Οι ιδιαίτερες σχέσεις της Γερμανικής κοινωνίας με την Ρωσία πηγάζουν από την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πράγμα που φαίνεται από το Σοβιετικό Πολεμικό Μνημείο, που έχει χτιστεί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Το πολεμικό μνημείο και στρατιωτικό νεκροταφείο χτίστηκε για να τιμήσει τη μνήμη των 7.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στη Μάχη του Βερολίνου τον Απρίλιο και Μάιο του 1945.

Ads

Οι 80.000 στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης που πολέμησαν για την απελευθέρωση του Βερολίνου έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στην ψυχολογία του γερμανικού λαού και στη γερμανική πολιτική.

Ο διεθνολόγος Σεργκέι Σουλμενί εξηγεί στο euronews ότι «Στη γερμανική κοινωνία, οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία έχουν βαθιές ρίζες. Ψάχνουν να βρούνε δικαιολογίες για τη Ρωσία. Και αγνοούν τα έθνη που οι Γερμανοί αποκαλούν μικρά έθνη. Δηλαδή τα έθνη μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας».

Χαρακτηριστική είναι η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας να εγκρίνει αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας δημιουργεί προβλήματα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Οι προσδοκίες ότι η στάση της Γερμανίας θα άλλαζε μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τη συμμετοχή των Πρασίνων σε αυτή, προς το παρόν διαψεύδονται.

Ads

«Η Μόσχα ικανοποιείται με κάθε διαφωνία εντός του ΝΑΤΟ γιατί αυτός είναι ο στόχος της. Για τη Μόσχα οποιοδήποτε σημάδι δυσπιστίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι κάτι καλό» προσθέτει ο Σουμλενί.

Η στάση της Γερμανίας προκαλεί σύγχυση στη διεθνή κοινότητα γιατί φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ακολουθούν ακριβώς την ίδια γραμμή.

Ο Στέφαν Μεϊστερ από το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής επισήμανε για την στάση της νέας κυβέρνησης ότι «Το υπουργείο Εξωτερικών λέει κάτι. Οι Σοσιαλδημοκράτες λένε κάτι διαφορετικό. Και ο καγκελάριος λέει τα δικά του. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η θέση της Γερμανίας γιατί δεν έχει σχηματιστεί ακόμα».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από Πολωνία και Ουκρανία για την άρνησή της να αποστείλει στρατεύματα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που συνορεύουν με τη Ρωσία με την Γερμανία να απαντά ότι βοηθάει με οικονομική υποστήριξη.

«Στη Γερμανία υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, αλλά η προσέγγιση “απαλά και προσεκτικά” απέναντι στη Ρωσία είναι ίδια με της προηγούμενης κυβέρνησης» μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του euronews, Γιονα Καλγκρεν. «Είναι μία στάση που πολλοί σύμμαχοι της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκουν απελπιστική. Όμως, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τη Γερμανία και την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. »