, παρ’ ότι οι ίδιοι δεν έχουν εκδηλώσει πρόθεση παραίτησης, ενώ αποχωρεί και ο Νίκος Χουντής ο οποίος επιλέγει, ως πρώτος επιλαχών, να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο στη θέση του Μανώλη Γλέζου.
Από εκεί και πέρα, το εάν ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς ή σαρωτικός θα το καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, και τα εσωκομματικά δεδομένα των δύο κυβερνητικών εταίρων. Το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά τις προθέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ παρά τα επαναλαμβανόμενα σενάρια για ενδεχόμενη συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση το μήνυμα που εκπέμπει καθαρά ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Επίμονα παραμένουν και τα δημοσιεύματα για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο δεν φαίνεται να έχει καμία τέτοια πρόθεση – «δεν έχει κανέναν λόγο να το κάνει», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα. Ενδεικτική επ’ αυτού ήταν η δήλωση και του ίδιου του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας: «Η κυβέρνησή μας αποτελεί εγγύηση ότι θα πληρώσουν όσοι το απέφυγαν τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος των πολλών», τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Η υπόθεση Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ξεχωριστή, αλλά «προς άμεση αντιμετώπιση» σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, περίπτωση αποτελεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με δεδομένο ότι η ίδια αρνήθηκε ευθέως να παραιτηθεί, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζονται ήδη τρόποι είτε «απομόνωσης» , είτε «αποπομπής» της, το θέμα όμως είναι αρκετά σύνθετο με δεδομένη και την ανάγκη άμεσης ψήφισης των νομοσχεδίων με τα μέτρα στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης εξαπέλυσε σήμερα, από τον ΑΝΤ1, βολές κατά της προέδρου της Βουλής λέγοντας ότι τον έχει ενοχλήσει η «συμπόρευσή» της σε θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, ενώ για όσους βουλευτές δεν συντάχθηκαν με την γραμμή του κόμματος είπε ότι θα έπρεπε να έχουν ψηφίσει «Όχι» και να παραιτηθούν.
Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, Σάκης Παπαδόπουλος προανήγγειλε πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, και αυτό το σενάριο ωστόσο είναι σύνθετο. Η διαδικασία προβλέπει πρόταση που θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές και θα την εγκρίνει η απόλυτη πλειοψηφία (151), παραμένει άγνωστο όμως εάν και πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρναν τέτοια πρωτοβουλία. Ανάλογη πρωτοβουλία δεν φαίνονται διατεθειμένα να πάρουν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι χαρακτηριστικό το σημερινό tweet του εκπροσώπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα: «H πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ‘πολλαπλού’ προβλήματος που ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» έγραψε.
Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Για τις περαιτέρω εξελίξεις, πάντως, σε κυβέρνηση και κόμμα πολλά θα κριθούν και στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συγκαλείται αύριο το πρωί στις 8.00.
Το εσωκομματικό τοπίο είναι απολύτως ρευστό και, ήδη, τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για να διαμορφώσουν τη θέση και τις κινήσεις τους. Το πρωί, και αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, πήγαν στη Βουλή οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Στρατούλης, Θανάσης Πετράκος, Ιωάννης Σταθάς, Σοφία Παπαδογιάννη και Στάθης Λεουτσάκος, ενώ περίπου 30 βουλευτές προερχόμενοι κυρίως από την αριστερή πτέρυγα είχαν σύσκεψη στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου.
Οι αριθμοί, πάντως, λένε, ότι εκτός από τους 17 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην κρίσιμη ψηφοφορία του Σαββάτου, άλλοι 15 έχουν διαμηνύσει με ανακοίνωσή τους ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας, ενώ 3 ακόμη – Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές και Ελένη Σταματάκη – δήλωσαν χθες πως η θετική ψήφος τους δεν σημαίνει ότι θα πουν «ναι» και σε όλα όσα έπονται.
Ως εκ τούτου, τουλάχιστον 35 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ήδη μια ισχυρή μειοψηφία διαφοροποίησης, η οποία, εάν δεν υπάρξουν παραιτήσεις, σηματοδοτεί απώλεια δεδηλωμένης για την κυβέρνηση στην ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.
Το πώς θα υπερκεραστεί αυτό θα το απαντήσει μέχρι αύριο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση ωστόσο που επιλεγεί να προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα με την ψήφο ανοχής της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, οι εκλογές το φθινόπωρο δείχνουν μονόδρομος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >