Σε έρευνα διεθνών ελεγκτών για απάτη 200 εκατομμυρίων δολαρίων, εμπλέκει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, κάνοντας λόγο και για «άτοκο δάνειο στην ΑΕΚ ύψους 2,7 εκατομμυρίων».

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ελεγκτές εξετάζουν εξονυχιστικά την εταιρία Aegean Marine Petroleum Network, ιδρυτής της οποίας είναι ο Μελισσανίδης. Στο άρθρο εμπλέκεται και η ΠΑΕ ΑΕΚ, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα ποσό 2,7 εκατ δολαρίων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως «άτοκο δάνειο για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου» και η ίδια εταιρία «φέρεται να έκανε μεμονωμένες πληρωμές σε ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ομάδα ελεγκτών της ΕΥ διορίστηκε από διαχειριστές hedge funds των ΗΠΑ που προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο της Aegean Marine Petroleum Network το Μάιο, προκειμένου να κάνει έλεγχο στην εταιρεία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Μελισσανίδης αρνείται κάθε αδίκημα και δεν απάντησε σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια. Ο γενικός σύμβουλος της Aegean, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θα μπορέσει να σχολιάσει θέματα που χειρίζονται οι ελεγκτές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μελισσανίδης ήταν επικεφαλής της Aegean Marine Petroleum από το 2006 μέχρι το 2016, οπότε πούλησε το μερίδιό του, 15%, στην εταιρεία για 100 εκατ. ευρώ. Μετέπειτα έμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες, αλλά παραιτήθηκε όταν οι διαχειριστές αμερικανικών hedge funds προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά ανώτερα στελέχη της Aegean Marine Petroleum, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής, ο υπεύθυνος εφοδιαστικής και προμηθειών αποχώρησαν από την εταιρεία όταν ξεκίνησε ο έλεγχος. Ο δε γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αντικαταστάθηκαν.

image

Η απάντηση της ΑΕΚ

Από την πλευρά της η ΑΕΚ διαψεύδει την όποια εμπλοκή της και δίνει διευκρινίσεις.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως στον ισολογισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ για τη σεζόν 2015-16 είχε αναφερθεί αναλυτικά ότι «Στις 13/07/2015, λόγω της τραπεζικής αργίας η εταιρεία προχώρησε σε σύναψη δανείου με την Oil Tank Engineering & Consulting Ltd. με σκοπό την πληρωμή των υποχρεώσεών της προς ποδοσφαιριστές».

Επιπλέον, επρόκειτο για μια απλή διευκόλυνση λόγω των capital controls, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις πληρωμές προς ποδοσφαιριστές και πιστωτές. Αυτά τα 2,7 εκατ. του δανείου επεστράφησαν κάποια στιγμή αργότερα. Τέλος ξεκαθαρίζεται πως τα υπόλοιπα στοιχεία που παραθέτει το δημοσίευμα όχι μόνο δεν αφορούν την ΑΕΚ, αλλά είναι «ανόητα», καθώς δε θα γινόταν ποτέ να έχει πάρει η ΠΑΕ ΑΕΚ ως εταιρεία ένα δάνειο για να το δώσει σε μια άλλη εταιρεία (Δικέφαλος 1924) για τη χρηματοδότηση κατασκευής του γηπέδου.