Το απόγευμα της Τρίτης στο ιστορικό jazz club των Βρυξελλών, Sounds, και στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου «Μανώλης Γλέζος», αναδείχθηκε η πολύμορφη συμβολή των γυναικών στην αντιδικτατορική αντίσταση.

Ads

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της βραδιάς εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κατά την εκδήλωση μίλησαν γυναίκες, μέλη της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974), που συνέλαβε το δικτατορικό καθεστώς, που κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες, που βασανίστηκαν, που παραπέμφθηκαν σε στρατοδικεία και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

 

Ads

 

Έγινε αναφορά στις γυναίκες που στάλθηκαν χωρίς δίκες στην εξορία ή που κατήγγειλαν τα εγκλήματα του δικτατορικού καθεστώτος σε διεθνείς οργανώσεις και στις γυναίκες που πρόσφεραν «στα μετόπισθεν», στα σπίτια των αγωνιστών, κρατώντας όρθιες τις οικογένειές τους και εμψυχώνοντας τους δικούς τους που βρέθηκαν σε φυλακές και εξορίες.

 

 

Τέλος, προβλήθηκε βίντεο με συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών της αντίστασης, παραγωγής της Εταιρείας Φίλων, με σκοπό να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα περαιτέρω καταγραφής των πηγών για τη διατήρηση της μνήμης.

https://www.youtube.com/watch?v=Uj7WLqGyhFU