Σε μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ή εκτίμηση για τον ανασχηματισμό, διαμηνύοντας ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο και απόφαση του πρωθυπουργού.
Τη θέση αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται – πλήρως τουλάχιστον – άπαντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν συμμερίζονται πλήρως και τις εισηγήσεις για γενναίο άνοιγμα τόσο προς την κεντροαριστερά όσο και προς το μετριοπαθές κέντρο εν όψει μιας σκληρής και πολωμένης προεκλογικής περιόδου. Και τούτος είναι κι ένας από τους λόγους που οι τελικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό μετατίθενται τουλάχιστον στην επόμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό να καθιστά εμπράκτως σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει ούτε βιαστικά, ούτε υπό – οποιασδήποτε μορφής – πίεση.
Πηγές κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθμίσει ορθολογικά όλα τα δεδομένα – πολιτικά, εκλογικά και εσωκομματικά – , οι τελικές αλλαγές όμως θα έχουν το προσωπικό του στρατηγικό στίγμα και θα υπηρετούν δυο δομικούς στόχους: Τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού σχήματος που θα έχει αφενός τη μέγιστη δυναμική για να δώσει μια δύσκολη εκλογική μάχη και, αφ ετέρου, θα σηματοδοτεί σε επίπεδο ουσίας και όχι εντυπώσεων τη μετάβαση στη νέα μεταμνημονιακή εποχή.
Το εν λόγω πλαίσιο βρίσκει σχεδόν άπαντες σύμφωνους εντός κυβέρνησης και κόμματος, ως προς τον τρόπο που θα υλοποιηθεί ωστόσο υπάρχουν σαφείς και ορατές αποκλίσεις.
Η πρώτη απόκλιση αφορά τη μορφή και το εύρος του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά. Κι εδώ μάλλον έχει τη δική της, ιδιαίτερη σημασία και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών και άτυπου επικεφαλής της ομάδας των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μετά το διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη έστειλε το δικό του μήνυμα για το πως βλέπει την «επόμενη μέρα» την κυβέρνηση και το κόμμα. «Ο Οδυσσέας» είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών, «έφθασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων».
Η παρέμβαση αυτή Τσακαλώτου ερμηνεύεται από πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ ως διπλό μήνυμα: Πρώτον ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και, δεύτερον, ότι βλέπει με μεγάλη επιφύλαξη την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων από την ευρύτερη κεντροαριστερά – μια επιφύλαξη την οποία στο παρελθόν έχει διατυπώσει επανειλημμένα και δημοσίως η ομάδα των «53».
Το κατά πόσο οι επιφυλάξεις αυτές θα επηρεάσουν τις τελικές επιλογές Τσιπρα παραμένει άγνωστο, κυβερνητικά στελέχη πάντως σημειώνουν πως οι ανοιχτές γέφυρες με πρόσωπα της κεντροαριστεράς αποτελούν πάγια προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.
Δεύτερο σημείο διαφορετικών απόψεων αποτελεί η νέα ισορροπία μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος μετά τον ανασχηματισμό. Το σενάριο για μετάβαση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο ακόμη.. Ο νυν γραμματέας Πάνος Ρήγας φέρεται να είναι επιφυλακτικός, ενώ εσωκομματικές αντιρρήσεις συναντούν κατά πληροφορίες και τα σενάρια για αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών από τον νυν υπουργό Υποδομών – και προερχόμενο από την κεντροαριστερά – Χρήστο Σπίρτζη.
Ακόμη πιο έντονες φέρονται να είναι οι αντιρρήσεις και για το «σενάριο Παπακώστα» – το σενάριο των τελευταίων 24ώρων που φέρει την ανεξάρτητη βουλευτή, προερχόμενη από το καραμανλικό μπλοκ της ΝΔ, να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου και να συζητά το ενδεχόμενο εισόδου της στην κυβέρνηση, είτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε στο υπουργείο Υγείας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >