Μια μεγάλη αγκαλιά για τα ασυνόδευτα προσφυγάκια άνοιξαν οι Σύλλογοι Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης, του 1ου Δημοτικού Μελισσίων, του Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης, του Γυμνασίου Πεντέλης, του 2ου Δημοτικού Πεντέλης και Γονείς από το 2ο Νηπιαγωγείο Πεντέλης. «Φέτος δεν την κόψαμε την πίτα. Την ενώσαμε! Δεν χώρισε ο καθένας το κομμάτι του! Αρκετά χωρίσαμε» είπαν και έκαναν πράξη την αλληλεγγύη, πραγματώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της ιδιότητας του γονιού.

Ads

Στη δομή φιλοξενίας στο πρώην ΑΤ Πεντέλης, «ενώσαμε μια μεγάλη αγκαλιά και καλωσορίσαμε τα ασυνόδευτα προσφυγάκια που φιλοξενούνται στη γειτονιά μας! Τους χαρίσαμε συμβολικά από ένα τετράδιο και μολύβι, επιτραπέζια παιχνίδια, μπάλες και προσπαθήσαμε να τους προσφέρουμε έστω ελάχιστα από αυτά που τόσο στερήθηκαν. Γονείς εθελοντές προσφέρθηκαν να τους κάνουν μαθήματα γλωσσών, υπολογιστών, κατασκευών. Τα προσκαλέσαμε να παρακολουθήσουν τα απογεύματα και τα Σάββατα, τις εξωσχολικές μας δραστηριότητες όπως σκάκι, κρουστά, ρομποτική – θα αρχίσουμε και κρίκετ!

»Τα είχαμε καλέσει άλλωστε το περασμένο Σάββατο, μαζί με τους δασκάλους τους και διασκεδάσαμε παίζοντας όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, τι άλλο? ποδόσφαιρο μετά μουσικής, στο γηπεδάκι απέναντι από το Κρυστάλλειο. Αξιοποιήσαμε μάλιστα τον εξοπλισμό (τέρματα, μπάλες κλπ) που μας χάρισαν το Ίδρυμα της Barcelona, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Praksis από το περσινό πρόγραμμα FutbolNet που είχαμε την τιμή σαν Σύλλογος Γονέων να φιλοξενήσουμε (Για την ιστορία το ματς έληξε 5-1 με 2 γκολ – μάλλον οφσάιντ – του 5χρονου Αχιλλέα!)

»Τα παιδιά κι οι συνοδοί τους μας κέρασαν πορτοκαλάδες και μπισκότα και όλοι μαζί “ενώσαμε” και …εξαφανίσαμε μια πίτα 2 κιλών! Μάλλον χρειαζόταν μεγαλύτερη…

Ads

»Υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να βάλουμε το λιθαράκι που μας αναλογεί στο να κάνουμε το σχολειό, την πόλη, τον κόσμο μας πιο φιλόξενο για αυτά τα παιδιά. Χωρίς φωνές, χωρίς εντάσεις…

»Άλλωστε, ο κόσμος δεν αλλάζει όταν φωνάζουμε αυτά που πιστεύουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε.

Ο κόσμος αλλάζει όταν, αυτά που πιστεύουμε, αλλάζουν.

Και για να γίνει αυτό πρέπει “εμείς να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο”».

image

Γονείς που συμμετείχαν στην όμορφη αυτή πρωτοβουλία υπενθύμισαν, μιλώντας στο tvxs.gr, ότι τα προσφυγάκια, συνοδευόμενα ή μη, δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι δομές φιλοξενίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την σημασία του σχολικού περιβάλλοντος στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Συνεπώς, είναι ευθύνη του κράτους και της Τπικής Αυτοδιοίκησης να εφαρμόσει το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών.

Το βίντεο το έφτιαξαν οι γονείς πρωτοβουλίας: