Τις γκρίζες ζώνες για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες (Ειδικά Ταμεία) αποσαφηνίζει εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης. Συγκεκριμένα, προσδιορίζονται τα όρια συνταξιοδότησης των κατηγοριών αυτών των ασφαλισμένων, καθώς και ποιες κατηγορίες υπαλλήλων αναμένεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρόνια εργασίας. Υπάρχουν, βέβαια, και οι κατηγορίες εκείνες που ευνοούνται με τον νέο νόμο, διατηρώντας τα προνόμιά τους.
Ads
Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι στα πρώην Ειδικά Ταμεία υπολογίζονται σε περισσότεροι από 70.000, εκ των οποίων περίπου οι μισοί υπάγονται στις ευνοϊκές διατάξεις συνταξιοδότησης, που διατηρούνται και μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Ως ευνοημένοι, λοιπόν, παρουσιάζονται οι «παλαιοί» εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και ορισμένων τραπεζών. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον ΗΣΑΠ, την Εθνική, την Αγροτική, την Τράπεζα της Ελλάδος, όσοι προέρχονται από την ΕΤΒΑ και την Ιονική, οι εργαζόμενοι στους αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΤΣΕΑΠΓΣΟ) και την Εθνική Ασφαλιστική μένουν ανέπαφοι από τις νέες διατάξεις.
Όσοι από τους εργαζομένους αυτούς έχουν συμπληρώσει 35ετία ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, χωρίς όμως τα νέα αυξημένα πλασματικά έτη, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Όσοι πάλι ανέλαβαν εργασία από την 1/1/1983 και μετά, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη, αλλά στο 58ο έτος της ηλικίας. Προϋπόθεση για την κατηγορία αυτή είναι η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, δηλαδή η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2010.
Ευνοημένες, επίσης, είναι οι μητέρες, οι οποίες με τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης έχοντας ανήλικο τέκνο. Με τη νέα, λοιπόν, ρύθμιση, οι μητέρες με ανήλικο που είναι ασφαλισμένες προ του 1993, μπορούν να κάνουν χρήση και των διατάξεων του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μόνο με 18,3 έτη ασφάλισης (5.500 ένσημα) και να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό (μειωμένη) ή 55ο (πλήρης), στην περίπτωση που είχαν συμπληρώσει τον ανώτερο χρόνο έως το 2010. Από φέτος, λοιπόν, οι υπάλληλοι αυτοί συνταξιοδοτούνται στο 52ο έτος της ηλικίας (στο 57ο με πλήρη).
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή διευκολύνει τις μητέρες που ενώ είχαν ανήλικο με 18,3 έτη ασφάλισης, όταν το παιδί ενηλικιώθηκε και συμπλήρωσαν τα 25 έτη ασφάλισης στο (ειδικό) Ταμείο τους, έχαναν την ευχέρεια πρόωρης συνταξιοδότησης.
Με την εγκύκλιο, πάντως, το υπουργείο ακυρώνει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης για να λάβουν δεύτερη σύνταξη όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Οι εργαζόμενες, συνεπώς, δεν μπορούν να διακόψουν την εργασία τους και να βγουν στη σύνταξη με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (αναστολή καταβολής σύνταξης). Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ισχύσει και σε όλα τα άλλα Ταμεία.
Ειδικότερα, γίνεται λόγος για τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:
Οι ασφαλισμένοι πριν από την 1η/1/1983 που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει μέχρι αυτήν την ημερομηνία τα 25 έτη ασφάλισης, δεν θα δουν καμία ανατροπή ως προς τα όρια συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, ακόμη κι αν παραμείνουν στην εργασία τους. Σημειώνεται, ότι στα χρόνια αυτά μπορούν να περιλαμβάνονται και αναγνωρίσεις με βάση όσα ίσχυαν έως πέρυσι και όχι με βάση τη νέα λίστα των πλασματικών χρόνων όπως σπουδών, μαθητείας και άλλων.
Οι ασφαλισμένοι πριν από την 1η/1/1983 που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης εφόσον έχουν τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης και να αντιμετωπίσουν την αύξηση των ορίων που ξεκίνησε από 1/1/2011.
Οι ασφαλισμένοι από 1ης/1/1983 έως 31/12/1992 με βάση προηγούμενη νομοθεσία θεμελίωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Με τον νέο νόμο η δυνατότητα αυτή καταργείται, αν και το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει το σχετικό δικαίωμα για ακόμη 2 χρόνια. Τώρα η θεμελίωση δικαιώματος για αυτήν την κατηγορία υπαλλήλων προϋποθέτει να πληρούνται και το όριο ηλικίας (58 έτη) και ο χρόνος ασφάλισης (35 έτη). Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνταξιοδότησής τους με αναστολή καταβολής της σύνταξης, αφού η συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης 35 ετών δεν προβλεπόταν από τις καταστατικές διατάξεις των Ειδικών Ταμείων.Επιπλέον, αυξάνεται σταδιακά από 1.1.2012 και το όριο ηλικίας μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
Τέλος, σε ,τι αφορά ασφαλισμένες με 15 έτη ασφάλισης και ηλικία μικρότερη των 60 ετών, με την παρ. 15 του ν. 3863/2010 προβλέπεται και η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από το 60ό στο 65ο. Και κατά το μεταβατικό διάστημα σταδιακής αύξησης (κατά τα έτη 2011-2014) οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη στο όριο ηλικίας όπως διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης του προβλεπόμενου, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, ορίου ηλικίας για πλήρη.
Όπως προκύπτει, συνεπώς, ζημιωμένοι από τις νέες διατάξεις είναι οι ασφαλισμένοι από 1ης/1/1983 μέχρι 31/12/1992, που με το προηγούμενο καθεστώς συνταξιοδοτούνταν με 35ετία σε ηλικία 58 ετών, οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που δεν θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2010, οι γυναίκες με 15 έτη ασφάλισης και ηλικία μικρότερη των 60 ετών, όπως επίσης και οι ασφαλισμένες – μητέρες ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 2010 25 έτη ασφάλισης και ηλικία 50 ετών ή 5.500 ένσημα και τα 55 (για πλήρη) ή τα 50 (για μειωμένη σύνταξη).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >