Από την 1η Απριλίου του 2011 θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη συγχώνευση των νοσοκομείων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ιδιώτες στη διενέργεια των διαγωνισμών και των προμηθειών προβλέπει το νομοσχέδιο Λοβέρδου.

Ads

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων θα εντάσσονται σε έναν ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας, ο οποίος θα είναι πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Την εποπτεία αυτού του φορέα θα έχει το υπουργείο Υγείας και θα υποχρεούται ανά τρεις μήνες να αναφέρει εγγράφως τα πεπραγμένα του. Ερωτηματικό παραμένει ακόμη τι καθεστώς θα ισχύει για τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκείνων του ΙΚΑ, καθώς εντάσσονται σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία κεντρικού φορέα ο οποίος θα μπορεί να είναι ακόμη και ιδιώτης για την διενέργεια των διαγωνισμών και των προμηθειών. Ο φορέας αυτός θα έχει την ευθύνη για την αποθήκευση υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Και αυτός ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι η έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2011.

Ads

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η ένταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, η πτώση κατά 2,5% της τιμής του κέρδους της φαρμακαποθήκης και η δυνατότητα ένας διοικητής να διοικεί περισσότερα του ενός νοσοκομεία.

Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής των φαρμακοποιών, καθιερώνεται το κλιμακωτό σύστημα, «Rebate», σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει κλιμακούμενη αύξηση επιστροφής των χρημάτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη με τον συνολικό τζίρο κάθε φαρμακείου.

Αυτό θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί θα αποπληρώνονται έγκαιρα από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχουν διευκρινίσεις για τον τρόπο Rebate από την φαρμακοβιομηχανία προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης φαρμάκων σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, διατυπώθηκε και η άποψη να υπάρχει δυνατότητα να πωλούνται σε επιλεγμένα από αυτά, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας απέρριψε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσδιορίστηκε εισοδηματικό όριο 40.000 ευρώ για τις οικογένειες που θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων. Εάν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ετησίως, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δεν θα λάβουν τα επιδόματα.

Διαβάστε επίσης: Και στην Υγεία ο κανόνας «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις»