O Nίκος Παναγιωτόπουλος μπορεί να ναυάγησε στα αβαθή των Ιμίων, ο Νίκος Δένδιας όμως ήταν μάλλον εξαιρετικά κατατοπιστικός.

Ads

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να έχει κατανοήσεις και συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για θέματα όπως αυτό των Ιμίων. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πολλές φορές εκφράζονται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων. Αλλά ούτε εμείς, ούτε καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποδεχθεί γκριζοποίηση των περιοχών του Αιγαίου», δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ. 

Ήταν η πρώτη, μισή έστω, απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης κατόπιν 24 και πλέον ωρών, στον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι φέτος «δεν ζήσαμε κρίση» στην επέτειο των Ιμίων επειδή η Άγκυρα ζήτησε, και πέτυχε, από την ελληνική πλευρά να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση – είτε επρόκειτο για κινήσεις τύπου σόου Καμμένου, είτε για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση μνήμης. Κατά τα λεγόμενα Ερντογάν, δε, οι σχετικές ευχαριστίες για την ελληνική απουσία από τα Ίμια διαβιβάστηκαν τηλεφωνικώς από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το εάν αυτό όντως συνέβη εξακολουθεί να αναζητείται κάπου ανάμεσα στις διαψεύσεις και αυτοδιαψεύσεις του κ. Παναγιωτόπουλου. Το βέβαιο όμως είναι, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, πως και δίαυλος επικοινωνίας υπήρξε και επιχείρηση «συνεννόησης».

Ads

Και επ’ αυτών ακριβώς των πληροφοριών ήταν κατατοπιστικές οι διατυπώσεις Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών με διπλωματικό τρόπο, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε. Είπε μεν ότι κανένας υπουργός δεν έχει την δυνατότητα να κάνει τέτοιου τύπου συνεννοήσεις – είπε όμως και ότι ενίοτε «εκφράζονται ευχές για την μη δημιουργία εντάσεων». Άρα, η επικοινωνία Ακάρ – Παναγιωτόπουλου μπορεί και να περιείχε «ευχές» που τελικώς ικανοποιήθηκαν. 

Είπε ακόμη ο Νίκος Δένδιας πως «ούτε εμείς, ούτε καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποδεχθεί γκριζοποίηση των περιοχών του Αιγαίου», δεν είπε όμως ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει αυτήν την «γκριζοποίηση». Όπως δεν είπε και τι πράττει – εάν πράττει – η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να αποτρέψει την «γκριζοποίηση».

Κι εδώ μάλλον έχει ιδιαίτερη αξία η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «η  κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στον Ερντογάν για τα Ίμια», διότι «απαντήσεις σε τέτοια θέματα αποτελούν νομικές – πολιτικές ασπίδες». «Οι επιπολαιότητες», τόνισε, «και ελλείψεις της ΝΔ υπονομεύουν τη διεθνή θέση της Ελλάδας και θα τις βρει ενώπιον της η χώρα. Στην Χάγη δεν πας μέσω της παραίτησης από δικαιώματα».

Αυτό είναι και το κομβικό ερώτημα που θέτουν διπλωματικοί παράγοντες – το εάν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το διακύβευμα και μπορεί να προασπίσει τα εν λόγω δικαιώματα μπροστά στο άνοιγμα της βεντάλιας των διεκδικήσεων που συστηματικά εφαρμόζει ο Ερντογάν.

«Το ζήτημα», λέει χαρακτηριστικά παλαιός διπλωμάτης, «δεν είναι αν θέλουμε να αποτρέψουμε περαιτέρω θερμότητα στις σχέσεις με την Τουρκία. Προφανώς και όλοι το θέλουν, και σωστά το επιδιώκει και η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι εάν αυτή η αποτροπή θα έρθει με σιωπηλές υπαναχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα ή από τον ακριβώς αντίθετο δρόμο: με την προάσπιση και επαναβεβαίωση των δικαιωμάτων της χώρας με τον πλέον κάθετο και κατηγορηματικό τρόπο».

Κατά τις ίδιες πηγές, η συγκρότηση μιας καθαρής και συμπαγούς εθνικής γραμμής επ’ αυτού είναι επιτακτική προτεραιότητα. Διότι ο Ερντογάν ούτε κρύβει τις προθέσεις του, ούτε μπλοφάρει. Έστειλε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χθες διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος και για γεωτρήσεις στην ίδια περιοχή. Όσοι αναλυτές και διπλωμάτες τον παρακολουθούν στενά θεωρούν ότι απλώς είναι θέμα χρόνου να το πράξει. Υπηρετώντας σταθερά το σχέδιο που θέλει άνοιγμα όλης της ατζέντας της διαπραγμάτευσης κα «γκριζάρισμα» Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε στο τέλος να διεκδικήσει το μέγιστο δυνατό – είτε πρόκειται για συνεκμετάλλευση, είτε πρόκειται για αποστρατιωτικοποίηση.

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση αντί για σταθερή γραμμή και διακομματική συνεννόηση, επιλέγει για μια ακόμη φορά τον άνευ όρων κατευνασμό και την επικοινωνιακή διαχείριση. Στην οποία επικοινωνιακή διαχείριση επίσης… «δεν αρίστευσε», όπως παραδέχθηκε ευθέως χθες και ο Νίκος Δένδιας για την περίπτωση του Oruc Reis.